Take a fresh look at your lifestyle.

Tips om gezonder te barbecueën

De zomervakantie staat weer voor de deur, en met het mooie weer gaan we weer veel vaker de barbecue aansteken. Gezellig en lekker, maar vaak niet echt gezond. En jij wilt natuurlijk ook na de zomer nog lekker in je bikini passen! Daarom hebben we tips voor je om gezonder te barbecueën. Zo kom jij de zomer wel door!

single reizen online banner

Waarom is eten van de bbq vaak niet gezond?

De barbecue is vaak een mannending, de man staat het vlees te grillen en de vrouwen hoeven eens lekker niet te koken. Maar dat houdt ook in dat de bbq vaak niet echt een veelzijdige en gezonde maaltijd is. Een beetje salade, en vooral heel veel vlees. Dat is wat de meeste mensen eten als er een avondje barbecueën op het programma staat. Zeker in deze tijd van minder vlees eten is dat niet het beste menu. En als je man nogal fan is van barbecueën zullen er dus veel groenteloze avonden in het verschiet liggen. Maar dat is zeker niet nodig! Op een goede bbq kun je namelijk gemakkelijk en volwaardige maaltijd maken!

wijnproeverij single reis

bewust puur banner

Acht tips om gezonder te barbecueën

  • Gebruik goed vlees: vlees kan toch eigenlijk niet missen bij de barbecue, maar kies dan wel voor goed vlees. Kies voor vlees waarvan je weet dat de herkomst goed is. Van koeien die in de wei hebben kunnen lopen en goed voer hebben gehad. Biologisch en van de echte goede slager, geen kiloknallers. Natuurlijk zijn vleesvervangers ook een prima alternatief.
  • Maak groente op de barbecue: misschien wordt je man hier niet meteen enthousiast van, maar groentes kun je heel goed bereiden op de barbecue. Je kunt er pakketjes van maken, in aluminiumfolie. Maar ook groenten roosteren (echt zwart blakeren) en dan het buitenste ‘zwarte jasje’ verwijderen kan heerlijk zijn. Of maak groentespiesjes met courgette, ui, paprika en aubergine.
  • Bijgerechten: vaak bestaat de bbq alleen uit vlees, vlees, een stukje watermeloen en nog meer vlees. Maar denk ook eens aan andere bijgerechten zoals aardappels. Maak spiesjes met krieltjes, of maak eens een gepofte aardappel. Ook aardappeltjes in een aluminiumbakje kun je gemakkelijk op de barbecue bereiden.
  • Salades: een heerlijke pastasalade, tomatensalade, Griekse salade, rauwkost of een groene salade. Maak een aantal verschillende salades voor bij de barbecue. En zorg er dan ook voor dat je meer salade eet, en minder vlees.
  • Vis! Ook vis kun je heerlijk bereiden op de barbecue. Je kunt ervoor kiezen om een hele vis te grillen, of stukken (gemarineerde) visfilet. Maar ook gamba’s of vispakketjes zijn een grote hit, en nog gezond(er) ook!
  • Fruit: watermeloen is een vaak geziene gast bij de bbq. Maar je kunt ook fruit bereiden op de barbecue zelf. Zo is gegrilde ananas heerlijk, maar ook banaan in folie is een heerlijk nagerecht.
  • Pizza: met behulp van een pizzasteen kun je ook pizza’s maken op de barbecue, deze kun je beleggen met wat je maar wilt, en dus ook groentes.
  • Sauzen: maak je eigen sauzen. Bij de barbecue worden over het algemeen veel sauzen gegeten, en dit is vaak een bron van vetten, zout en suiker. Probeer eens je eigen saus te maken, of maak een lekkere tomatensalsa of pesto. Een stuk gezonder, maar zeker niet
    minder lekker.

gezonde smoothie maken

Gezondere drankjes voor bij de barbecue

Ook synoniem aan barbecueën staat drinken, tenminste: vaak. Een lekker biertje, glas wijn of een cocktail. Natuurlijk heel lekker en gezellig, maar niet al te gezond, zeker niet als er vaak gebarbecued wordt. Kies voor gezondere drankjes. Maak bijvoorbeeld lekker smaakwater: vul een kan water met kruiden en fruit, zoals munt en appel, of framboos en aardbeien. Ook kun je gemakkelijk je eigen limonade maken. Kies ook eens voor een mocktail in plaats van voor een cocktail, net zo lekker, maar dan zonder alcohol.

Je kunt er dus gemakkelijk voor kiezen om een hele maaltijd te maken op de barbecue in plaats van alleen vlees. Kies voor een of twee vleessoorten (of vis natuurlijk), met daarbij een aardappelgerecht, salade en een gegrilde groente. Op die manier heb je toch gegeten van de barbecue, maar veel gezonder dan anders. Zo blijf je een beetje in shape, en heb je toch veel gezellige avonden met vrienden en familie!

naturaplaza superfoods banner