Take a fresh look at your lifestyle.

Kruidenmedicijnen en leverbeschadiging

Kruiden winnen nog steeds aan populariteit als het gaat om het vinden van een alternatieve behandeling voor een groot aantal aandoeningen en kwalen. Ook mensen die lijden aan uiteenlopende leveraandoeningen gaan regelmatig op zoek naar een natuurlijke aanpak voor de verlichting van hun klachten. Wanneer je echter last hebt van een leveraandoening, dan mag je er niet zomaar vanuit gaan dat een remedie die afkomstig is van een plant, en al heel lang toe wordt gepast, ook per definitie veilig te gebruiken is. Hieronder hebben we een aantal medicinale kruiden voor je op een rijtje gezet die traditioneel gebruikt wordt (over heel de wereld), maar waarvan eveneens bekend is dat ze leverschade veroorzaken.

single reizen online banner

Stinkende gouwe

Chelidonium majus is in de volksmond beter bekend als Stinkende gouwe, kan worden gerekend tot de familie van de papaver. Het kruid kan voor een heleboel medicinale doeleinden worden toegepast, ondermeer voor het behandelen van galaandoeningen en een slechte spijsvertering (dyspepsie). De ironie wil dat, ondanks dat kruidengenezers het kruid gebruikt hebben bij de behandeling van hepatitis, er bekend is dat Stinkende gouwe juist cholestatische hepatitis veroorzaakt op het moment dat het kruid oraal in wordt genomen. Stinkende gouwe wordt in de traditionele kruidengeneeskunde niet alleen gebruikt om de spijsvertering te verbeteren, maar wordt eveneens ingezet als kalmerend middel.

Creosootstruik

De creosootstruik (Larrea-tridentata) wordt traditioneel gebruikt om uiteenlopende infecties, zowel bacterieel als viraal, te behandelen. Om die reden is het dan ook een populaire volkse remedie voor mensen die lijden aan HIV. Er zijn echter zeer ernstige gevallen van leveraandoeningen (onder andere een massaal leverfalen) opgetreden bij personen die deze, op het eerste gezicht, zo onschuldige plant als een medicijn hadden gebruikt.

Polei

De polei (Mentha pulegium) heeft een lange geschiedenis als een bruikbare plant. De eetbare bladeren produceren namelijk eveneens een essentiële olie die kan worden gebruikt om zeep mee te maken. Het kruid kenmerkt zich door een sterke muntgeur en kan tevens worden gebruikt als smaakmaker voor thee. Indien Polei als medicijn wordt gebruikt dan heeft het vaak de functie van een digestief tonicum om klachten zoals koliek en winderigheid mee te verlichten. Polei wordt daarnaast ook gebruikt om abortussen uit te voeren. Het kruid bevat namelijk stoffen die de baarmoederspieren kunnen laten samentrekken en zo een bloeding kan veroorzaken. Ondanks de aantrekkelijke geur van Polei is het eigenlijk een zeer giftig kruid dat zowel schade aan de lever als aan het centrale zenuwstelsel toe kan brengen.

bewust puur banner

Kava

Piper methysticum, in de volksmond beter bekend als kava, is een struik die afkomstig is uit de Stille Zuidzee. In de Verenigde Staten zijn voedingssupplementen waarin de wortel van de plant zijn verwerkt, gebruikt als een volkse remedie om angsten, slapeloosheid, stress en het premenstrueel syndroom (PMS) mee te behandelen. Al sinds 2002 waarschuwt de Amerikaanse FDA echter al voor het feit dat het gebruik van kava leverschade tot gevolg kan hebben.

Echte Gamander

Echte gamander (Teucrium chamaedrys) is een kruid dat wordt gebruikt om jicht en een breed scala aan andere ziekten mee te behandelen. Vanwege de diuretische (vochtafdrijvende) eigenschappen wordt Echte gamander eveneens ingenomen om het afvallen te vergemakkelijken. Helaas is het kruid ook zeer giftig en zijn er gevallen bekend van gebruikers van dit kruid die een leverbeschadiging opliepen alleen maar door dit kruid te gebruiken (dit was zelfs het geval bij personen die enkel de aanbevolen hoeveelheid hadden gebruikt).

Maretak

De meeste mensen kennen de maretak (Viscum-album) waarschijnlijk vooral als kerstversiering waaronder je je geliefde dient te kussen. Het kruid kent echter nog een totaal ander nut, namelijk als een geneeskrachtig kruid. Maretak wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt om angsten te verminderen. Het kruid is immers in staat om de bloeddruk en de hartslag te verlagen. Er is echter ook minimaal één gepubliceerd rapport bekend waarin het vermoeden wordt geuit dat maretak verantwoordelijk is voor het veroorzaken van hepatitis (leverontsteking).

Atractylis gummifera

De bladeren van de Atractylis gummifera produceren een zoete hars die kan worden verwerkt tot een kauwgom (dit verklaart tevens de wetenschappelijke naam “gummifera”). In mediterrane landen wordt het kruid eveneens gebruikt bij het behandelen van koorts, om braken op te wekken en om de frequentie van het urineren te verhogen. Deze plant beschikt echter ook over toxines die kunnen leiden tot acuut leverfalen.

naturaplaza superfoods banner