Pijn in het schouderblad komt vrij frequent voor. Erg vreemd is dat overigens niet gezien de functie van dit bot en de kracht die erop wordt uitgeoefend. In het lichaam van een mens is het schouderblad, ofwel scapula, een vlak driehoekig bot dat de achterkant van de schouder vormt.
Schouderbladen
De twee schouderbladen die een mens heeft twee schouderbladen die samen met de sleutelbeenderen de zogenaamde schoudergordel. Deze botten zorgen ervoor dat een mens de beide armen vrijwel helemaal kan roteren.
Elk schouderblad vormt met een bovenarm het schoudergewricht. In verhouding tot de grote kop van de bovenarm is de kom van het schoudergewricht tamelijk klein te noemen. Daarnaast zijn er bijna geen sterke gewrichtsbanden die voor extra ondersteuning van het schoudergewricht kunnen zorgen. De kans dat een schouder uit de kom schiet (luxatie) is dan ook groter dan bij de meeste andere gewrichten.
Ondanks het feit dat het schouderblad een dun bot is komen er maar sporadisch breuken ervan voor. Het is namelijk een zeer sterk bot dat de stevigheid vooral te danken heeft aan de gebogen vorm en aan de bescherming die het geniet van de talloze spieren die aan het schouderblad zitten gehecht.
Oorzaken pijn
Bij pijn aan de schouder wordt vaak gedacht aan pijnklachten op de schouder. Toch kan dit veel meer inhouden want de pijn kan eveneens op een andere plaats worden ervaren zoals aan de voor- of achterkant van de schouder. Daarnaast kan er sprake zijn van een uitstralende pijn vanuit de schouder, of het schouderblad, naar je nek of arm. Het is zelfs mogelijk dat je alleen pijn voelt in je nek of arm terwijl deze toch echt vanuit je schouder, of schouderblad, afkomstig is.
Een aantal oorzaken voor pijn in of aan je schouderblad zijn:
Een breuk van het schouderblad
Een dergelijke breuk komt slechts sporadisch voor omdat het schouderblad, weliswaar dun is, maar wordt omgegeven door een heleboel sterke spieren. Deze spieren bieden vaak voldoende bescherming tegen invloeden van buitenaf en weten breuken van het schouderblad doorgaans te voorkomen. Indien het schouderblad toch gebroken blijkt te zijn dan zal dat in de regel het gevolg zijn van een groot trauma. De klachten zijn dan:
- Het schouderblad zal dan pijnlijk zijn,
- de pijn verergert als dat je je arm beweegt,
- de achterkant van de schouder is opgezwollen,
- vaak zal er een bloeduitstorting ontstaan.
Nadat er een röntgenfoto van het schouderblad is gemaakt kan de breuk worden beoordeeld door een arts. De behandeling van een schouderbladbreuk bestaat uit het dragen van een mitella voor de duur van twee tot vier weken. Daarnaast kunnen er pijnstillers, en eventueel ontstekingsremmers, worden voorgeschreven. In uitzonderlijke gevallen dient een schouderbladbreuk operatief hersteld te worden. Het herstel zal in dat geval langere tijd in beslag nemen.
Spierpijn
Het schouderblad wordt omgeven door een heleboel spieren. Wanneer je deze spieren overbelast of anders gebruikt dan je normaal gewend bent, kan er spierpijn ontstaan. Zeker een dag na dergelijke activiteiten zul je veel last van spierpijn kunnen hebben. Spierpijn rondom het schouderblad kan soms een aantal dagen aan blijven houden omdat het erg lastig is om je schouder rust te geven. Een beweging met je schouder maak je namelijk al snel onbewust.
Overige oorzaken
Er kunnen nog een heleboel andere oorzaken ten grondslag liggen aan pijn in je schouder, of schouderblad. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- Een peesontsteking,
- een spierontsteking,
- een gewrichtsontsteking (artritis),
- artrose,
- een trauma,
- overbelasting,
- het uit de kom schieten van de schouder,
- een zogenaamde frozen shoulder,
- rotator cuff syndroom,
- het costoclaviculair compressiesyndroom.