Take a fresh look at your lifestyle.

Hyperemesis Gravidarum

Met de term Hyperemesis Gravidarum wordt een ernstige vorm van misselijkheid en braken bedoeld op het moment dat je zwanger bent. Hoewel dit procentueel slechts bij een zeer kleine groep zwangere vrouwen voorkomt mag het toch niet over het hoofd worden gezien.

single reizen online banner

Klachten

Ten gevolge van de ernstige misselijkheid ben je doorgaans niet, of nauwelijks, meer in staat om voedsel en vocht binnen te houden waardoor de kans op gewichtsverlies en uitdroging op de loer ligt. Het kan gebeuren dat je door Hyperemesis Gravidarum soms wel een tiende van je lichaamsgewicht kwijtraakt. De zwangere vrouwen die hiermee te maken krijgen zullen problemen krijgen met het elektrolytenevenwicht in hun lichaam. Met andere woorden de verhouding tussen het kalium- en het natriumgehalte in hun bloed raakt uit balans. Verder kunnen ze ketonen in hun urine krijgen doordat er lichaamsvet wordt verbrand om zo toch aan voldoende energie voor haar en de ongeboren baby te komen.

Behandeling

  1. Een huisarts zal wanneer er sprake is van Hyperemesis Gravidarum op de eerste plaats een medicijn tegen de misselijkheid voorschrijven. Verder zal er een onderzoek plaatsvinden om te zien of je bent uitgedroogd. Dit gebeurt door middel van een meting van het ketonengehalte in je urine. Wanneer vast komt te staan dat je uitgedroogd bent dan zul je vrijwel zeker op worden genomen in het ziekenhuis.
  2. In het ziekenhuis zul je dan door middel van een infuus vocht toegediend krijgen zodat de uitdroging kan worden verholpen. Doordat uitdroging ook een oorzaak van misselijkheid kan zijn voelen de meeste vrouwen zich daarna al snel weer wat beter.
  3. Gedurende je verblijf in het ziekenhuis zul je langzaam weer aan het innemen van vocht en vast voedsel moeten wennen. Dit gebeurt echter pas wanneer het infuus zijn werk naar behoren heeft gedaan. Bij een aantal vrouwen blijft het innemen van vocht en vast voedsel echter een probleem en zij zullen dan (tijdelijk) sondevoeding krijgen.

Verbetering

Halverwege de zwangerschap, dus rond de twintigste zwangerschapsweek, merkt ongeveer de helft van alle vrouwen met Hyperemesis Gravidarum dat hun klachten minder worden. De rest heeft langer last van deze vervelende zwangerschapskwaal, soms zelfs heel de zwangerschap lang.

bewust puur banner

Andere symptomen

Hyperemesis Gravidarum kent naast de extreme misselijkheid en het overgeven ook nog enkele andere typische klachten.

  • Zo kun je extra gevoelig zijn voor geluid, licht, geuren en beweging
  • Verder ben je erg moe en voel je je zwak.
  • De hartslag is vaak wat sneller bij een vrouw met Hyperemesis Gravidarum.
  • Daarnaast zul je een erg gevoelige kokreflex hebben als je lijdt aan Hyperemesis Gravidarum.

Het is dan ook niet vreemd dat deze zwangerschapskwaal een grote impact heeft op het lichaam en de geest van de zwangere vrouw. Sommige vrouwen voelen zich zo ziek dat ze niet meer normaal kunnen functioneren en zelfs verzorgd moeten worden.

naturaplaza superfoods banner