Take a fresh look at your lifestyle.

Pijn in je bovenbeen; de 15 meest voorkomende oorzaken

Pijn in je bovenbeen is een manier van je lichaam om aan te geven dat er iets niet goed is. Een gezond lichaam zou theoretisch geen pijn moeten ervaren en het is daarom ook dat dokters dit erg serieus nemen. Ook bij aanhoudende pijn in het bovenbeen is het verstandig medische hulp te zoeken. Dit kan namelijk een teken zijn van een aantal problemen, sommige zeer ernstig. Hier lees je over de 15 meest voorkomende oorzaken van pijn in het bovenbeen, hoe je deze kunt herkennen en wat de volgende stappen zouden zijn.

single reizen online banner

De oorzaken

Pijn in het bovenbeen kan een groot aantal oorzaken hebben en deze zullen beneden uitgebreid worden behandeld. Er valt echter wel te constateren dat er een aantal situaties zijn waarbij bovenbeenpijn vaker voorkomt, bijvoorbeeld door een bepaalde aandoening of een slechte gewoonte. Aangezien het bovenbeen voornamelijk uit spieren bestaat kunnen een groot aantal aandoeningen hiernaar terug worden geleid. Daarnaast bevat het een netwerk van grote en kleinere aderen, zenuwen en de femur, het grootste bot in ons lichaam. Voordat we concreet gaan kijken naar de 15 meest voorkomende oorzaken voor bovenbeenpijn, is het allicht handig om te kijken welke risicofactoren vaak meespelen en hoe deze pijn te voorkomen is.

Een aantal risicofactoren

In de meeste gevallen, en natuurlijk niet alle gevallen, is pijn in het bovenbeen een direct gevolg van een aantal risicofactoren. Uiteraard is het mogelijk dat je eerder verwondingen hebt opgelopen aan je benen of heupen en dat deze daarom zeer doen. Maar mensen met diabetes rapporteren deze klacht ook vaak net zoals patiënten van andere chronische ziekten zoals artritis en reuma. Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht klagen regelmatig over pijn in de benen. Sport je veel en is dit een sport waarbij je telkens dezelfde beweging maakt, dan kan dit ook pijn in je bovenbenen veroorzaken. Tegelijkertijd kan het ook juist een gevolg van zijn van een te sedentaire levensstijl. Als laatste is het mogelijk dat je een slechte bloedsomloop hebt en dat je daarom pijn voelt in je bovenbenen.

Pijn in het bovenbeen voorkomen

Kijkende naar deze risicofactoren kun je dus concluderen dat het mogelijk is om pijn in het bovenbeen in een aantal gevallen te voorkomen. Natuurlijk is een gezonde levensstijl altijd positief en door actief te blijven kun je bovenbeenpijn voorkomen. Heb je een baan waarbij je regelmatig zit, of ga je een lange vlucht maken, zorg dan dat je regelmatig even de benen strekt en eventueel wat oefeningen doet om de bloedsdoorloop te bevorderen. Maak het een gewoonte altijd je spieren te rekken voor- en na het sporten en huur eventueel een trainer in die je kan vertellen wat een gezonde hoeveelheid beweging is. Op die manier zal je niet te veel en ook niet te weinig bewegen. Als laatste is het verstandig dat als je een medische aandoening hebt, dat je deze goed onder controle houdt en correct laat behandelen. Diabetes is bijvoorbeeld één van de redenen waardoor bovenbeenpijn kan ontstaan en door dit goed te controleren kun je verdere schade voorkomen.

De 15 meest voorkomende oorzaken van bovenbeenpijn

De reden waarom je pijn hebt in je bovenbenen kan op verschillende manieren worden verklaard. Hier volgen de 15 meest voorkomende oorzaken van deze pijn, onderverdeeld in problemen met de spieren, de zenuwen, de botten en bloedvaten. Als laatste is er ook nog een overige categorie. Uiteraard is het altijd mogelijk dat de reden waarom jij bovenbeenpijn ervaart niet in deze lijst voorkomt en het is daarom eigenlijk in de meeste gevallen het beste om een dokter te raadplegen.

