Take a fresh look at your lifestyle.

Bevallen met een vacuümpomp

Een vacuümpomp is een medisch hulpmiddel dat in kan worden gezet om een bevalling vlotter te laten verlopen. Het instrument is samengesteld uit een elektrische pomp die met behulp van een slang met een zuignap (van metaal of plastic) is verbonden. De zuignap is, qua vorm, te vergelijken met een ouderwetse douchekop maar dan zonder de gaatjes.

single reizen online banner

Moderne vacuümpomp

In tegenstelling tot de klassieke vacuümpomp, die voorzien was van een metalen kapje, zijn er vandaag de dag ook kapjes van plastic voor handen. Sinds een aantal jaren wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de zogenaamde kiwicup die verbonden is met een handpomp. Er bevinden zich meestal een ketting en een draad aan het kapje samen met een aanzetgedeelte voor de rubberen slang waarmee het kapje vacuüm gezogen wordt. De negatieve druk die zo ontstaat, zorgt ervoor dat het kapje zich vastzuigt op het babyhoofdje. Door middel van de ketting kan dan voorzichtig aan het kapje worden getrokken als de vrouw weer een perswee krijgt. Op het moment dat er echter te veel kracht wordt uitgeoefend zal het kapje loslaten. Bij het trekken aan het kapje zal de arts altijd de as van het geboortekanaal dienen te volgen.

Inbrengen kapje

Het kapje zal via de vagina stevig op de schedelhuid van de baby worden geplaatst. Over het algemeen doet het inbrengen van het kapje weinig pijn. Voorwaarde is wel dat vrouw tijdens deze handeling goed ontspannen is. Indien de vrouw wel pijn voelt dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van een stukje schedewand dat klem is komen te zitten tussen de rand van het kapje. Nadat de baby is geboren zal het kapje weer van het hoofdje af worden gehaald.

Vervorming

Ten gevolge van de sterke druk die door het kapje op het hoofdje van de baby wordt uitgeoefend zal dit na de geboorte niet mooi rond van vorm zijn. Door de beharing van het hoofdje, het aanwezige slijm en vocht kan het gebeuren dat het kapje losraakt. Het zal dan nodig zijn om het kapje nog een keer in te brengen. Maar wanneer deze ingreep niet lukt dan zal er over worden gegaan op het gebruik van de verlostang of zal er een keizersnede worden uitgevoerd.

bewust puur banner

Voorkomen kritieke situatie

Het gebruik van een vacuümpomp zal vandaag de dag ervoor zorgen dat er tijdens een bevalling geen kritieke situatie zal ontstaan. Uiteraard zal een arts alleen tot een dergelijke kunstverlossing besluiten wanneer het echt niet anders kan.

Voorwaarden

Om een vacuümpomp veilig te kunnen gebruiken dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Zo moet er sprake zijn van:

  • een volledige ontsluiting
  • het babyhoofdje moet zijn ingedaald
  • het hoofdje moet in de juiste stand staan.
  • het hoofdje van de baby dient in een juiste verhouding te staan met het bekken van de moeder.
naturaplaza superfoods banner