Take a fresh look at your lifestyle.

Tintelende benen

Het hebben van tintelende benen wordt over het algemeen als hinderlijk beschouwd maar is vaak een onschuldig fenomeen. Als gevolg van tintelende benen voel je je vaak minder gemakkelijk en kun je zelfs problemen krijgen met lopen. De tintelingen kunnen bovendien voor ieder persoon anders zijn: zo zal de één bijvoorbeeld een kriebelend gevoel hebben terwijl een ander juist last heeft van verzuring of van gevoelloosheid. Vaak zijn de tintelingen in je been wel de oorzaak van een voortdurende afleiding, dit wordt door veel mensen als vervelend beschouwd. Zeker wanneer de klachten chronisch zijn en je gedurende de nacht niet voldoende uitgerust raakt.

single reizen online banner

Klachten

Dat tintelende benen voor veel overlast kunnen zorgen is voor de meeste mensen wel duidelijk. De gevolgen van deze tintelingen lopen echter vaak sterk uiteen. Zo kun je onder andere:

 • niet goed in slaap komen omdat je benen tintelen of zelfs jeuken,
 • minder goed lopen,
 • een ander gevoel in je been hebben dan je gewend bent,
 • een gevoelloos been hebben,
 • slechts een korte tijd een soort jeuk hebben,
 • voortdurende aanhoudende tintelingen hebben waarvoor je geen verklaring kan geven.

Oorzaken

Een aantal oorzaken van tintelende benen zijn:

bewust puur banner
 1. Een verkeerde lichaamshouding zal ervoor zorgen dat de aorta voor een deel geblokkeerd raakt. Hierdoor zal je been niet alleen gaan tintelen maar ook zwaar aanvoelen. Door het been rust te geven zullen de klachten in de regel snel weer zijn verdwenen. Vaak helpt het ook als je je tintelend been een beetje schuin omhoog houdt zodat het bloed gemakkelijk weg kan stromen. Wanneer je een tintelend been (ook vaak slapend been genoemd) hebt dan is het absoluut af te raden om op dit been veel te lopen. De kans zal dan immers groot zijn dat je, als gevolg van de gevoelloosheid, een misstap maakt met mogelijk ernstige gevolgen.
 2. Bloedarmoede wil zeggen dat je een chronisch tekort hebt aan rode bloedlichaampjes waardoor er minder zuurstof op kan worden genomen door je bloed. Als gevolg van bloedarmoede kun je je bijvoorbeeld wat licht in het6 hoofd gaan voelen, duizelig worden maar ook tintelende armen en benen krijgen. Er zal namelijk door je lichaam bloed worden gehaald uit de ledematen om de vitale organen als eerste van voldoende zuurstofrijk bloed te kunnen voorzien zodat deze goed kunnen blijven functioneren. Om de bloedarmoede te lijf te kunnen gaan is het zaak je ijzertekort aan te vullen. Dit kun je doen door veel groene groente te eten samen met vlees of zogenaamde staaltabletten te gaan slikken, eventueel in combinatie met extra foliumzuur. Foliumzuur zorgt er namelijk voor dat er meer rode bloedlichaampjes aan zullen worden gemaakt door je lichaam.
 3. Hyperventilatie wil zeggen dat je te veel zuurstof binnenkrijgt door te snel in- en uit te ademen. Dit kan onder andere gebeuren wanneer je gestrest bent of zware lichamelijke inspanningen moet verrichten. Een gevolg van hyperventilatie is dat er bloed uit andere delen van je lichaam, dus ook uit je benen, wordt onttrokken om deze overmatige aanvoer van zuurstof te kunnen verwerken. Er zal daardoor bloed wegstromen uit je benen waardoor deze gaan tintelen. Door in een plastic zakje te gaan ademen en jezelf tot rust te brengen zullen de klachten van hyperventilatie, en daarmee ook de tintelende benen, weer verdwijnen. Dit herstelproces kan overigens wel een kwartier tot dertig minuten in beslag nemen.
 4. Spataders liggen vaak ontsierend op de huid van je benen en zijn het gevolg van verzwakte beenaders. De beenaders zijn in een dergelijk geval uitgezet en laten vaak grillige patronen zien. Bepaalde spataders zien eruit als een paarse verklontering op je huid. In de regel zijn spataders niet schadelijk voor je gezondheid maar vaak worden ze wel als hinderlijk (vanwege jeuk) of als ontsierend ervaren. Er zijn overigens geen geneesmiddelen die spataders tegen kunnen gaan of kunnen genezen. Om spataders te verwijderen kun je deze operatief laten strippen, ze dicht laten spuiten en/of steunkousen dragen.
 5. Diepe veneuze trombose is een levensbedreigende aandoening die het gevolg is van verzwakte aders in je been. De slagaders in je been zijn wijder geworden met als gevolg dat de aderkleppen slechter aansluiten en bloed terug kan vloeien. Hierdoor zal het bloed minder snel gaan stromen waardoor: de bloed wordt verhoogd, vaatwanden beschadigd raken en bloedpropjes in de bloedstroom terecht kunnen komen en hart- en vaatklachten kunnen veroorzaken. Naast het ontwikkelen van vochtophopingen kan een zogenaamd trombosebeen ook de veroorzaker zijn van bruine vlekken op de huid. Door het been in te zwachtelen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en veel in beweging te blijven zal een trombosebeen kunnen genezen. De periode die hiervoor gerekend moet worden is vaak vrij lang en kan van één tot wel zes maanden in beslag nemen.
 6. Een ontzette ruggenwervelschijf, ofwel een hernia, wil zeggen dat deze is verplaatst. Dit is voelbaar door wanneer je langs de ruggenwervel beweegt en er een abnormale en pijnlijke verhoging voelbaar is. Als gevolg van een ontzette ruggenwervelschijf zullen zenuwen bekneld kunnen raken. Afhankelijk van de plaats waar de ontzette ruggenwervelschijf zich bevindt kunnen de klachten worden verholpen door middel van een geregelde massage van de onderrug of door operatief ingrijpen. Het stellen van de juiste diagnose is overigens in dit geval van essentieel belang om te kunnen bepalen wat de meest geschikte behandeling is.
 7. Verkrampte benen met uitstraling van pijn kan het gevolg zijn van veel sporten. Hierdoor kan er zich te veel melkzuur op gaan hopen waardoor je spieren dit niet meer kunnen verwerken en afvoeren. Tintelende benen zijn ook een mogelijk gevolg van deze melkzuurophopingen in de beenspieren.

