Take a fresh look at your lifestyle.

Gescheurde Achillespees

Er is sprake van een gescheurde Achillespees op het moment dat de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt volledig is losgescheurd. Een gescheurde Achillespees is een blessure die veel voorkomt, maar zal vooral veel waar worden genomen bij mannen van middelbare leeftijd die alleen in het weekend extra actief zijn.

single reizen online banner

Drie weetjes over de Achillespees

  • De Achillespees is the langste pees in het menselijk lichaam. Maar juist dankzij deze lengte is deze pees ook erg blessuregevoelig. Er kan immers een enorme kracht uit worden geoefend op de Achillespees, in het bijzonder op het ogenblik dat je plotseling een krachtige beweging maakt, bijvoorbeeld tijdens sporten waarbij je moet hardlopen of springen.
  • Mannen hebben ongeveer zeven keer meer kans om een gescheurde Achillespees op te lopen. Zij zijn echter ook het geslacht dat een dergelijke blessure beter lijkt te doorstaan. In het gros van de gevallen wordt een gescheurde Achillespees waargenomen bij sporters in de leeftijdsgroep 20 tot 40 jaar en vaak ontstaat deze blessure zonder dat er sprake is geweest van enig lichamelijk contact of samenspel.
  • Bepaalde antibiotica en cortisone-injecties kunnen de kans op het ontstaan van een gescheurde Achillespees vergroten. Van een specifiek antibioticum, dat fluoroquinolones wordt genoemd, is bekend dat er een groter risico bestaat op het ontwikkelen van problemen met de kop van de Achillespees. Vanwege de kans op een ontsteking aan de Achillespees zullen artsen altijd wat terughoudend zijn als het gaat om het toedienen van dit soort injecties.

Symptomen bij een gescheurde Achillespees

Een gescheurde Achillespees, of een scheurtje in deze pees, is een zogeheten traumatische verwonding die gepaard zal gaan met een acute pijn die gevoeld wordt achter de enkel. Je kunt zelfs een ploppend of knappend geluid horen op het ogenblik dat de pees scheurt. Veel mensen die een gescheurde Achillespees hebben gehad zullen bovendien zeggen dat ze het gevoel hadden alsof ze een schop kregen tegen hun hiel (zelfs als er helemaal geen sprake was van iemand die hen een schop zou kunnen hebben gegeven).

Bij een gescheurde Achillespees is het vaak erg lastig om je tenen naar beneden te laten wijzen, maar ook kunnen er een zwelling en blauwe plekken rondom de betreffende pees waar worden genomen.

Een arts zal altijd de aangedane enkel onderzoeken om de staat van de pees vast te kunnen stellen. Een mankement aan de Achillespees zal vaak worden waargenomen nadat deze is gescheurd. Normaal gesproken zal, door in de kuitspier te knijpen, de voet naar beneden gaan wijzen, maar wanneer er sprake is van een gescheurde Achillespees zal dat niet gebeuren (de voet beweegt dan helemaal niet). Er zal in dat geval sprake zijn van een positief resultaat bij de uitvoering van de Thompsontest.

Gemaakte röntgenbeelden kunnen worden gemaakt om een goed beeld te krijgen van het gehele probleem. Er kunnen immers ook andere zaken aan het licht komen die bij het stellen van de diagnose en de uiteindelijke behandeling van belang zullen zijn. Hierbij kun je denken aan een breuk van de enkel of artritis in dit deel van het lichaam.

bewust puur banner

Risicofactoren die kunnen leiden tot een gescheurde Achillespees

Een scheur in de Achillespees wordt erg vaak gezien onder mannen die rond de dertig of veertig jaar oud zijn. Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen hebben als klacht dat ze lijden aan een ontsteking van de Achillespees voordat er sprake was van een scheuring in deze pees. Maar het gros van alle patiënten hebben helemaal geen geschiedenis als het gaat om problemen met hun Achillespees. Meer dan 75 procent van de gescheurde Achillespezen kunnen in verband worden gebracht met het spleen van balsporten (meestal basketball of tennis).

Andere risicofactoren die kunnen worden geassocieerd met een gescheurde Achillespees zijn ondermeer:

  • het injecteren van cortisone in de Achillespees om problemen met deze pees te behandelen,
  • bepaalde behandelingen van jicht,
  • bepaalde behandelingen van een ontstoken Achillespees (tendinitis),
  • Het gebruik van het antibioticum fluoroquinolone, dat vrij veel wordt ingezet bij de behandeling van luchtweginfecties, urineweginfecties en andere bacteriële infecties. Dit soort antibiotica wordt ook wel gebruikt om tendinitis aan te pakken. Waarom juist deze medicijnen de kans op een gescheurde Achillespees zullen vergroten is niet duidelijk, maar patiënten die er gebruik van maken, doen er vaak hoed aan om een alternatief te overwegen zodra er zich pijn aan de Achillespees ontwikkelt.

Behandeling van een gescheurde Achillespees

De behandeling van een gescheurde Achillespees kan bestaan uit het uitvoeren van één of meerdere chirurgische ingrepen, maar ook uit niet operatieve technieken kunnen aan worden gewend om het probleem aan te pakken.

Het voordeel van het uitvoeren van een operatie is dat je meestal meer mobile zult zijn. Sporters kunnen dan bijvoorbeeld vaak veel eerder weer met hun sport doorgaan en bovendien zal er mogelijk een kleinere kans zijn dat er nogmaals een scheuring van de Achillespees op zal treden. Een voordeel van een niet operatieve behandeling is dat eventuele risico’s die bij een operatie kunnen komen kijken, vermeden worden. Daarbij komt verder nog dat de resultaten ten aanzien van de werking van de Achillespees op de lange termijn vergelijkbaar zijn met de resultaten bij patiënten die wel een operatie aan hun Achillespees hebben ondergaan.

naturaplaza superfoods banner