Take a fresh look at your lifestyle.

Schildklier klachten

Je schildklier is maar een relatief klein orgaan, toch vervult het een belangrijke rol bij verschillende processen binnen je lichaam. Het is dan ook niet vreemd dat een niet goed functionerende schildklier voor verschillende klachten kan zorgen. Een niet goed functionerende schildklier kan zowel te snel als te traag werken.

vitaminstore gezond leven banner

Wanneer je schildklier niet goed werkt dan kun je daar op uitlopende manieren last van krijgen. Zo zal een te hard werkende schildklier een te grote hoeveelheid schildklierhormoon gaan produceren en afgeven (hyperthyreoïdie). Het tegenovergestelde is eveneens mogelijk: de schildklier maakt dan juist niet voldoende schildklierhormoon aan (hypothyreoïdie). In allebei de gevallen zul je te maken krijgen met klachten. Deze klachten verschillen echter sterk afhankelijk van de aandoening. Overigens zijn de meeste klachten, in beide gevallen, erg algemeen en valt het niet altijd mee om een juiste diagnose te stellen.

bewust puur banner

Klachten

De klachten waarmee je te maken krijgt op het ogenblik dat je schildklier niet naar behoren zijn werk doet kunnen verschillende zijn, afhankelijk van het feit of er sprake is van een te trage- of te snelle werking.

Te traag werkende schildklierTe snel werkende schildklier
Toename van je lichaamsgewichtAfname van je lichaamsgewicht
DepressiviteitOvermatig transpireren
SomberheidTrillende vingers
Schilferige huidTrillende handen
Droge huidVolledig trillend lichaam
VermoeidheidHartkloppingen
TraagheidProblemen met zien
Verandering van je stemgeluidGevoel van onrust
Dikke handenStress
Dikke voetenHet erg warm hebben
GewrichtsproblemenDiarree
ConcentratieproblemenVeranderde menstruatiecyclus bij vrouwen

Te trage schildklierwerking

 • Een toename van je lichaamsgewicht hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door een te langzaam werkende schildklier. Iedereen heeft wel waarin je wat zwaarder bent. Wanneer dit echter een groot aantal kilo’s zijn is dit wel een reden om je zorgen te gaan maken en je huisarts hierover te raadplegen. Een te langzaam werkende schildklier kan er namelijk de oorzaak van zijn dat je soms wel tientallen kilo’s aankomt in een relatief korte tijd.
 • Depressiviteit en somberheid zullen voor de meeste mensen niet meteen een reden zijn om aan een verstoorde schildklierwerking te denken. Toch kan een te traag werkende schildklier je stemming behoorlijk negatief kunnen beïnvloeden.
 • Huidproblemen zoals een droge en/of schilferige huid kunnen zeer ernstige vormen aannemen als de te traag werkende schildklier daar de oorzaak van is.
 • Vermoeidheid en traagheid kunnen een symptoom zijn dat hoort bij een te langzaam werkende schildklier. Je voelt je vermoeid, sloom en traag. Alles wat je wilt ondernemen lijkt je extra veel moeite te kosten. Je kunt zelfs te maken krijgen met een gevoel van slaperigheid overdag, en dat vaak dag in, dag uit.
 • Je stemgeluid kan veranderen is een symptoom dat weliswaar bij een te traag werkende schildklier kan horen maar meestal pas laat als zodanig wordt opgemerkt. Net als bij rokers kan de stem gaan kraken of zwaarder worden.
 • Je handen en voeten kunnen dikker worden doordat je extreem veel vocht vast gaat houden. Dit kan eveneens gebeuren als het erg warm is of bij een zwangere vrouw. Bij een te traag werkende schildklier zal er niet voldoende vocht uit je lichaam af worden gevoerd waardoor je handen en voeten dikker worden.
 • Gewrichtsproblemen kunnen ontstaan doordat je schildklier, als deze niet snel genoeg werkt, je gewrichten zal irriteren en voor pijnlijke gewrichten zorgen. Wanneer er dus gewrichtsproblemen ontstaan zonder dat daar een directe aanleiding voor is, is het goed je huisarts hiervan op de hoogte te brengen.
 • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid zijn voor de meeste mensen zo nu en dan aan de orde van de dag. Wanneer deze klachten echter opeens vrij frequent voor gaan komen kan dit wijzen op een te traag werkende schildklier.
 • Vrouwen kunnen een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen als gevolg van een schildklier die te traag zijn werk doet. Er zullen doorgaans meer menstruaties ontstaan en dikwijls zal er geen tijdschema in je cyclus meer te ontdekken zijn.

