Take a fresh look at your lifestyle.

Visolie zorgt voor een positief effect op je lichaam!

Vandaag de dag zijn er een heleboel verschillende soorten visolie te koop en elke producent beweert het beste product te leveren: juist hun visolie is zuiver en hooggeconcentreerd. Bij het maken van een goede keuze kan dat best lastig zijn want je weet haast niet wat je uiteindelijk het beste kan kiezen. Blindelings de verkooppraatjes van een fabrikant geloven is in elke geval niet aan te raden. Beter beoordeel je zelf het betreffende product aan de hand van de details op de verpakking.

vitaminstore gezond leven banner

Visolie kiezen

Bij het kiezen van de beste visolie dien je te letten op de volgende aanwijzingen op de verpakking:

  1. de olie moet gegarandeerd vrij zijn van verontreinigingen zoals zware metalen en PCB’s. Slechts weinig producten voldoen aan deze voorwaarde dus het kan betekenen dat je even moet zoeken.
  2. de visolie moet van een hoogwaardige kwaliteit zijn. De zogenaamde EFP-zuiveringsmethode levert een visolie van de hoogste kwaliteit, en dus vrij van verontreiniging. De afkorting EFP staat voor: Environmentally Friendly Purified.

De concentratie van de visolie is eveneens van essentieel belang bij het maken van een goede keuze. Hoewel vrijwel alle visoliën hooggeconcentreerd zijn zul je merken dat, als je een onderlinge vergelijking maakt, er enorme verschillen zullen zijn. De concentraties van omega-3 (vooral EPA en DHA) lopen sterk uiteen en is daarom het vergelijken waard wanneer je op zoek bent naar een goede visolie. Zo zijn er bijvoorbeeld producenten die beweren dat één capsule wel 1000 mg visolie bevat. Wanneer je echter deze producten nader zou bekijken dan blijkt er slechts 30 procent aan omega-3 vetzuren EPA en DHA in te zitten.

Om de kwetsbare omega-3 vetzuren te beschermen bevatten de meeste visoliën al vitamine E. Om die reden is het niet noodzakelijk om deze vitamine nog als extra supplement toe te voegen. Uiteraard is het wel belangrijk dat de toegevoegde vitamine E van natuurlijke oorsprong is. Bij voorkeur is vitamine E aan de visolie toegevoegd in de vorm van zogenaamde gemengde tocoferolen, in plaats van enkel alfa-tocoferolen. Deze gemengde tocoferolen zijn een natuurlijk vitamine E-complex dat gelijk is aan de vitamine E die in voedingsmiddelen voorkomt.

Tekorten

Vrijwel elk mens heeft, hoe gezond het voedingspatroon vaak ook is, tekorten aan één of zelfs meerdere voedingstoffen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zelfs personen die de officiële voedingsaanbeveling strikt volgen niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen via hun voeding binnen krijgen.

Omega-3 vetzuren EPA en DHA kun je overigens wel genoeg (dus de dagelijks aanbevolen hoeveelheid) via je voeding binnenkrijgen. Naast de omgea-3 vetzuren zul je dan echter ook de schadelijke verontreinigingen binnenkrijgen die in de vis terecht zijn gekomen. Door goed gereinigde visolie met veel EPA en DHA te gebruiken, krijg je echter op een veilige manier voldoende omega-3 vetzuren binnen.

Meerwaarde voor je gezondheid

Naast de aanvulling van je voeding met visolie, zelfs wanneer je genoeg vis consumeert, is er nog een reden om extra visolie te gebruiken. Uit onderzoek is namelijk vast komen te staan dat het gebruik van visolie een gunstig effect heeft op je gezondheid en bijvoorbeeld de bloedvaten en het hart positief zal beïnvloeden.

Er zijn zelfs mensen die visolie gebruiken als therapie om van bepaalde kwalen verlost te raken of aandoeningen te verminderen. Om hetzelfde effect te krijgen zouden deze mensen grote hoeveelheden vis moeten gaan eten, wat niet praktisch is en bovendien niet aan te bevelen is aangezien je dan ook veel schadelijke stoffen binnen kunt krijgen waarmee deze vis is verontreinigd.

EPA en DHA

De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn weliswaar verwant aan elkaar maar vertonen toch een aantal belangrijke verschillen. Het menselijk lichaam is in staat om uit het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur kleine hoeveelheden EPA te produceren. EPA kan vervolgens weer om worden gevormd door het lichaam tot DHA. Ondanks de vele overeenkomsten zijnde functie van EPA en DHA duidelijk verschillend:

  • EPA wordt door het menselijk lichaam in het bijzonder gebruikt voor het produceren van hormoonachtige stoffen,
  • DHA speelt daarentegen een voorname rol bij het cotrrect werken van celmembranen.