Problemen met de spieren

Je bovenbenen bevatten een groot spiergehalte en deze spieren zijn ook erg sterk. Ze dragen je lichaam en werken als schokdempers als je loopt en beweegt. Spierpijn en spierproblemen zijn dan ook de meest voorkomende redenen waarom je pijn kunt hebben in je bovenbenen. En gelukkig zijn deze aandoeningen vaak gemakkelijk te vinden en te behandelen.

1. Verstuikte en verrekte spieren

De spieren van je bovenbenen werken nauw samen met je gewrichtsbanden en pezen. Als je een verstuiking hebt, dan zijn je gewrichtsbanden verrekt of gescheurd. Je gewrichtsbanden hebben als taak je botten met elkaar te verbinden. Het kan ook zijn dat je een spier of pees hebt verrekt of gescheurd. Je pezen verbinden je botten met je spieren. In dit laatste geval spreken we van overbelasting van de spieren en een spier- of peesverrekking. Beide blessures kun je vrij makkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

 • Je voelt een plotselinge pijn nadat je gevallen bent, na een intensieve training of nadat je een gewricht hebt overbelast.
 • Je ervaart problemen met het bewegen en rekken van het dijbeen.
 • Er treedt een zwelling op rondom de pijnplek.
 • De pijn die je voelt straalt uit naar boven of naar beneden.

2. Overbelasting

Overbelasting van de spieren treedt op als je te veel sport of als je geen warming up of cooling down uitvoert voor en na het trainen. Dit kan dus zijn wanneer je je bovenbenen voor een lange tijd te intensief traint of wanneer je gaat sporten als je spieren nog koud zijn. Je zal deze pijn voornamelijk na het trainen voelen, maar op den duur zal de pijn niet weggaan en ook voelbaar zijn als je je spieren rust geeft.

3. Een te sedentaire levensstijl

Je spieren kunnen beschadigen als je ze te veel gebruikt, maar ook als je ze te weinig gebruikt. Een sedentaire levensstijl kan voor chronische pijn zorgen in je spieren. Deze raken beschadigd bijvoorbeeld als je de hele dag zit of wanneer je niet sport. De spieren worden dan zwak en ervaren samen met je gewrichten te veel druk omdat je de hele dag in een dezelfde positie bent. Dit heeft voornamelijk pijnlijke gevolgen voor de spieren van je bovenbenen en je heupen. Mensen die pijnlijke bovenbenen hebben doordat ze niet genoeg bewegen ervaren vaak ook pijn in andere gedeeltes van het lichaam.

4. Uitstraling en overcompensatie

Als laatste kunnen de spieren van je bovenbenen pijn doen omdat je een ander letsel hebt opgelopen. Als je bijvoorbeeld een heupblessure hebt, dan kan de pijn daarvan uitstralen naar je bovenbenen. Ook is het mogelijk dat je door bijvoorbeeld een rugletsel gaat overcompenseren en daardoor je houding verandert. Vaak gebeurt dit onbewust, maar je lichaam houdt zichzelf zo in balans. Hierdoor zal je deze spieren meer belasten dan normaal, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. De beste manier om dit op te lossen is door het onderliggende letsel te verhelpen.

Problemen met de zenuwen

Je bovenbenen bevatten een aantal zenuwen en als deze beschadigen zal je dit als pijn ervaren. Het kan ook zijn dat je op bepaalde plekken juist gevoel verliest. In dit geval zal er geen duidelijke verwonding zijn aan het bovenbeen maar kunnen de problemen met je zenuwen nog steeds pijn of ongemak veroorzaken. Er zijn twee veel voorkomende aandoeningen die deze problemen kunnen veroorzaken, namelijk perifere neuropathie en meralgia parasthetica.

