Take a fresh look at your lifestyle.

De genezende voordelen van Panax ginseng

Panax ginseng is één van de vele soorten ginseng die veel worden verwerkt in de kruidengeneeskunde. Volgens de traditionele kruidengeneeskunde in China bezit elk soort ginseng een aantal unieke genezende eigenschappen. Zo hebben bijvoorbeeld sommige soorten Panax ginseng verwarmende eigenschappen waarvan wordt gezegd dat deze de bloedsomloop positief kan beïnvloeden. Aangenomen wordt dat de werkzame stoffen (ginsenosiden) in Panax ginseng steroïdeachtige componenten zijn.

single reizen online banner

Gezondheidsvoordelen

In het verre verleden werd Panax ginseng gebruikt om het energielevel en het uithoudingsvermogen te verhogen, maar eveneens om het immuunsysteem een boost te geven. Vandaag de dag, ondanks dat er maar beperkt onderzoek is gedaan naar Panax ginseng, zijn er toch de nodige aanwijzingen gevonden dat het kruid bepaalde gezondheidsvoordelen zou kunnen bieden. Hieronder hebben we een aantal van de meest belangrijke onderzoeksresultaten voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien. Panax ginseng zou nuttig kunnen zijn in de volgende gevallen.

Diabetes

Panax ginseng kan helpen bij het onder controle houden van de ziekte. In een onderzoek dat gepubliceerd is in 2014 analyseerden wetenschappers bijvoorbeeld zestien eerder gepubliceerde willekeurig gecontroleerde onderzoeken die zich allemaal hadden gericht op de effecten van ginseng op de bloedsuikerspiegels. De proefpersonen waren zowel mensen met als mensen zonder diabetes. De meeste onderzoeken hadden een duur van minder dan 12 weken en hadden betrekking op mensen die hun bloedsuikerwaarden relatief goed onder controle hadden. In hun conclusie kon worden gesteld dat ginseng op geringe wijze de nuchtere bloedsuikerspiegel duidelijk wist te verbeteren bij diabetici, maar ook bij mensen zonder diabetes. Vanwege de kleine omvang en korte duur van de beoordeelde onderzoeken, is het nodig dat er langere en grotere willekeurige studies (waarbij gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde ginsengpreparaten) gedaan worden.

Cognitieve prestaties

Panax ginseng zou de cognitieve prestaties kunnen verbeteren op het moment dat je voor een langere tijd mentaal actief moet zijn. Dit kwam naar voren tijdens een studie uit 2005 dat gepubliceerd werd in Journal of Psychopharmacology. In een klinische studie met 30 gezonde jongvolwassenen ontdekten onderzoekers dat de proefpersonen die Panax ginseng kregen, minder snel mentale vermoeid raakten tijdens de uitvoering van een test (dit in vergelijking met de proefpersonen die een placebo hadden ontvangen). Bovendien toonde, in het jaar 2000, een studie in Psychopharmacology aan dat een combinatie van Panax ginseng en ginkgo zou kunnen helpen het geheugen te verbeteren van gezonde volwassenen van middelbare leeftijd. Er wordt zelfs gedacht dat de toename van de cognitieve prestaties het gevolg is van de lagere bloedsuikerwaarden en de tijdelijke afname van vermoeidheid.

Erectiestoornissen

Volgens een studie uit 2002 gepubliceerd in Journal of Urology zou Panax ginseng kunnen helpen bij de behandeling van erectiestoornissen. In tests, die uit werden gevoerd onder 45 mannen met erectiestoornissen, boekten de proefpersonen die Panax ginseng gebruikten voor de duur van acht weken, grotere vooruitgang, dan de mannen die in dezelfde periode een placebo toe kregen gediend. In een eerder onderzoek dat werd gehouden onder 90 mannen met erectiestoornissen melden maar liefst 60 procent van de proefpersonen verbetering van hun klachten. Dit in vergelijking met 30 procent van de mannen die een placebo hadden gebruikt. De studie werd gepubliceerd in International Journal of Impotence Research.

