Take a fresh look at your lifestyle.

Veel voorkomende oorzaken voor pijn aan de binnen-, zij- of achterkant van je bovenbeen

Je bovenbenen vangen dagelijks een groot gedeelte van je gewicht op, bijvoorbeeld als je loopt, staat of rent. Je dijbeen (femur) is het sterkste en langste bot in je lichaam en deze is omringd door spiermassa en bloedvaten. Pijn in het bovenbeen is dan ook erg vervelend, omdat dit als gevolg kan hebben dat je minder mobiel bent. Simpele bewegingen worden dan lastig en pijnlijk. Als deze pijn zich in de binnenkant, de zijkant of de achterkant van je bovenbeen bevindt, dan betreft het vaak een blessure aan de spieren. De plaats van de pijn kan dan ook veel vertellen over de oorzaak ervan.

single reizen online banner

Pijn aan de binnenkant van je bovenbeen

Doet je bovenbeen voornamelijk pijn aan de binnenkant, dan is er een grote kans dat dit liespijn betreft. Je bovenbeen bevat aan de binnenkant een groep spieren die heupadductoren worden genoemd en hiermee beweeg je je bovenbeen naar binnen. Deze spieren vinden hun oorsprong in je bekken en lopen naar verschillende punten langs je dijbeen. Bij liespijn zijn er problemen met de spieren rondom de plek waar ze zich hechten aan je heupbeenderen. Andere redenen waarom je heupadductoren problemen kunnen geven is doordat je ze hebt overbelast, verzwikt of gescheurd. Liespijn en pijn in deze spieren is dan ook vaak een gevolg van veel sporten.

Pijn aan de zijkant van je bovenbeen

Bevindt de pijn zich juist aan zijkant van je bovenbeen, dan kan dit duiden op het trochanter major pijnsyndroom. Vaak voel je dan ook een harde knobbel aan de buitenzijde van je heup. Deze aandoening komt veel voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en wordt veroorzaakt doordat de spieren van je bovenbeen worden beschadigd door de uitstulping van je dijbeen. Dit wordt ook wel slijmvliesontsteking genoemd.

Ook overbelasting, scheuren of rekken van de spieren aan de zijkant van je been door veel sporten of door een val kan pijn aan de zijkant van je bovenbeen als gevolg hebben.

bewust puur banner

Pijn aan de achterkant van je bovenbeen

Aan de achterkant van je bovenbeen bevinden zich de hamstrings; een groep van drie spieren die van je heupen naar je knie lopen. Klachten aan deze spieren beginnen vaak acuut wanneer je ze plotseling moet gebruiken, maar ook chronische pijn komt hier regelmatig voor. Vaak is pijn op deze plek het gevolg van het niet opwarmen voor een training of van een onvoorziene beweging bijvoorbeeld tijdens een val. Dit resulteert in een krampgevoel, krachtverlies of pijn tijdens het hardlopen.

Pijn aan de bovenbenen

Als je pijn hebt aan je bovenbenen dan kan de plaats van deze pijn dus bepalen welke spieren zijn beschadigd. In de meeste gevallen kun je door rust te nemen vaak snel weer de oude worden. Ook is het erg belangrijk dat je gezond leeft, voldoende sport en er zorg voor draagt dat je je spieren de kans geeft op te warmen en af te koelen voor en na je training. Als de pijn echter niet weggaat is het altijd verstandig je dokter raad te plegen. Deze kan je dan een bepaalde behandelingsmethode voorschrijven zodat jouw problemen snel kunnen worden verholpen.

naturaplaza superfoods banner