5. Perifere neuropathie

Perifere neuropathie wordt ook wel diabetische neuropathie genoemd, omdat dit vaak voorkomt bij mensen met diabetes of met een te hoog glucosegehalte in het bloed. De pijn begint vaak in de handen en voeten, maar kan daarna uitspreiden naar andere gedeeltes van het lichaam, waaronder de dijbenen. Er zijn een groot aantal symptomen waaraan je perifere neuropathie kunt herkennen:

6. Meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica is ook bekend als het syndroom van Bernhardt-Roth. Wanneer de laterale femorale huidzenuw is beschadigd of knel is komen te zitten, zal je een brandende of stekende pijn ervaren in je bovenbeen of je heupen. Ook kan het gevoel in de huid van je bovenbenen verdwijnen, omdat deze zenuw het gevoel aan de buitenkant van je dij beïnvloedt. Dit komt dan meestal maar in één been voor en de pijn voel je zowel in je been als in je heupen. Deze aandoening is zeldzaam en kan worden veroorzaakt door een aantal mogelijkheden:

 • Strakke kleding.
 • Overgewicht en obesitas.
 • Littekenweefsel van een oude wond of operatie.
 • Een traag werkende schildklier.
 • Het dragen van een portemonnee of telefoon in je broekzak.

Problemen met je botten

In je bovenbeen bevindt zich het femur, het grootste en het sterkste bot in je lichaam. Dit dijbeen loopt van de heup tot je knie en is gemiddeld zo’n 43 centimeter lang. Omdat dit bot veel gewicht opvangt, kan een beschadiging aardig wat pijn veroorzaken. In deze gevallen is het vaak noodzakelijk om direct medische hulp te zoeken.

bewust puur banner

7. Een femorale stressfractuur

Het komt vrij weinig voor dat het dijbeen breekt en dit zie je eigenlijk alleen als gevolg van extreem trauma, zoals een auto-ongeluk. Dit dijbeen bevindt zich diep tussen de spieren van je bovenbenen en is daar aardig beschermd. Het is echter wel mogelijk dat je je femur scheurt als gevolg van overbelasting. Dit zie je dan ook vaak wanneer iemand ineens veel meer gaat bewegen of bij atleten en militairen. Heeft jouw dijbeen een scheur opgelopen, dan zal je dit ervaren als een (doffe) pijn in één van de heupen of bovenbenen.

8. Een ontwrichte heup

In je heup komen je dijbeen en je pelvis samen. Aan het einde van het femur bevindt zich een bal die zich in de kom van je heup bevindt. Als deze bal uit zijn plek schiet en dus niet meer in deze kom zit spreken we van een ontwrichte heup. Dit kan peen scherpe of juist doffe pijn veroorzaken in je dij en heupen en je zal nauwelijks nog kunnen lopen. Dit type blessure heeft directe medische hulp nodig en resulteert vaak in een operatie gevolgd door een lange revalidatieperiode.

9. Osteoïd osteoom en osteoblastoom

Een osteoïd osteoom en een osteoblastoom zijn goedaardige tumoren die zich ontwikkelen in je botten. Het femur is een bot waarin deze tumoren veel gevonden worden, maar ook in de botten van je handen en in je ruggengraat komen ze voor. Ook vind je deze tumoren meer in jongeren tussen de 10 en 20 jaar dan in ouderen en is vrij zeldzaam. De symptomen zijn onder andere een pijn die begint in de rug en vervolgens je bovenbeen of bips inschiet.

10. Een reuscel tumor

Een reuscel tumor is ook een goedaardige tumor die een groot aantal reuscellen bevat en die zich meestal aan het einde van lange beenderen vormt, vlak bij een gewricht. Deze tumor komt het meeste voor in mensen van tussen de 20 en 40 jaar oud en aanzienlijk minder in ouderen. Er is geen specifieke reden te geven waarom deze tumoren ontstaan, maar ze kunnen een nare pijn veroorzaken in de dijen, knieën en heupen.

Problemen met je bloed en bloedvaten

Omdat je bovenbenen zoveel spiermassa bevatten moeten deze spieren ook worden onderhouden en van zuurstof worden voorzien. Dit wordt gedaan door je bloed en in je bovenbenen bevindt zich dan ook een uitgebreid netwerk van aderen. Als jij problemen hebt met je bloed of bloedsomloop dan is het niet ongewoon dat zich dit uit als pijn in je bovenbenen.