Te snelle schildklierwerking

 • Een afname van je lichaamsgewicht wordt door een heleboel mensen als erg plezierig beschouwd. Zeker wanneer je te zwaar bent kan het plotseling verliezen van lichaamsgewicht erg welkom zijn. Plotseling, zonder enige aanwijsbare reden, een groot aantal kilo’s afvallen, kan wijzen op een te snel werkende schildklier. Wanneer je in korte tijd veel lichaamsgewicht kwijtraakt is het altijd aan te bevelen dit met je huisarts te bespreken.
 • Het erg warm hebben en overmatig transpireren kunnen bij vrouwen op middelbare leeftijd duiden op de overgang. Bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kan het ook een symptoom zijn van een te snel werkende schildklier. Zodra dergelijke klachten niet verdwijnen, en dus niet meer kunnen worden toegeschreven aan bijvoorbeeld griep, dan kan een te snel werkende schildklier hieraan ten grondslag liggen. Door de grote hoeveelheden schildklierhormoon die aan worden gemaakt zul je het extra warm krijgen en er veel gaan transpireren.
 • Trillen van je lichaam kan opeens ontstaan als je schildklier te snel werkt. Je kunt dan last krijgen van trillingen zonder dat daar enige aanleiding voor is. Vingers, handen of heel je lichaam kunnen dan opeens gaan trillen.
 • Hartkloppingen komen van tijd tot tijd bij elk mens wel eens voor. De oorzaken van hartkloppingen zijn erg divers en kunnen onder andere ook het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier. Wanneer je, zonder aanwijsbare redenen last hebt van hartkloppingen en deze niet overgaan, dan is het zaak dit bij je huisarts te melden.
 • Problemen met zien kunnen een gevolg zijn van een te snel werkende schildklier. De klachten kunnen echter sterk variëren zoals: irritatie van de ogen waarbij deze branderig of prikkend aanvoelen. Ook kan het zijn dat je ogen gaan tranen, rood worden of dat je minder goed gaat zien. Indien je spontaan last krijgt van een verandert zicht dan is dat altijd een zeer goede reden om je huisarts te bezoeken.
 • Gevoelens van onrust en stress kunnen een heleboel uiteenlopende oorzaken hebben. Een te snel werkende schildklier is er slechts eentje van. Je voelt je dan, dikwijls zonder enige aanleiding, onrustig, gejaagd of gestrest.
 • Diarree die langere tijd aan blijft houden kan een teken zijn dat je schildklier te snel werkt. Er zijn echter meerdere oorzaken voor aanhoudende diarree te noemen. Indien je meer dan drie dagen last hebt van diarree dan is het goed je huisarts om advies te vragen.
 • Vrouwen kunnen een verandering in hun menstruatiecyclus opmerken doordat een te hard werkende schildklier voor de aanmaak van meer hormonen zorgt. Hierdoor kan een menstruatie bijvoorbeeld uitblijven of aanzienlijk korter worden dan je gewend was.

Naar de dokter

Op het ogenblik dat je een verandering in je lichaam opmerkt waarvoor geen duidelijk oorzaak of reden te vinden is dan is het altijd aan te raden dit met je huisarts te bespreken. In een heleboel gevallen zal er weinig, of zelfs helemaal niet verontrustend, aan de hand zijn. Toch moet een verstoorde werking van je schildklier worden uitgesloten omdat dit voor vervelende klachten kan zorgen en zelfs je gezondheid soms ernstige schade toe kan brengen.

naturaplaza superfoods banner