Spierpijn in je benen, maar uiteraard ook in andere delen van je lichaam, kan door een heleboel activiteiten worden veroorzaakt. Hierbij kun je onder andere denken aan een flinke sporttraining, een onverwacht lange wandeling of na een zeer lange tijd weer een keer baantjes trekken in het zwembad. Al dit soort activiteiten kunnen je behoorlijk wat pijnlijke beenspieren bezorgen.
Oorzaken
Naast het extra belasten van je beenspieren kan ook het maken een onverwachte beweging of het te zeer spannen van je spieren voor pijnklachten zorgen. Maar ook wanneer je last hebt van een flinke griep kunnen spieren in heel je lichaam, en dus ook je benen, pijn gaan doen.
Er zijn echter ook een aantal blessures ten gevolge waarvan je last van spierpijn kunt krijgen:
- Het scheuren van een spier, ofwel een zweepslag, zal een gevoel veroorzaken alsof er een erg harde klap op de aangedane spier is gegeven. In bepaalde gevallen zal de spier inscheuren of zelfs helemaal doorscheuren. In het bijzonder bij sporten waarbij plotseling veel kracht op een spier wordt uitgeoefend, zul je een grotere kans hebben op een spierscheuring. Aanvankelijk zul je bij een gescheurde spier een acuut een stekende pijn ervaren die enige tijd later plaats zal maken voor een meer krampende pijn.
- Een peesscheuring, ofwel een peesruptuur, kan ook spierpijn tot gevolg hebben omdat spieren door middel van pezen met botten zijn verbonden. Als er een scheurtje ontstaat op het punt waar de pees en de spier, of de pees en het bot, in elkaar overgaan, kan er spierpijn ontstaan.
- Indien er sprake is van een verrekking van een spier of pees dan is er sprake van een tijdelijke overbelasting van een spier. Daarnaast is het ook mogelijk dat de betreffende spier gedurende een bepaalde tijd te veel is belast. In beide gevallen zal de spier te ver wijn uitgerekt.
- Bij een kneuzing, na bijvoorbeeld een botsing of een val, zal het onderhuidse weefsel schade op kunnen lopen. In sommige gevallen zullen bij een kneuzing ook spieren of een kapsel van een gewricht beschadigd raken. Er zal dan in de regel ook sprake zijn van spierpijn.
Verzuurde spieren
Sporters zul je vast wel eens de term verzuurde spieren hebben horen bezigen. Tijdens het beoefenen van sport wordt er immers vaak een dusdanig fysieke inspanning geleverd waarbij een relatief grote hoeveelheid zuurstof moet worden gebruikt. In het bijzonder zullen je spieren in een dergelijke situatie meer zuurstof nodig hebben dan normaal het geval zou zijn. Hiermee wordt namelijk de voeding, die in cellen zit opgeslagen, verbrandt om de nodige energie vrij te maken voor het maken van de diverse bewegingen. Op het ogenblik dat de uitwisseling van voedings- en afvalstoffen niet op een juiste manier gebeurt dan zal er zich vocht en melkzuur (dit ontstaat tijdens het verbrandingsproces van de voedingsstoffen) zich op gaan hopen en de zenuwen prikkelen. Het prikkelen van de zenuwen ervaar je vervolgens in de vorm van spierpijn.
Spierpijn
Het meest komt spierpijn voor in spieren van je bovenarmen, je rug, je nek en je benen. Door, voordat je je (been)spieren gaat belasten, kun je daarom het beste een warming up doen. Hiermee bereidt je je spieren voor op de prestatie die later moet worden verricht waardoor de kans op krampen en blessures zal worden verkleind. Sporters bereiden hun spieren over het algemeen op door het uitvoeren van een aantal oefeningen waarmee ze hun spieren rekken en strekken.
Behandelen
- Om spierpijn te kunnen behandelen is het van essentieel belang dat je de bloedcirculatie in je benen (en/of andere lichaamsdelen) stimuleert of verbetert. Hierdoor zal de toevoer van zuurstof eveneens beter worden. Dit kun je onder andere doen door het nemen van een warm bad of een warme douche maar ook door het ondergaan van een (sport)massage.
- Op het ogenblik dat je last hebt van spierpijn dan is het aan te bevelen om je niet in een vochtige of koude ruimte te begeven.
- Daarnaast dien je de hulp van een arts in te schakelen als de aangedane plaats eveneens rood en/of opgezwollen is. Ook wanneer de spierpijn meer dan een week aan blijft houden is het verstandig om een arts om advies te vragen.
- Spierpijn kun je ook behandelen met behulp van speciale crèmes waarin hoge concentraties (ongeveer 50 procent) Arnica montane, ofwel valkruid, is verwerkt. Van dit kruid is al sinds de middeleeuwen bekend dat het een positieve uitwerking heeft op de doorbloeding van je spieren en gewrichten. Hierdoor zullen pijnlijke, stijve spieren en gewrichten, blauwe plekken en de pijn en zwelling ten gevolge van een kneuzing verlicht worden.
- Om spierpijn te verminderen kun je verder ook voor magnesium kiezen. Magnesium kun je onder andere vinden in voedingsmiddelen zoals: noten, zaden, peulvruchten, groene (blad)groente, abrikozen en grapefruits. Om magnesium goed zijn werk te kunnen laten doen is een goed evenwicht met stoffen zoals calcium, fosfor en kalium noodzakelijk. Deze voedingsstoffen vindt je respectievelijk in zuivel, vlees, vis, ei, groente, fruit en aardappelen.
Naar de dokter
In de meeste gevallen is spierpijn in je benen een onschuldig maar hinderlijk probleem waarmee je niet naar een dokter hoeft. Het wordt echter een ander verhaal als er naast de pijnklachten ook andere symptomen bijkomen zoals zwelling of roodheid. Ook wanneer de spierpijn alsmaar erger wordt, niet te verdragen is of langer duurt dan een paar dagen is het raadzaam een arts te consulteren. Natuurlijk dien je ook bij twijfel, of ernstige bezorgdheid over je lichamelijke conditie, een arts te bezoeken.
In sommige gevallen merk je, bijvoorbeeld tijdens het maken van een bepaalde beweging, dat er iets niet in orde is met een spier, pees of gewricht. De pijn is dan vaak veel heviger dan wanneer je “gewoon” spierpijn hebt. Ook zal een dergelijke pijn vaak acuut ontstaan eventueel samen met andere klachten. Een bezoek aan een arts of eerste hulppost is dan noodzakelijk voor een juiste diagnose, behandeling en advies. De kans is namelijk groot dat in een dergelijke situatie een spier behoorlijke schade op heeft gelopen waardoor je (tijdelijk) rustiger aan moet doen. Zonder behandeling loop je anders het risico de spier, pees of gewricht meer schade toe te brengen.