Na de bevalling: de kraamperiode
Na keihard werken is het dan eindelijk zover: je bent mama van de mooiste en liefste baby van heel de wereld. De kraamperiode is aangebroken en als je de boeken mag geloven dan breekt nu een tijd aan waarin je op een roze wolk leeft. Helaas geldt dit niet voor iedere kersverse mama.
Verschillen
Van vrouw tot vrouw, en zelfs van zwangerschap tot zwangerschap, kan de kraamperiode verschillen. Zo zal de ene kraamvrouw deze periode volledig doorbrengen in bed terwijl een ander al snel weer op de been zal zijn. Daarnaast kun je te maken krijgen met zogenaamde kraamtranen en dus onverwacht in een huilbui uitbarsten, of kunnen allerlei andere kwaaltjes de kop op steken. In de kraamperiode moet je als kraamvrouw echter doen waar je je het best bij voelt.
Kraamzorg
Kraamzorg voor mama. Op het moment dat je thuis bent gedurende je kraamperiode dan zal een kraamverzorgster je komen helpen. Deze kraamverzorgster zal in die tijd niet alleen voor jou maar ook voor je kleintje zorgen en jullie gezondheid goed in de gaten houden. Zo zal bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur, je buik en eventuele hechtingen gecontroleerd worden en zal ze op de hoogte willen blijven van je eetlust en je stoelgang.
Kraamzorg voor de baby. Ook bij je baby zal de algemene gezondheid en de temperatuur worden gecontroleerd en de poep- en plasluiers worden bijgehouden. Daarnaast is het de kraamverzorgster die je leert hoe je je kindje dient te verzorgen. Niet alleen helpt ze je hier in deze eerste dagen bij, ook zal ze je nuttige adviezen en tips geven.
Bezoek tijdens kraamperiode
Bij een pasgeboren kind hoort kraamvisite. Dit is een eeuwenoude traditie uit vrijwel alle culturen. Je dient dus rekening te houden met veel belangstellend bezoek. Familie, vrienden en bekenden willen vaak graag kennis komen maken met je kleintje. Dit is in de regel heel erg leuk maar vaak ook erg vermoeiend. Door goede afspraken te maken kun je de kraamvisite echter beter in de hand houden en voldoende tot rust komen.
Het is vaak verstandig niet iedereen op hetzelfde moment langs te laten komen. Overigens is het wel handig om de eerste bezoekers te ontvangen wanneer de kraamverzorgster aanwezig is zodat zij je hierbij kan ondersteunen. Bovendien zul je duidelijk aan moeten geven als het bezoek te vermoeiend wordt. Zowel jij als je baby heeft een zware klus geklaard en hebben daarom nog veel rust nodig.
Postpartum depressie
Niet elke kersverse moeder bevindt zich op een roze wolk. Een heleboel vrouwen krijgen na de geboorte van hun kind te maken met een postpartum- of een postnatale depressie. Zij voelen zich dan neerslachtig, angstig en prikkelbaar. Indien deze klachten na een paar weken weer zijn verdwenen kan er worden gesproken van babyblues. Houden de klachten langere tijd aan dan spreek je van een depressie en is het aan te raden om deskundige hulp in te schakelen.