Take a fresh look at your lifestyle.

De gezondheidsvoordelen van hop (gezond en bijwerkingen)

In de kruidengeneeskunde wordt er van hop gezegd dat de bloemen van dit plantje een aantal gezondheidsvoordelen zou kunnen bieden. Zo worden de vrouwelijke bloemen van de hopplant (Humulus lupulus L.) vaak gebruikt om de volgende aandoeningen en kwalen te genezen:

single reizen online banner
  • pijn als gevolg van osteoartritis,
  • fibromyalgie
  • slaapproblemen,
  • diabetes,
  • verstoring van het fyto-oestrogenenlevel.

Hoewel de resultaten van laboratoriumexperimenten en dieronderzoek aan hebben getoond dat hop bepaalde gezondheidsbevorderende eigenschappen zou kunnen bezitten, hebben slechts een gering aantal uitgevoerde studies tot op heden de mogelijke voordelen van hop voor de gezondheid van mens onder de loep genomen.

De wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van hop

Hieronder hebben we een aantal resultaten van het beschikbare onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van hop voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien:

Menopauze

Uit reageerbuisonderzoek is vast kom en te staan 8-prenylnaringenine (een stof die in hop voorkomt) kan werken als een zogenaamd fyto-oestrogeen (een natuurlijke stof waarvan bekend is dat deze de werking van oestrogeen na kan bootsen). Omdat het bekend is dat oestrogeenspiegels tijdens de menopauze afnemen, kiezen sommige vrouwen ervoor om hop te nemen en op die manier de klachten die gepaard gaan met de menopauze te verlichten. Uit een onderzoek dat stamt uit 2006, en dat gepubliceerd is in het tijdschrift Maturitas, is inderdaad gebleken dat de dagelijkse inname van hop de klachten tijdens de menopauze verlicht (hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan opvliegers). De studie is uitgevoerd onder 67 vrouwen die in de menopauze zaten en het onderzoek werd gedaan in een tijdsbestek van 12 weken.

Slapeloosheid

Door hop te combineren met valeriaan kan mogelijk slapeloosheid worden behandeld. De resultaten van een onderzoek uit 2010, die gepubliceerd werden in Australië, maakten hier al melding van. Het uitgevoerde onderzoek richtte zich op 16 eerder gepubliceerde studies, waarvan 12 concludeerden dat het gebruik van alleen valeriaan, of gecombineerd met hop, de slaapkwaliteit hielp verbeteren en de inslaaptijd hielp verminderen. Wanneer hop is gebruikt als bittertje in bier, dan wordt eveneens aangenomen dat dit bestanddeel kalmerende effecten heeft.

bewust puur banner

Er is echter meer onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van hop en uit de bevindingen van dierproeven en celproeven in een laboratoriumopstelling, laat hop zich zien als een natuurlijk middel om kanker te voorkomen, maar ook om diabetes mee te behandelen en de kans op overgewicht te verkleinen. Feit is echter wel dat al deze bevindingen nog verder dienen te worden onderzocht door middel van een aantal klinische studies.

Voorbehoud

Er is tot op de dag nog maar weinig bekend over de veiligheid van het gebruik van hop op de langere termijn. Echter, mensen met een hormoongevoelige aandoeningen dienen het gebruik van hop, of middelen waarin hop is verwerkt, (zoals resveratrol) te vermijden (vanwege de oestrogeenachtige werking van de hop).

Voedingssupplementen zijn niet altijd even uitgebreid getest op veiligheid en worden dus vaak ongereguleerd verkocht. Hierdoor kan de inhoud van sommige producten verschillen van de informatie die op het etiket aangegeven staat. Je dient er eveneens rekening mee te houden dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen die lijden aan bepaalde medische aandoeningen of die geneesmiddelen gebruiken, niet vast is gesteld. Het is dan ook zaak dat je vooraf altijd voldoende informatie inwint over het gebruik van voedingssupplementen.

Hop gebruiken voor gezondheidsdoeleinden

Vanwege het beperkte onderzoek dat naar de werking van hop is gedaan, is het nu nog te vroeg om hopsupplementen aan te bevelen als een behandelvorm voor elke gezondheidssituatie. Op het ogenblik dat je hop als behandeling, of om een aandoening te voorkomen, wilt gaan gebruiken, dan is goed overleg met je behandeld artszeker aan te raden. Op die manier kun je eventuele risico’s en voordelen echt goed tegen elkaar afwegen. Overigens dien je je altijd te realiseren dat alternatieve geneeswijzen niet ter vervanging van reguliere zorg mogen worden aangewend. Zelfzorg of -behandeling van een aandoening en het vermijden, of tijdelijk uitstellen, van reguliere gezondheidszorg kan immers ernstige complicaties met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner