Take a fresh look at your lifestyle.

Glutenvrij eten wordt steeds lekkerder (en makkelijker!)

Als je vroeger last had van een glutenallergie was het geen pretje. Zorgeloos uit eten gaan was eigenlijk niet te doen, maar ook thuis koken was ineens een hele uitdaging. Gelukkig is dat tegenwoordig steeds makkelijker, in bijna iedere supermarkt heb je zelfs een speciaal schap met glutenvrije producten. Maar wat zijn lekkere glutenvrije producten? En in welke producten vindt je gluten eigenlijk?

single reizen online banner

Wat zijn gluten?

Je hoort steeds vaker dat mensen geen gluten eten, niet perse omdat ze er een intolerantie voor hebben, maar vaak ook uit eigen beweging. Gluten is een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt. Door gluten toe te voegen aan deeg wordt het elasticiteit en stevigheid. Maar ook wordt het luchtig. Je zou dus denken dat zonder gluten deeg nooit lekker wordt. En dat was ook heel lang zo. Een beetje vergelijkbaar als het stugge brood dat je op vakantie in het buitenland wel eens eet.

Waarom zou je glutenvrij eten?

Als je gezond bent zijn gluten normaal gesproken prima te verwerken door je darmen. Maar als je een auto-immuunziekte hebt (zoals coeliakie,, beter bekend als glutenintolerantie) kun je er erg ziek van worden. De dunne darm raakt dan ontstoken en het slijmvlies beschadigd. Andere voedingsstoffen worden minder goed opgenomen en er ontstaan buikklachten. Ook als je geen coeliakie hebt kun je gevoelig zijn voor gluten. Veel mensen krijgen buikklachten of worden extra vermoeid als ze gluten eten. En daarom gaan er dus steeds meer mensen glutenvrij eten. Met als positief gevolg dat er steeds meer glutenvrije producten te koop zijn.

rustige darmen glutenvrij dieet

In welke producten zit gluten?

Je vindt gluten onder andere in: gerst (gort), khorasan tarwe (kamut), rogge, spelt en tarwe. Maar dus ook in alle producten die hiermee gemaakt worden. Denk aan brood, bier, bulgur, couscous, havermout, gebak, koekjes, muesli, mie, pizza en pasta. In heel veel producten vind je dus gluten. Moet je nagaan hoe moeilijk het is om van de een op de andere dag glutenvrij te gaan eten.
Als je weinig gluten wilt eten is het dus goed om heel veel verse groenten en vers fruit te eten. Ook bij vlees moet je al erg goed opletten, gepaneerd vlees bevat altijd gluten, maar ook in ongepaneerd vlees kom je meestal gluten tegen.

bewust puur banner

Lekkere glutenvrije producten

In de loop der jaren zijn er steeds meer glutenvrije producten op de markt gekomen. De meeste supermarkten hebben er inmiddels een aparte schap voor ingericht. Maar toch smaken glutenvrije producten anders dan ‘gewone’ producten. En vooral glutenvrij brood is voor veel mensen op zijn zachtst gezegd even wennen. Gelukkig wordt ook daar aan gewerkt en hoeft glutenvrij brood echt niet meer minder lekker te zijn dan gewoon brood. En je hoeft inmiddels helemaal niets meer te missen als je glutenvrij eet. Er zijn namelijk zelfs glutenvrije krentenbollen, citroen roomboter cake, muffins en eierkoeken te koop! Of wat dacht je van chocolade muffins, speculaaskoekjes of chocolate chip cookies? Allemaal glutenvrij en ze smaken er niet minder lekker om.

chocolate chip cookie glutenvrij

Waar moet je rekening mee houden als je glutenvrij eet?

Natuurlijk is de eerste stap dat je goede glutenvrije producten koopt. Maar let er ook op dat in sommige producten van origine geen gluten zitten, maar deze er soms in de fabriek toch in terecht komen. Verder is het verstandig om goed op te letten dat er geen kruisbesmetting ontstaat. Heb je bijvoorbeeld een barbecue en heb je je eigen glutenvrije stokbrood meegenomen? Zorg er dan ook voor dat je een aparte snijplank en een apart mes hebt. En dat daar geen gewoon brood op gesneden wordt. Anders zitten er alsnog gluten aan jouw stokbrood.

Je hebt dus steeds meer keus als je glutenvrij eet. Er komen steeds meer glutenvrije producten op de markt en er zijn steeds meer mensen die zich hier echt in verdiepen. Ook glutenvrij brood is dus steeds lekkerder. Eet jij glutenvrij?

naturaplaza superfoods banner