Take a fresh look at your lifestyle.

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap, informatie.

Op het ogenblik dat er een standaard bloedonderzoek wordt uitgevoerd voor een zwangere vrouw dan blijkt al snel of ze lijdt aan bloedarmoede. Uiteraard is het ook mogelijk dat je er pas later in de zwangerschap mee te maken krijgt. Bloedarmoede is echter relatief onschuldig en eenvoudig te behandelen.

single reizen online banner

Bloedarmoede

De naam bloedarmoede is in feite een onjuiste benaming want anemie, zoals de aandoening in de medische wereld wordt genoemd, heeft niet met een tekort aan bloed te maken. Bij bloedarmoede heb je echter wel een tekort aan ijzer in je bloed. IJzer is essentieel bij de productie van hemoglobine (hb) en voorkomt in de rode bloedcellen. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in je lichaam. Verder kan een tekort aan foliumzuur of vitamine B13 bloedarmoede tot gevolg hebben.

Op het moment dat je in verwachting bent dan zit er meestal minder hemoglobine in je bloed waardoor je bloed minder zuurstof kan vervoeren. Hierdoor kun je een aantal klachten krijgen. Je voelt je bijvoorbeeld slap, moe, duizelig of kortademig. Verder kun je last krijgen van flauwvallen, oorsuizen, hartkloppingen, hoofdpijn of hevig zweten. Overigens kunnen al deze symptomen ook aan andere aandoeningen worden toegeschreven waardoor het altijd verstandig is dit goed uit te laten zoeken. Als je last van maagkrampen hebt tijdens de zwangerschap, kan er een verband zijn met de bloedarmoede maar dat hoeft niet. Ga bij klachten altijd naar de huisarts.

bewust puur banner

IJzertekort

Het tekort aan ijzer kan door verschillende oorzaken zijn ontstaan, onder andere doordat je zwangere lichaam dit metaal extra nodig heeft. Maar ook wanneer je er een minder gezonde manier van eten op na houdt, je vegetariër bent en je onvoldoende plantaardig ijzer binnenkrijgt of als je darmen (door bijvoorbeeld medicatiegebruik) onvoldoende ijzer uit je voeding op kunnen nemen.

Behandelen bloedarmoede

  1. Op de eerste plaats dien je bij een diagnose bloedarmoede gezond en gevarieerd te gaan eten.
  2. Daarnaast kun je tijdens iedere maaltijd vitamine C nemen bijvoorbeeld in de vorm van vers fruit, groente of groente- en vruchtensap. Deze vitamine zorgt ervoor dat je darmen het ijzer beter op kunnen nemen. Bij een maaltijd kun je echter beter geen producten drinken die de ijzeropname in de weg kunnen staan. Hierbij moet je dan denken aan thee, koffie of zuivelproducten. Indien dit alles niet blijkt te helpen dan kan je huisarts je een recept geven voor zogenaamde ijzer- of staalpillen.

Gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur

Als blijkt dat je een gebrek hebt aan vitamine B12 of foliumzuur dan betekent dit dat je niet gezond genoeg eet. Een tekort aan vitamine B12 komt niet vaak voor, en in de regel alleen bij vegetariërs en veganisten die (vrijwel) geen dierlijke producten consumeren. Doordat de meeste vrouwen al foliumzuur gaan gebruiken vanaf het moment dat ze zwanger zijn, of zelfs als ze dat willen worden, is de kans dat je door een tekort daaraan bloedarmoede krijgt ook erg klein.

naturaplaza superfoods banner