11. Een bloedprop of trombose

Als gevolg van een slechte levensstijl of van problemen met hart- en bloedvaten is het mogelijk dat zich in een ader van je bovenbeen een bloedprop ontwikkeld. Dit komt het meeste voor bij zwangere vrouwen, bij mensen met overgewicht of obesitas, bij mensen die te weinig bewegen, bij mensen met een slechte bloedsomloop of bij mensen die roken. Als deze prop losraakt en door je lichaam naar je longen, je hart of je hersenen afreist kan dit levensbedreigende gevolgen hebben en is het mogelijk dat je daaraan overlijdt. Het is dus erg belangrijk om zelfs bij twijfel direct medische hulp te zoeken. Mensen met trombose klagen vaak over de onderstaande symptomen:

 • Pijn in het been dat niet te verklaren is en dat niet beter wordt.
 • Pijn bij het lopen.
 • Je been voelt warm, zwelt of ziet er rood uit op de plek waar een ader loopt.
 • Eén specifieke plek op je been is gevoelig.

Andere oorzaken voor pijn in je bovenbenen

Behalve de bovenstaande 11 veel voorkomende oorzaken voor pijn in je bovenbenen, zijn er nog een aantal andere redenen waarom je hier last van kunt krijgen. Hier vind je nog enkele andere aandoeningen die voor bovenbeenpijn kunnen zorgen.

12. Een blauwe plek

Het klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar een simpele blauwe plek kan erg veel pijn veroorzaken en soms is deze niet direct zichtbaar. Een blauwe plek wordt veroorzaakt doordat een ader beschadigd is doordat je je been gestoten hebt. De kenmerken van dit type letsel is dat de pijn zich alleen op één specifieke plek bevindt en niet uitstraalt ergens anders naartoe. Soms kan de pijn ook kloppen en is er een duidelijke bloeduitstorting zichtbaar.

13. Chronische aandoeningen

Een groot aantal chronische aandoeningen kunnen pijn in het bovenbeen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan artritis, osteoartritis, reuma of fibromyalgie.

14. Iliotibiale band syndroom

Wielrenners, hardlopers en andere beoefenaars van endurance sporten kunnen problemen krijgen met de iliotibiale band, ook wel de IT band genoemd. Dit is een pees die van je bekken naar je knie loopt langs de zijkant van je dij. Als deze te veel wordt belast en geïrriteerd raakt dan kan dit pijn veroorzaken in de bovenbenen en knieën. Ook mensen die veel zitten, die veel tijd in één houding doorbrengen of die geen warming up doen voor het sporten kunnen dit syndroom oplopen.

15. Trochanter major pijnsyndroom

Wanneer je pijn hebt aan de buitenkant van je bovenbenen dan kan dit duiden op trochanter major pijnsyndroom ook wel slijmbeursontsteking genoemd. Dit syndroom komt veel voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder en is vrij gewoon. Ook hardlopers, mensen die veel tijd in één houding doorbrengen en mensen met overgewicht hebben hier een grotere kans op. De slijmbeurs raakt dan ontstoken en dit is een zak gevuld met vloeistof die zich aan de buitenkant van het femur bevindt. Het trochanter major is een uitstulping aan je dijbeen en het syndroom wordt gekenmerkt door een pijn die naar verloop van tijd erger wordt en die voornamelijk ontstaat nadat je hebt bewogen. Ook zal deze pijn erger worden als je op die kant gaat liggen.

De diagnose

Het spreekt voor zich dat elke klacht op verschillende manieren moet worden bekeken. Er zijn een groot aantal redenen waarom je pijn zou kunnen ervaren in je bovenbenen en daarom is een diagnose niet altijd gemakkelijk te stellen. Een dokter zal je eerst een aantal vragen stellen wat betreft recentelijke blessures, het soort pijn dat je ervaart, waar je dit ervaart en wanneer je dit ervaart. Daarna zijn er een aantal manieren waarop de oorzaak van jouw klachten kan worden vastgesteld.

