Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen van alcoholvrije wijn

De voordelen van alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn, is dat smaakvol?
Terwijl alcoholvrij bier al jarenlang populair is onder vele drinkers, was dat bij alcoholvrije wijn nog niet het geval. Toch begint deze wijn langzaam aan een opmars. Steeds meer wijnliefhebbers grijpen vaker naar een glaasje alcoholvrije wijn.

single reizen online banner

Dit heeft er mee te maken dat er steeds meer opties zijn in alcoholvrije wijn, de wijnen steeds lekkerder worden en natuurlijk omdat het drinken van alcoholvrije wijn een hoop voordelen biedt ten opzichte van het drinken van normale wijn. Meer over wijn zonder alcohol en wat de voordelen zijn lees je in deze blog.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om de alcohol uit de wijn te verwijderen. Een eerste methode is het verwijderen van alcohol door middel van verhitting. Dit betreft een snel en goedkoop proces dat vaak wordt gebruikt voor supermarktwijnen. Een nadeel is dat de mineralen, vitaminen en andere stoffen worden vernietigd door deze manier. Een tweede methode is osmose destillatie.

Hierbij wordt door middel van een dun filter de wijn uit de alcohol gehaald. Omdat dit bij lage temperatuur gebeurt, gaan er niet zoveel stoffen verloren als bij verhitting het geval is maar toch zullen er nog een hoop aroma’s en stoffen verdwijnen. Een laatste methode is de vacuüm techniek.

Hierbij wordt de wijn vacuüm gezogen bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius.. Er wordt verdamping ingezet door draaiende conussen. Door de lage druk verdwijnt de alcohol uiteindelijk van de wijn. Essentiele mineralen, vitaminen, suikers en zuren die de wijn smaak geven blijven bij deze techniek behouden. Er ontstaat uiteindelijk een mooi en lekker eindproduct.

Het is goed om te weten dat een wijn de naam ‘alcoholvrij’ mag dragen wanneer deze tot 0,5 procent aan alcohol bevat. Er zijn dus alcoholvrije wijnen die toch een klein beetje alcohol kunnen bevatten.

Het is goed hierop te letten wanneer je absoluut geen alcohol wil binnenkrijgen, hiervoor zijn dus niet alle wijnen geschikt die ‘alcoholvrij’ worden genoemd. Er zijn diverse winkels en webshops die goede wijnen aanbieden zonder alcohol.
Overigens, het gebruik van alcohol kan gevolgen hebben voor de werking van medicijnen en antibiotica. Lees ons artikel over alcohol en antibiotica

Een voorbeeld is Wijnspecialist.nl, hier vindt je een uitgebreid assortiment aan wijnen. Mocht je vragen hebben dan zijn de medewerkers van Wijnspecialist altijd bereid om je goed te informeren en adviseren.

De smaak van wijn zonder alcohol

In principe kan er van iedere soort wijn een alcoholvrije variant worden gemaakt op één van de manieren die hierboven wordt beschreven. Er bestaat zowel rode als witte, rosé en mousserende alcoholvrije wijnen van vele verschillende soorten druiven. Wel moet worden gezegd dat de alcoholvrije variant van de wijn nooit exact hetzelfde smaakt als de variant met alcohol.

Alcoholvrije witte of rode wijn is vaak wat lichter van smaak dan een wijn met alcohol. Dit komt doordat de alcohol in wijn de drank vaak wat meer body en een meer specifieke smaak geeft. Daarnaast heeft alcoholvrije wijn ook vaak een wat zoetere smaak.

Dit komt doordat de alcohol ervoor zorgt dat het fruitige en zoete karakter van de wijn minder sterk naar voren komt. Een  wijn zonder alcohol bevat dus niet meer suikers maar de zoete smaak komt enkel sterker naar voren.

bewust puur banner

 

 

Wat zijn de voordelen van alcoholvrije wijn?

Alcoholvrije wijnEr is tegenwoordig ontzettend lekkere alcoholvrije wijn te verkrijgen. Daarbij biedt alcoholvrije wijn een hoop voordelen die we hieronder voor je zullen benoemen.

Iedereen kan genieten van alcohol vrije wijn
Er kunnen een hoop redenen zijn waarom jij of één van je gasten geen alcohol wil drinken. Je bent zwanger, door medicijngebruik, je bent de bob of je drinkt om welke andere reden dan ook geen alcohol.

Het drinken van een wijntje wordt door velen als gezellig ervaren. Dankzij alcoholvrije wijn kan iedereen van die gezelligheid meegenieten zonder over te gaan tot het drinken van alcohol.

Je favoriete recepten met alcoholvrije wijn
Verschillende gerechten worden bereid met behulp van wijn. Denk aan een heerlijke risotto, een stoofpot of een Italiaanse pastasaus.

Drink je geen wijn en ben je om die reden ook gestopt met het koken van deze gerechten? Dan is daar nu geen reden meer toe. Koken kan ook uitstekend met behulp van alcoholvrije wijn, hierbij hoef je dan ook niet te wachten tot de alcohol is verdampt!

Minder calorieën
Over het algemeen bevat deze wijn door het de-alcoholisatieproces ongeveer de helft minder calorieën dan bij een gewone wijn het geval is. Let je op de lijn of is één van je gasten op dieet? Dan is een glaasje alcohol vrije wijn een bewuste keuze.

Een kater is verleden tijd
Wijn is heerlijk, toch heeft men vaak de volgende dag spijt van dat laatste glaasje. Alcohol drinken kan resulteren in een behoorlijke kater, vaak voel je je de volgende dag in ieder geval niet optimaal. Met alcoholvrije wijn is dit verleden tijd. Na een aantal glaasjes voel je je de volgende dag gewoon fris en fruitig!

 

naturaplaza superfoods banner