Take a fresh look at your lifestyle.

Kwaaltjes en klachten na de bevalling

Nadat je bent bevallen van de meest mooie en lieve baby die er bestaat zullen je lichaam en geest moeten gaan ontzwangeren. Een gezond dieet en een goed evenwicht tussen beweging en rust zullen ervoor zorgen dat je snel weer de oude zult zijn.

single reizen online banner

Kwaaltjes

Je hebt echter voldoende tijd nodig om weer te worden zoals je was voor de zwangerschap en de bevalling. Tijdens het ontzwangeren kun je van allerlei kwaaltjes krijgen zoals onder andere:

  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • rugpijn
  • haaruitval
  • duizeligheid
  • vergeetachtigheid
  • een slechtere conditie
  • geen zin in seks

Verder zul je ook nog moeten wennen aan je rol als moeder. Soms kun je zelfs het gevoel hebben dat er maar geen verbetering komt in deze situatie. Wanneer je jezelf echter voldoende tijd en rust gunt dan zal alles op zijn pootjes terechtkomen.

Rust

Voldoende rust is essentieel tijdens het ontzwangeren. Door dagelijks op dezelfde tijden te rusten als je kleintje kom je de eerste tijd goed tot rust. Durf anderen om hulp te vragen als je het niet helemaal zelf aankunt en ga van tijd tot tijd even lekker naar buiten met je baby in de kinderwagen of de draagzak. Als je het echt niet redt is een goed gesprek met je werkgever ook een prima idee. Zo kun je wellicht de druk nog enige tijd van de ketel halen. Na verloop van tijd zul je weer zijn zoals voorheen maar dan wel als mama van een prachtig kind.

bewust puur banner

Menstruatiecyclus

Na de bevalling zal het enige tijd duren voordat je weer gaat menstrueren. Dit heeft te maken met de hormonen die in je lichaam aanwezig zijn en door het geven van borstvoeding. In dat laatste geval zal je lichaam namelijk prolactine produceren waardoor de opbouw van je baarmoederslijmvlies en de eisprong wordt geremd. Dit kan ervoor zorgen dat je pas na zes of acht weken na de bevalling weer voor de eerste keer menstrueert.

Emotionele buien

Een paar dagen na de bevalling kun je opeens, zonder een aanwijsbare reden, een huilbui krijgen. Dit zijn de zogenaamde kraamtranen. Dit is heel normaal, net zoals het zweten ’s nachts en eventuele duizeligheid. Je lichaam moet gewoon wennen aan het niet meer zwanger zijn.

Gewicht

Voor een heleboel vrouwen betekent zwanger zijn: lekker kunnen eten en drinken waar ze zin in hebben en minder bewegen dan goed voor ze zou zijn. Er zullen dan ook vaak een heleboel kilo’s extra aankomen. Op het moment dat je bevallen bent dan wil je zo snel mogelijk weer op je oude gewicht zijn. Toch is het beter om de eerste zes weken na de bevalling niet te gaan lijnen en je lichaam de tijd geven zich te herstellen. Bovendien zullen de afvalstoffen die bij het lijnen vrijkomen in de moedermelk terechtkomen.

Lijnen

Pas wanneer je, na enkele maanden, geen borstvoeding meer geeft kun je langzaam weer wat gaan lijnen. Je oude gewicht bereik je overigens eerder wanneer je weer meer gaat bewegen en gaat sporten. Je dient overigens wel voorzichtig om te springen met je buikspieren de eerste tijd. Deze hebben namelijk de nodige tijd nodig om weer in hun oorspronkelijke vorm terug te keren.

naturaplaza superfoods banner