In tegenstelling tot medicijnen op doktersrecept voor de behandeling van erectiestoornissen (die in de meeste gevallen gebruikt worden op momenten dat dit nodig is), lijkt ginseng enkel alleen nuttig te zijn voor erectiestoornissen wanneer het met de nodige regelmaat in wordt genomen.

Andere aandoeningen

Hoewel Panax ginseng in bepaalde gevallen wordt aangeprezen als een waar wondermiddel, is het kruid wellicht van weinig of geen nut bij een aantal andere aandoeningen. Zo hebben studies bijvoorbeeld aangetoond dat Panax ginseng geen effect heeft bij het verlichten van opvliegers en bij de verbetering van sportprestaties. Bovendien merkten de Amerikaanse National Institutes of Health op dat er niet genoeg onderzoek is verricht om de effectiviteit van Panax ginseng te beoordelen als het gaat om de behandeling van een aantal aandoeningen, zoals onder andere:

 • depressie,
 • het chronisch vermoeidheidssyndroom,
 • kanker,
 • verkoudheid,
 • griep,
 • bronchitis,
 • koorts,
 • spijsverteringsproblemen,
 • fibromyalgie,

Wat je moet weten voordat je Panax ginseng gaat proberen

Kenmerken van verwerkingsmethode

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gedacht dat de bereidingswijze van de ginseng de uiteindelijke werking ervan zal beïnvloeden. Rode ginseng is bijvoorbeeld ongeschilde ginseng die eerst wordt gestoomd en dan pas wordt gedroogd. Daarentegen is witte ginseng ongeschilde Panax ginseng die weliswaar wordt gedroogd en gepeld (maar die geen behandeling krijgt met stoom). Een nieuwere soort, zwarte ginseng, is gemaakt door de procedures stomen en drogen meerdere keren te herhalen. Verder wordt er van rode ginseng gedacht dat dit “yang” -energie bevordert (deze energie heeft een stimulerende- en verhittende werking), zeker wanneer je dit vergelijk met witte ginseng (die deze eigenschappen veel minder heeft). Als gevolg hiervan kan rode ginseng zorgen voor overstimulatie bij mensen die de neiging hebben om zich verhit te voelen, maar eveneens voor mensen die kampen met bijvoorbeeld:

 • tumoren,
 • nierstenen,
 • galstenen,
 • ontstekingen,
 • bepaalde psychische aandoeningen.

Zowel witte- als rode ginseng is verkrijgbaar in tincturen, vloeibare extracten, poeders en capsules.

bewust puur banner

Bijwerkingen

Ginseng wordt veelvuldig gebruikt en wordt zelfs aangetroffen in bepaalde dranken. Dit kan er echter toe leiden dat mensen denken dat het middel volkomen onschuldig en veilig is, maar net zoals bij elk kruidensupplement of -geneesmiddel, kan ook Panax ginseng ongewenste bijwerkingen hebben. Een aantal van de meest vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • hoofdpijn,
 • verlaging van de bloedsuikerspiegel,
 • nervositeit,

Ginseng kan zelfs je hormoonspiegels beïnvloeden, dus op het ogenblik dat je lijdt aan een hormoongerelateerde aandoening, zoals endometriose, vleesbomen in de baarmoeder of kankers aan de eierstokken, baarmoeder of prostaat, dan dien je Panax ginseng absoluut niet te gebruiken.

Panax ginseng kan verder het hartritme en de pompkracht van je hart af laten nemen, dus het middel mag zeker niet worden gebruikt als je lijdt aan een hartaandoening (behalve als je het middel gebruikt onder toezicht van een arts). Daarnaast wordt er gevreesd dat ginseng de bloeddruk kan verhogen. Kinderen, maar ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, dienen Panax ginseng in geen geval te gebruiken. Panax ginseng kan de bloedsuikerspiegel immers verlagen en het kan een wisselwerking hebben op de medicatie die voor diabetes gebruikt moet worden, dus wanneer je lijdt aan diabetes en overweegt om het middel te gaan gebruiken, dan is het zaak om dit altijd in nauw overleg te doen met je behandeld arts.

