Take a fresh look at your lifestyle.

Bovenbeenpijn tijdens het lopen

Wanneer jij tijdens het lopen pijn ervaart in je bovenbenen, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Aangezien je bovenbenen het dagelijks zwaar te verduren hebben en je gehele lichaam moeten dragen en opvangen, zijn blessures hier dan ook vrij gewoon. Je bovenbeen bevat een grote spiermassa, het femur en een netwerk aan bloedvaten en zenuwen. Als je echter alleen pijn hebt in je bovenbenen tijdens het lopen, dan zijn de oorzaken vaak gemakkelijk te vinden en op te lossen.

single reizen online banner

Overbelasting van de spieren tijdens het lopen

Allereerst kan het zijn dat je je spieren simpelweg hebt overlast. Dit is vaak een gevolg van te hard en te lang trainen, maar ook als je je spieren niet opwarmt voordat je gaat sporten kunnen deze overbelast raken. Je zal dan eerst alleen pijn voelen wanneer je beweegt of na een training, maar deze pijn zal uiteindelijk ook tijdens het rusten niet weggaan.

Dit is vrij gemakkelijk op te lossen door de spieren rust te geven, door ze warm te houden, door ze te rekken en door altijd een warming-up te doen voordat je gaat sporten.

Een scheurtje in het femur

Een wat ernstiger gevolg van overbelasting van je benen is een gescheurd dijbeen. Dit komt voor als je ineens meer gaat bewegen en is bij atleten of militairen dan ook niet ongewoon. De beste manier om dit te constateren is door middel van een MRI-scan en dit doe je dan ook via je dokter. Door je been te ontlasten en een andere soort beweging te zoeken (zwemmen of fietsen bijvoorbeeld) zullen de pijn en de blessure vanzelf moeten verdwijnen.

Overcompensatie

Een andere reden waarom je pijn kunt ervaren in je bovenbenen terwijl je loopt is omdat je je houding aanpast als gevolg van een andere aandoening. Als je bijvoorbeeld pijn in je rug hebt, en je compenseert dit door op een bepaalde manier te lopen, dan kan het zijn dat je bovenbenen hierdoor extra worden belast. Dit kan pijn veroorzaken tijdens het lopen vaak zonder dat je door hebt dat je iets verkeerd doet. De beste oplossing voor dit probleem is dan ook om de onderliggende blessure aan

bewust puur banner

te pakken zodat je weer een normale houding aan kunt nemen.

Een sedentaire levensstijl

Als je te veel sport kun je pijn ervaren tijdens het lopen, maar ook als je te weinig sport, veel zit of vaak één en dezelfde houding moet aannemen kan dit voorkomen. Je spieren zijn dan te zwak, worden niet genoeg gestimuleerd en de bloedsomloop is te traag. In de ergste gevallen kan dit een bloedprop veroorzaken in je bovenbenen. Als je voor je werk veel moet zitten of als je een lange vlucht gaat maken is het dan ook verstandig om regelmatig even te lopen en te strekken. En uiteraard is het altijd goed om meer te bewegen en te sporten, vooral als dit niet je gewoonte is.

Een gemakkelijke oplossing

Doen jouw bovenbenen alleen pijn tijdens het lopen, dan is dit meestal vrij gemakkelijk te verklaren. Gaan ze ook zeer doen wanneer je rust, dan kunnen er ernstige problemen aan de pijn ten grondslag liggen. Ga bij twijfel dus altijd even langs de dokter, zodat je snel weer de oude wordt.

naturaplaza superfoods banner