Voorkomen

Net zoals bij een heleboel andere aandoeningen, is ook bij tintelende benen, voorkomen beter dan genezen. Enkele tips die kunnen helpen bij het voorkomen dat tintelende benen ontstaan zijn:

 • elke dag voldoende bewegen,
 • voorkomen dat je gedurende een langere tijd stil moet staan of zitten,
 • geen knellende kleding dragen die je bloedcirculatie kunnen belemmeren (steunkousen zijn hierop een uitzondering omdat deze juist wel een positief effect hebben),
 • je voeten wisselbaden geven van warm en koud water,
 • voorkom dat je beenaderen onder hoge druk komen te staan,
 • zo veel als mogelijk op blote voeten lopen,
 • niet knellende schoenen dragen,
 • je benen enkele centimeters hoger leggen op het ogenblik dat je gaat slapen zodat het bloed gemakkelijk uit je benen kan vloeien. Bovendien zal er zo minder druk op je benen komen te staan.

Naar de dokter

In de meeste gevallen zal een tintelend been vanzelf weer overgaan en geen nadelig effect hebben op je gezondheid. Het wordt echter een compleet ander verhaal als de klachten steeds terugkeren of zelfs chronische vormen aan gaan nemen. In dergelijke gevallen doe er dan ook goed aan om een arts je tintelend been te laten onderzoeken zodat eventueel ernstige aandoeningen kunnen worden uitgesloten, of adequaat behandeld kunnen worden door de onderliggende oorzaak aan te pakken.

naturaplaza superfoods banner