Take a fresh look at your lifestyle.

Trage schildklier

De werking van je schildklier bepaalt de snelheid waarmee een heleboel processen in je lichaam verlopen. Op het moment dat je schildklier te traag werkt dan zullen er niet voldoende schildklierhormonen in je bloed terechtkomen. Hierdoor zul je te maken krijgen met een scala aan uiteenlopende klachten.

vitaminstore gezond leven banner

In de medische wereld wordt van een hypothyreoïdie gesproken als je schildklier te traag werkt en er dus te weinig schildklierhormonen aan worden gemaakt en afgescheiden. Opvallend is dat een te traag werkende schildklier vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken

In de meeste gevallen zal een te traag werkende schildklier het gevolg zijn van een zogenaamde auto-immuunaandoening. Dit wil zeggen dat de cellen die verantwoordelijk zijn voor de afweer, het eigen lichaam aan zullen vallen. In het geval van een te traag werkende schildklier zal dit orgaan het mikpunt zijn voor deze aanvallen. De reden waarom sommige personen last krijgen van auto-immuunaandoeningen is nog altijd niet duidelijk.

Een andere oorzaak, waardoor een schildklier te traag werkt, is een andere ziekte of aandoening,of de medicijnen die worden gebruikt ter behandeling ervan. Maar ook als gevolg van een bestraling of een operatieve ingreep kan de werking van de schildklier worden verstoord. De aanmaak en afgifte van schildklierhormonen zal daardoor eveneens verminderen.

Herkenning

In de regel kun je een te traag werkende schildklier herkennen aan een aantal typische symptomen zoals:

bewust puur banner
  • het sneller dan normaal koud hebben,
  • in een relatief korte tijd zwaarder worden,
  • je bent eerder moe en voelt je sloom,
  • verstopping,
  • je spieren en gewrichten zijn stijf,
  • je hoofd- en lichaamsbeharing valt uit.

Wat te doen?

Op het ogenblik dat je aantal van de eerder genoemde symptomen herkent is het absoluut aan te raden om dit met je huisarts te bespreken. Om er zeker van te zijn dat de werking van je schildklier in orde is kan de arts besluiten om een beetje van je bloed te laten onderzoeken in een laboratorium. Het niet behandelen van een te traag werkende schildklier kan overigens schadelijk zijn voor je gezondheid en wordt daarom altijd aangeraden.

Verder doe je er goed aan om zo actief mogelijk te blijven en dus elke dag genoeg te blijven bewegen. Hierdoor voorkom je namelijk dat je lichamelijke conditie achteruit gaat.

Medicatie

Een arts kan een persoon, die last heeft van een te traag werkende schildklier, het tekort aanvullen door bepaalde medicijnen voor te schrijven.

Schildklierhormonen kunnen in de vorm van tabletten het tekort in je lichaam prima aanvullen. Hierbij is het overigens wel zaak dat de juiste dosering wordt vastgesteld. Om dit doel te kunnen bereiken zal er altijd worden begonnen met een zeer lage dosering. Geleidelijk zal deze op worden gevoerd totdat het tekort aan schildklierhormonen in je bloed het normaal peil weer heeft bereikt. Je bent op dat moment vrij van klachten.
Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn:

  • liothyronine,
  • levothyroxine.

Het middel kaliumjodide wordt in de regel ingezet om een tekort aan jodium in je lichaam weer aan te vullen totdat het normale peil weer is bereikt. Jodium is essentieel bij de aanmaak van schildklierhormonen. Door, met behulp van kaliumjodide, het jodiumtekort op te heffen kan de schildklier weer voldoende schildklierhormonen aanmaken en afscheiden. Zodra het jodiumgehalte in je lichaam een normaal peil heeft bereikt, zul je eveneens vrij zijn van klachten.

naturaplaza superfoods banner