Positieve effecten

Afvallen

Doordat visolie de stofwisseling van het omgeslagen buikvet verandert, kan het een positieve bijdrage leveren tijdens het afvallen. Een dergelijke verandering zorgt ervoor dat er minder snel vet rond het middel op wordt geslagen en het al aanwezige vet eerder wordt afgebroken. Net als alle overige supplementen die kunnen worden gebruikt tijdens het afvallen, dient visolie te worden beschouwd als een aanvulling en niet als een wondermiddel bij het verliezen van lichaamsgewicht.

bewust puur banner

Slapeloosheid

Op het ogenblik dat je slecht in slaap kunt komen, of moeite hebt met het wakker worden, dan kan visolie daar verbetering in brengen. De dosering zal in dergelijke gevallen echter lager liggen dan wanneer je je vitamine E concentratie op peil wilt houden (slechts 1 hooggeconcentreerde capsule met visolie op een dag is voldoende).

Hart en bloedvaten

Door visolie te gebruiken zul je, in eerste instantie, geen schonere bloedvaten krijgen. Deze krijg je eerder door het gebruik van antioxidanten uit onder andere groene thee. Visolie mag niet worden beschouwd als een antioxidant maar heeft wel een positieve werking op de bloedvaten. Verder kan visolie een belangrijke rol vervullen bij het voorkomen van hartkwalen.

Slijmbeursontsteking

Visolie heeft een sterk remmende werking op ontsteking waardoor deze een positief effect zal hebben op een slijmbeursontsteking. Je kunt visolie niet alleen gebruiken om een ontsteking aan een slijmbeurs te behandelen maar ook om deze te voorkomen.

Huidproblemen

Bij acne, en andere huidproblemen, wordt het gebruik van visolie aangeraden. Dit terwijl nog altijd veel mensen bang zijn voor het krijgen van puistjes door het gebruik ervan. Door visolie te gebruiken zal echter de gezondheid van je huid sterk verbeteren. Wanneer je echter net met het gebruik van visolie bent begonnen, kunnen er bepaalde veranderingen in de huid optreden waardoor je tijdelijk last van puistjes kunt krijgen. Na verloop van tijd zal de acne echter minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Niet iedereen wil echter doorgaan met het gebruik van de visolie wanneer er een dergelijke verslechtering van de huid ontstaat.

Cholesterol

Wetenschappers verschillen nog altijd sterk van mening als het gaat over het effect van visolie op het verlagen van cholesterolgehalte in het bloed. Wel is vast komen te staan dat visolie ervoor zorgt dat de concentratie triglyceriden in het bloed lager wordt. Triglyceriden zijn vetten die slechts in lage concentraties in je bloed voor mogen komen vanwege het negatieve effect op je hart en bloedvaten. Het effect van visolie op cholesterol dat wel bekend is, is dat DHA ervoor zorgt dat het LDL-cholesterol zich aan elkaar gaat binden waardoor het minder snel oxideert en dus de bloedvaten minder snel zullen beschadigen.

Samen met medicatie

Er is niets bekend over eventuele negatieve gevolgen door het gebruik van visolie in combinatie met medicatie. In een heleboel gevallen kan zelfs worden gesproken van een verbetering door het gebruik van visolie naast de voorgeschreven geneesmiddelen. Alleen wanneer je aspirine en warfarine (coumarine derivaten) gebruikt in combinatie met visolie dan bestaat de kans dat je bloed te erg verdund zal worden.

Door visolie te gaan gebruiken kan in bepaalde gevallen de dosis van gebruikte bloedverdunnende medicijnen worden verlaagd. Gezien de mogelijk ernstige bijwerkingen van dergelijke geneesmiddelen kan dit een overweging zijn die je uiteraard altijd in overleg met je arts moet bespreken. In geen geval dien je op eigen houtje de dosis van medicijnen te gaan veranderen als je visolie gaat gebruiken. Eventueel kun je, naast je behandelend arts of je huisarts, ook een primair orthomoleculair werkende arts om advies vragen. Deze arts zal primair een behandeling in gang zetten met behulp van voedingssupplementen, in plaats van synthetische geneesmiddelen, bij het behandelen van bepaalde aandoeningen.

Dagelijkse hoeveelheid

Hoeveel visolie je elke dag in dient te nemen hangt nauw samen met een aantal factoren zoals:

  • je gezondheid,
  • je voedingspatroon,
  • je leefwijze.

Zo zal een gezond persoon, die veel noten, groente en fruit binnenkrijgt in de regel met een lager dosis toekunnen om hun vetzuurprofiel te optimaliseren dan iemand die te kampen heeft met een verstoorde vetzuurbalans in het lichaam. Ook als vast is komen te staan dat de invloed van visolie op een bepaalde aandoening positief is, zal de hoeveelheid per dag dikwijls hoger liggen.

Inname visolie

Het best kun je visolie meteen voor het eten innemen. Hierdoor zul je namelijk het minste last hebben van eventuele ongemakken met je spijsvertering. Verder ris het essentieel dat je de visolie niet inneemt met bijvoorbeeld warme dranken of gerechten. Visolie kan daarentegen wel worden ingenomen samen met koude gerechten of dranken. Doordat omega-3 vetzuren erg instabiel zijn zullen ze bij hogere temperaturen juist veranderen in minder gezonde stoffen.

naturaplaza superfoods banner