Take a fresh look at your lifestyle.

Medische ingrepen bij de bevalling

In sommige gevallen is het nodig, voor de gezondheid van moeder of kind, om tijdens een bevalling een medische ingreep uit te voeren. Welke ingreep er uitgevoerd gaat worden hangt af van de complicaties die zich voordoen tijdens een bevalling.

single reizen online banner

Weeënstimulerende medicatie

Op het moment dat de weeën niet willen vorderen, of zelfs volledig stoppen, dan zal het voor de aanstaande moeder vaak te vermoeiend zijn om dit voor een langere tijd vol te houden. Daarom kan worden besloten om een weeënstimulerend middel in te zetten. Dergelijke medicatie mag alleen onder toezicht en verantwoordelijkheid van een gynaecoloog worden gebruikt. De vrouw in kwestie zal daarom altijd naar een ziekenhuis moeten worden gebracht.

Door middel van een infuus wordt het hormoon oxytocine in de blo0edbaan van de vrouw gebracht. Door dit hormoon zorgt er bij een bevalling voor dat de weeën op gang komen. De bevalling zal verder niet anders verlopen dan wanneer de weeën op een natuurlijke wijze ontstaan.

Vacuümpomp

Als het persen te lang duurt (langer dan een uur) zal de vrouw erg vermoeid raken en de baby last van benauwdheid krijgen. Als de conditie van moeder en kind het toelaten kan er besloten worden om een vacuümpomp te gebruiken. Dit kan echter alleen in een ziekenhuis.

bewust puur banner

Via de vagina zal er een kegelvormig plastic of metalen kapje op het hoofdje van de baby worden geplaatst. Het inbrengen van het kapje kan voor de vrouw soms pijnlijk zijn. Aan het kapje zit een slangetje vast dat een verbinding vormt met een vacuümpomp. Door de lucht in het kapje weg te zuigen ontstaat er een vacuüm. Bij elke wee zal er voorzichtig aan het kapje worden getrokken zodat de baby langzaam naar buiten komt.

Tangverlossing

Bij een tangverlossing worden aan beide zijden van het babyhoofdje een soort grote lepel geplaatst. Hoewel elke lepel afzonderlijk zal worden ingebracht kan dit toch pijnlijk zijn voor de vrouw. Vaak is inknippen bij deze ingreep noodzakelijk omdat de kans op inscheuren anders vrij groot is. Bij elke wee zal er voorzichtig aan de tang worden getrokken om de baby uit het geboortekanaal te krijgen. Voor deze ingreep is een volledige ontsluiting noodzakelijk (anders wordt er gekozen voor de vacuümpomp).

Keizersnede

Een keizersnede is een verlossing via de buikwand en kan zowel gepland als met spoed uitgevoerd worden. De redenen voor het uitvoeren van deze medische ingreep kan sterk uiteenlopen. Meestal is de gezondheid van moeder en/of kind in direct gevaar. Bij een spoedkeizersnede zal er vaak voor een volledige narcose worden gekozen terwijl bij een plande ingreep de vrouw een ruggenprik zal krijgen zodat ze de geboorte van de baby bewust mee zal maken.

Meestal zal een zogenaamde bikinisnede worden gemaakt waardoor de baby voorzichtig naar buiten wordt gehaald. Vervolgens zal er een medicijn worden gegeven waardoor de placenta losraakt van de baarmoederwand zodat deze ook kan worden verwijderd. Hierna zal de wond weer worden dichtgemaakt. Na een keizersnede zal de vrouw nog een aantal dagen in het ziekenhuis dienen te blijven.

naturaplaza superfoods banner