 • Scans: door middel van een MRI-scan of een CT-scan kunnen je spieren worden bekeken en geanalyseerd.
 • Röntgenfoto’s: problemen met je botten kunnen door middel van een röntgenfoto worden vastgesteld.
 • Echografie: door een echo te maken van de pijnplek op je bovenbeen kan een dokter zien of zich hier een bloedprop bevindt.
 • Bloedanalyse: door bloed af te nemen en dit te testen kunnen bepaalde medische aandoeningen zoals artritis worden geconstateerd en vastgesteld.
 • Aspiratie gewricht: tijdens deze procedure wordt een beetje vocht uit het gewricht verzameld en onderzocht. Hierdoor kunnen problemen met de gewrichten worden vastgesteld.
 • Elektromyografie: deze onderzoekstechniek meet de elektrische activiteit van de spieren. Hierdoor kunnen problemen met zenuwen worden geconstateerd.
 • Zenuwgeleidingsonderzoek: een zenuwgeleidingsonderzoek wordt vaak samen met een elektromyografie uitgevoerd. De zenuwen die de spieren aansturen worden zo getest en geanalyseerd om problemen in de zenuwen en spieren vast te stellen of uit te sluiten.

Behandelingsmethodes bij pijn in je bovenbeen

Naar aanleiding van het probleem zal vervolgens een bepaalde behandeling worden bepaald. Deze is wederom volledig afhankelijk van het soort aandoening dat je hebt. Vaak is het mogelijk om simpelweg rust te nemen, om de pijnlijke plek te verwarmen of juist te koelen, om je bovenbenen te laten masseren of je been omhoog te leggen. Is het probleem ernstiger, dan zal de dokter je medicatie voorschrijven of een andere behandeling aanbevelen. Hier vind je een aantal mogelijkheden.

 • Pijnstillers: is er sprake van een onverklaarbare en chronische pijn, dan kan het zijn dat de dokter pijnstillers voorschrijft om de symptomen te verzachten.
 • Speciale medicatie: is er een specifieke aandoening geconstateerd, zoals artritis of fibromyalgie, dan is er medicatie beschikbaar speciaal voor jouw type probleem.
 • Operatie: sommige problemen zullen alleen met een operatie kunnen worden opgelost. Denk aan breuken of beknelde zenuwen bijvoorbeeld.
 • Fysiotherapie: in vele gevallen kan fysiotherapie een oplossing bieden.
 • Medicatie voor diabetes: heb je problemen met je zenuwen omdat je diabetes hebt, dan zal de dokter je hier medicatie voor voorschrijven, zodat deze schade niet kan verergeren.
 • Bloedverdunners: is er sprake van een bloedprop, dan kan de dokter bloedverdunners voorschrijven.
 • Alternatieve geneesmiddelen: je dokter kan je ook voorstellen een alternatief geneesmiddel te proberen, zoals accupunctuur, massagetherapie of een kuur bij de chiropractor.

Zoek bij twijfel altijd medische hulp

Als jij al een tijdje pijn in je bovenbeen ervaart en dit gaat niet weg, dan is het tijd om medische hulp te zoeken. Aangezien dit een indicatie kan zijn van een aantal vrij serieuze kwalen is het altijd goed om hier tijdig bij te zijn en deze te laten behandelen. In de meeste gevallen zal de ernst van het probleem echter wel meevallen en kan de dokter je helpen door je bepaalde instructies te geven of een behandelingsmethode voor te stellen. Wat wel een feit is, is dat het altijd bevorderlijk is voor een groot aantal kwalen om gezond te leven. Zorg dat je voeding gebalanceerd is en dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt, stop met roken, drink niet te veel alcohol en houd jezelf op een gezond gewicht. Zoek regelmatig beweging door een sport op te pakken of door simpelweg vaker de fiets te nemen dan de auto. Op die manier zal de kans op bovenbeenpijn aanzienlijk afnemen, wordt je lichaam sterker en gezonder en zal je je snel beter, energieker en zelfverzekerder voelen.

naturaplaza superfoods banner