Wisselwerking met geneesmiddelen en supplementen

Panax ginseng kan het effect van bloedverdunners (anticoagulantia en antistollingsmedicatie) verhogen. Als gevolg hiervan is de kans op bijwerkingen, zoals het ontstaan van bloedingen dan ook mogelijk groter geworden. Bepaalde andere kruiden, zoals rode salie (danshen), duivelsklauw, Siberische ginseng (eleuthero), knoflook, gember, paardenkastanje, papaïne, rode klaver en zegepalm, kunnen eveneens de kans op bloedingen vergroten als deze in combinatie met ginseng worden gebruikt.

Panax ginseng kan het hartritme beïnvloeden en kan de mogelijke bijwerkingen van verschillende astmamedicijnen, maar ook van Viagra (sildenafilcitraat) verhogen. Er kan een wisselwerking optreden tussen Panax ginseng en de werking van bepaalde antidepressiva (zogenaamde monoamineoxidase- of MAO-remmers. Verder wordt aangenomen dat het middel de levels van de neurotransmitters (chemische stoffen die boodschappen van zenuwcellen naar andere cellen overbrengen) zal beïnvloeden en een wisselwerking kan hebben met bepaalde antipsychotica.

Panax ginseng stimuleert het centrale zenuwstelsel, dus het middel kan de effecten van voorgeschreven geneesmiddelen met dezelfde werking (zoals medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtsstoornissen die gepaard gaan met hyperactiviteit, maar ook bij narcolepsie en overgewicht). De combinatie van Panax ginseng en deze geneesmiddelen kan de hartslag en bloeddruk verhogen. Van Panax ginseng is vast komen te staan dat het een wisselwerking heeft met de werking van medicijnen waarin het zogenaamde CYP3A4 enzym is verwerkt. Je dient dus altijd je behandeld arts te vragen om na te gaan of je dit soort geneesmiddelen gebruikt. Pas wanneer je zeker weet dat er geen wisselwerkingen kunnen ontstaan, en je arts geen andere bezwaren heeft voor het gebruik van Panax ginseng, kun je veilig dit middel gaan proberen.

Panax Ginseng versus andere ginsengsoorten

In de traditionele Chinese geneeskunde zou de Amerikaanse variant van ginseng (Panax quinquefolius) “verkoelende” eigenschappen hebben. Deze soort ginseng wordt doorgaans aangeprezen als een natuurlijk middel dat zou helpen tegen diabetes. Van Amerikaanse ginseng wordt verder nog beweerd dat het een stimulerende uitwerking heeft op je immuunsysteem, maar ook je kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Er zijn zelfs sommige vormen van kanker die met deze soort ginseng worden behandeld en waarmee wordt geprobeerd deze ziekte te voorkomen.

Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus) wordt ook toegepast de lichamelijke kracht, het uithoudingsvermogen en de immuniteit te vergroten. Tevens wordt deze soort ginseng soms ingenomen om de bijwerkingen van chemotherapie te verlichten. Bovendien wordt gedacht dat Siberische ginseng werkt als een zogenaamd adaptogeen (een stof die zich aan de specifieke behoeften van het lichaam) en dat deze soort bescherming biedt tegen aderverkalking (atherosclerose), de ziekte van Alzheimer, reumatoïde artritis en aandachtsstoornissen met hyperactiviteit.

Slotopmerking

Hoewel Panax ginseng je energielevel kan verhogen en tevens kan helpen bij het onder controle houden van bepaalde problemen met betrekking tot je gezondheid, is het toch van groot belang om altijd eerst een arts te raadplegen wanneer je overweegt om het middel te gaan gebruiken.

naturaplaza superfoods banner