Take a fresh look at your lifestyle.

Bloedvaten en benen

Je benen zijn van essentieel belang om te kunnen lopen en staan. Om echter deze functies goed uit te kunnen voeren hebben deze ledematen wel voldoende voeding en zuurstof nodig die aangevoerd wordt door diverse bloedvaten. Door de beenslagaders wordt er zuurstof en voedingrijk bloed vanaf het hart naar de benen gepompt en via de beenaders zal het zuurstofarme bloed dat inmiddels ook voedingsstoffen af heeft gegeven weer naar het hart terugvoeren.

vitaminstore gezond leven banner

Benen

De stevigheid en beweeglijkheid hebben je benen niet te danken aan de verschillende bloedvaten die erin voorkomen maar wel aan de verschillende botten, gewrichten, pezen, ligamenten en spieren. De cellen van al deze verschillende onderdelen van de benen hebben allemaal voldoende voedingsstoffen en zuurstof nodig om goed te blijven functioneren. De bloedvaten zijn daarom van essentieel belang voor de gezondheid van je benen.

Bloedvaten

In de beenaders bevinden zich een aantal die dienen te voorkomen dat het bloed, dat naar het hart moet worden gevoerd, terug zal stromen naar de laagste delen van het lichaam. Wanneer deze kleppen dus minder goed hun werk kunnen doen, zul je te maken krijgen met vochtophoping in je onderbenen, enkels en voeten.

Maar ook als de beenaders zich hebben verwijd dan kunnen er problemen ontstaan in de vorm van, vaak ontsierende, spataders. Spataders ontstaan in de regel wanneer iemand gedurende een lange tijd in een gelijke houding moet staan of zitten. Hierdoor zal de druk op de beenaders worden vergroot waardoor er meer bloed in deze bloedvaten terecht zal komen en deze uit gaan zetten.

bewust puur banner

Vernauwingen in de bloedvaten in de benen zijn eveneens zaken die de aandacht meer dan verdienen. Het bloed kan daardoor immers niet goed door de benen stromen met alle vervelende gevolgen van dien. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van koude voeten, tintelingen en spierkrampen. Bij zeer ernstige vernauwingen in de beenbloedvaten kan het zelfs gebeuren dat een deel van je voet of been afsterft en geamputeerd dient te worden. Zou dat namelijk niet gebeuren dan zouden er giftige stoffen in je bloedbaan terecht kunnen komen en kom je uiteindelijk te overlijden als gevolg van bloedvergiftiging.

Beweging

Elke dag voldoende lichaamsbeweging is niet alleen erg ontspannend, het is eveneens erg goed voor je gezondheid. Ook je benen, en de bloedvaten in deze ledematen, zullen er baat bij hebben als je elke dag genoeg beweegt en/of aan sport doet. Hierdoor blijven bijvoorbeeld:

  • je beenspieren sterk, soepel en gezond. Hierdoor zullen je benen meestal ook sterk en gezond blijven,
  • je kunt gemakkelijker je lichaamsgewicht op peil houden waardoor je gewrichten minder snel zullen verslijten,
  • de kans op vernauwingen van je beenbloedvaten wordt een stuk kleiner omdat ook deze bloedvaten in een betere conditie blijven,
  • vocht krijgt minder kans op zich op te hopen in je benen, enkels en/of voeten,
  • je bloedsomloop blijft door veel te bewegen in een goede staat waardoor ook in je benen voldoende zuurstof- en voedselrijk bloed terechtkomt en alle onderdelen ervan gezond hun werk kunnen blijven doen,
  • als je bloed goed door je benen kan stromen is de kans op het ontstaan van een zogenaamd trombosebeen aanzienlijk kleiner dan wanneer je heel de dag stilzit of –ligt. Indien er sprake is van trombose (een bloedprop die een bloedvat afsluit) dan dient er direct medisch ingegrepen te worden om complicaties te voorkomen. De bloedprop kan immers losraken en op een andere plaats in je lichaam voor een fatale verstopping van een bloedvat zorgen. Hierbij kun je ondermeer denken aan een longembolie, een hart- of een herseninfarct.
naturaplaza superfoods banner