Take a fresh look at your lifestyle.

Natuurlijke behandelingen van ringworm (baby, kat en hond)

Er zijn een aantal natuurlijke behandelingen bekend die aan kunnen worden gewend om ringworm mee te behandelen. Ringworm is een huidaandoening die in het bijzonder bij kinderen voorkomt. Eigenlijk betreft het een soort schimmelinfectie die meestal verspreid wordt door middel van huid op huid contact, contact met besmette voorwerpen (zoals ongewassen kleding en diverse oppervlakken in een zwembad) of door contact met huisdieren die de schimmel bij zich dragen. Een reguliere behandeling voor ringworm houdt doorgaans in dat er gebruik wordt gemaakt van een schimmeldodend medicijn dat in vrije verkoop verkrijgbaar is. Echter een aantal onderzoeken die tot nu toe voor handen zijn suggereert dat bepaalde natuurlijke remedies eveneens kunnen helpen om ringworm aan te pakken.

single reizen online banner

Wat is ringworm?

Er kunnen verschillende soorten ringworm worden onderscheiden, ondermeer infecties die de huid van het lichaam aantasten (tinea corporis) of die juist voorkomen op de hoofdhuid (tinea capitis). Daarnaast is er vorm van ringworm die specifiek in de liesstreek voorkomt (tinea cruris), maar ook een variant die de voeten aan zal tasten (tinea pedis, ook wel voetschimmel genoemd).

Hoewel de symptomen waarmee ringworm gepaard gaat kunnen variëren per soort, zijn er toch een aantal algemene symptomen, zoals: jeukende, rode, op de huid liggende, schilferige vlekken die op kunnen zwellen en met vocht gevuld kunnen zijn. In veel gevallen hebben de vlekken scherp afgebakende randen en is de huid in het midden normaal van kleur. De vlekken bij ringworm lijken vaak op ringen (waaraan de aandoening dan ook haar naam te danken heeft).

alsa nature banner

Natuurlijke remedies voor ringworm

Er zijn aanwijzingen gevonden dat bepaalde natuurlijke remedies voetschimmel kunnen helpen genezen. Er zijn echter niet veel studies die het gebruik van natuurlijke remedies bij de behandeling van andere soorten ringworm degelijk onderzocht hebben. Hieronder hebben we een aantal belangrijke bevindingen op een rijtje gezet dat afkomstig is uit het beschikbare onderzoek.

bewust puur banner

Theeboomolie tegen voetschimmel

Verschillende kleinschalige studies hebben aan het licht gebracht dat theeboomolie (een soort etherische olie die veelvuldig toe wordt gepast bij aromatherapie) kan helpen bij de genezing van ringworm die zich manifesteert op de voeten. Zo heeft bijvoorbeeld een onderzoek uit 2002, uitgevoerd door het Australian Journal of Dermatology, 158 patiënten met voetschimmel in groepen onderverdeeld en elke groep een behandeling met een placebo, of met een oplossing met 25 procent of 50 procent theeboomolie gegeven. De deelnemers dienden de oplossing voor de duur van vier weken twee keer per dag aan te brengen op de aangedane delen van de huid. Aan het einde van het onderzoek werd er een duidelijke verbetering waargenomen bij 72 procent van de mensen die de 25-procent theeboomolieoplossing hadden gebruikt (dit in vergelijking met 68 procent van de proefpersonen in de 50 procent theeboomoliegroep en 39 procent van mensen in de groep die een placebo hadden gekregen).

In een onderzoek dat stamt uit 1992, en dat in hetzelfde tijdschrift werd gepubliceerd, hebben onderzoekers 104 proefpersonen met voetschimmel ingedeeld voor een behandeling met een placebo, met een crème met 10 procent theeboomolie of met een crème met 1 procent tolnaftaat (een synthetisch middel met een schimmeldodende werking dat wordt verkocht in zonder doktersrecept) ). Hoewel theeboomolie de symptomen van de ringworm aanzienlijk verlaagde, was het niet meer effectief dan het placebo bij de bestrijding van de schimmelinfectie.

Knoflookextract

Ajoene (een natuurlijke verbinding die gewonnen wordt uit knoflook) lijkt veelbelovend te zijn als het gaat om de behandeling van ringworm. Uit een onderzoek, dat dateert uit 1999 en uitgevoerd werd in opdracht van het Duitse tijdschrift Arzneimittel-Forschung, is gebleken dat bijvoorbeeld een gel met ajoene in staat was tinea cruris en tinea corporis te behandelen. Het onderzoek werd gehouden onder 60 volwassenen die last hadden van deze aandoeningen. Elke deelnemer aan het onderzoek kreeg een gel die 6 procent ajoene bevatte, of een crème met 1 procent terbinafine (een schimmeldodend middel). Na een behandelduur van dagen was de genezingssnelheid respectievelijk 73 procent en 71 procent voor de groepen die behandeld werden met ajoene en terbinafine. Verder zouden diverse kleinschalige onderzoeken eveneens aantonen dat ajoene bij het behandelen van voetschimmel van nut zou kunnen zijn.

Zelfzorg om ringworm te voorkomen en te behandelen

Indien je wilt voorkomen dat je last gaat krijgen van ringworm, dan raadt het Amerikaanse National Institutes of Health je aan om je huid zo schoon en droog mogelijk te houden, regelmatig te wassen met water en zeep en geen voorwerpen die bedoeld zijn voor persoonlijke verzorging te delen met anderen. Verder doe je er goed aan om slippers of schoenen te dragen in sportscholen en zwembaden en het aaien van huisdieren met kale plekken te voorkomen. Op het ogenblik dat je een soort van behandeling gebruikt om ringworm te genezen, dan dien je ervoor te zorgen dat je huid schoon en droog blijft en dat je je beddengoed en nachtkleding elke dag in de was stopt voor de duur dat de infectie aanwezig is. Daarnaast si het eveneens van groot belang geïnfecteerde huisdieren zo snel mogelijk te behandelen.

Natuurlijke remedies om ringworm te genezen

Op het ogenblik dat ringworm niet goed wordt behandeld, kan dit leiden tot een aantal complicaties (zoals de zelfinfectie van andere delen van je lichaam, bacteriële huidinfecties en huidaandoeningen zoals contactdermatitis ofwel contacteczeem). In bepaalde gevallen kunnen schimmeldodende middelen op doktersrecept nodig zijn om ringworm grondig aan te pakken. Ondanks dat natuurlijke remedies van enig nut kunnen zijn bij de behandeling van ringworm, is het van belang om altijd je behandeld arts om advies te vragen voordat je een natuurlijke behandeling van ringworm gaat starten.

naturaplaza superfoods banner