Take a fresh look at your lifestyle.

Welke soorten motorhelmen zijn er?

Motorrijden is al lang niet meer alleen voor stoere mannen met leren jassen en een grijze baard. In Nederland rijden ruim 208.000 vrouwen motor! En als je op de motor stapt is bescherming heel belangrijk, de motorhelm misschien nog wel hel allermeest. Maar welke soorten motorhelmen zijn er allemaal?

single reizen online banner

Waarom is een bescherming zo belangrijk op de motor?

Als je op je fiets stapt doe je dit rustig in je zomerjurk, op slippertjes en zonder jas. Dat is niet vreemd, op je fiets ga je over het algemeen niet harder dan 25 kilometer per uur. En ook dan kun je nog naar ten val komen. Maar op een motor is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Je kunt gemakkelijk veel harder rijden en als je dan valt is dat geen pretje. Daarom is het verstandig (maar vreemd genoeg niet verplicht) om beschermende kleding te dragen op de motor, ook als je zelf niet rijdt. Denk aan een motorpak (of broek en jas) met beschermende delen op onder andere je knieën, rug en schouders. Maar ook goede schoenen en handschoenen zijn onmisbaar. Wat wel verplicht is om te dragen is een helm, en motorhelmen zijn er in veel verschillende modellen.

intergraal motorhelm

bewust puur banner

Welke soorten motorhelmen zijn er?

Er zijn verschillende soorten en modellen motorhelmen. Omdat er ook veel verschillende motorrijders, motoren en manieren van motorrijden zijn. Zo is er voor iedere motormuis een passende helm te vinden.

  • Adventure helm: ben je een motorrijder die het ook leuk vindt om soms even offroad te gaan? Dan is een adventure helm iets voor jou. De helm bestaat uit een deel, net als de integraalhelm. Maar deze helm heeft een extraatje: de peak. Deze beschermt je tegen de zon en het zand.
  • Intergraalhelm: een van de veiligste modellen is de integraalhelm. Een integraalhelm is een helm uit een stuk. Ze zijn er van verschillende materialen en in leuke designs. Met of zonder zonnevizier, met een dubbel-D sluiting of een snelsluiting. Ook integraalhelmen zijn er in verschillende soorten, zoals sporthelmen, racehelmen en tourhelmen. De grootste verschillen zitten in het gewicht en de aerodynamica.
  • Jethelm: vroeger werd de jethelm een ‘pothelmpje’ genoemd. Deze helm heeft geen kinstuk waardoor je dus veel meer ‘last’ hebt van de wind. Ook is deze helm minder veilig. Veel motorrijders die op een chopper, cruiser of antieke motor rijden kiezen voor een jethelm. Je hebt ze met en zonder vizier. Je hebt met een jethelm meer zicht omdat niet je hele hoofd omsloten wordt door de helm.
  • Offroad- en crosshelm: voor de echte actiehelden onder ons zijn er de offroad- en crosshelmen. Deze helmen zijn uitgerust met een zonneklep, die ook het opspattende zand tegenhoudt. Er is ruimte voor een crossbril.
  • Systeemhelm: een systeemhelm lijkt in het eerste opzicht op een systeemhelm. Het grote verschil is dat je deze helm open kunt klikken. Het kinstuk kan omhoog worden geklapt. Over het algemeen worden systeemhelden het meest gebruikt door de toerrijders. Deze helmen zijn comfortabel en bieden een goede ventilatie. Veel brildragers worden blij van eens systeemhelm.

Welke helm je kiest is dus gedeeltelijk afhankelijk van wat voor motor je rijdt en hoe je rijdt. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar het oog wil ook wat. Gelukkig zijn alle helmen er in alle kleuren en prints. De keuze is reuze.

naturaplaza superfoods banner