Take a fresh look at your lifestyle.

Vermoeidheid en zwangerschap

Vermoeidheid en zwangerschap hoort bij elkaar

Vermoeidheid is één van de zwangerschapskwaaltjes waar je het beste gewoon aan toe kunt geven. Na de bevalling zul je dan misschien vol verlangen terugdenken aan de tijd dat je nog in alle rust kon slapen gedurende de dag en vervolgens ’s ochtend fris en vol energie weer opstond.

single reizen online banner

Eerste trimester

Voornamelijk in het eerste trimester van je zwangerschap kun je je vaak erg moe voelen. Het kan gebeuren dat je bij het opstaan nog net zo moe bent als op het moment dat je in bed stapte om te gaan slapen. Dit ondanks het feit dat je direct in slaap bent gevallen toen je hoofd het kussen raakte. Knikkebollen overdag komt bij zwangere vrouwen dan ook vrij vaak voor. In de meeste gevallen zal de vermoeidheid na de eerste drie zwangerschapsmaanden afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Lichamelijke veranderingen

Door de zwangerschap verandert er een hoop in je lichaam. Van vrijwel elk orgaan zal de structuur en de werking tijdens de zwangerschap wat veranderen. Verder zal de hoeveelheid en de samenstelling van je bloed anders worden maar ook je spijsvertering en stofwisseling zullen door de hormoonveranderingen op zijn kop worden gezet. Daarbij komt verder nog dat het nieuwe leven dat zich in je buik aan het vromen is veel energie nodig heeft. Vermoeidheid is dus geen vreemd verschijnsel als je in verwachting bent. Bijna alle vrouwen die zwanger zijn, hebben met vermoeidheid en zwangerschap te maken.

Geestelijke veranderingen

Mentaal moet je je opeens ook ander gaan instellen. Er staat je namelijk een heel nieuw leven te wachten als je kleintje straks is geboren. Zelfs op het moment dat je je zwangerschap helemaal gepland hebt ontkom je hier niet aan. Je kunt je bovendien zorgen maken over zaken die mogelijk niet goed kunnen gaan. Daarbij ben je ook nog eens extra gevoelig tijdens je zwangerschap wat eveneens een heleboel energie van je vergt.

bewust puur banner

Toegeven aan vermoeidheid

Zolang het nog kan, na de geboorte krijg je hier waarschijnlijk niet zoveel kans meer voor, kun je het beste toegeven aan het gevoel van vermoeidheid. Je kunt dit doen door lekker vroeg naar bed te gaan of juist wat langer uit te slapen. Als de vermoeidheid na het eerste trimester aan blijft houden dan doe je er goed aan je te laten controleren op bijvoorbeeld bloedarmoede.

Biologische groentesappen kopen

Het is niet verstandig voor, tijdens of net na de zwangerschap een detox kuur te volgen. Je lichaam heeft alle kracht nodig om de zwangerschap tot een goed einde te brengen en niet té vermoeid te raken. Het kan echter in de meeste gevallen zeker geen kwaad om extra groente en fruit te consumeren. Bijvoorbeeld in de vorm van biologische groentesappen. Sap.je heeft een speciale box ontwikkeld voor aanstaande moeders en vrouwen die in verwachting zijn. Het pakket bestaat uit 100 % biologische groentesappen en werkt versterkend. Je krijgt zo extra vitaminen en mineralen binnen en het belangrijke foliumzuur.

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Aan bloedarmoede tijdens de zwangerschap is meestal wel wat te doen. Vaak heeft dat te maken met een ijzertekort. Ga altijd naar de huisarts bij een vermoeden van bloedarmoede. Deze kan je ook adviezen geven over voeding na de bevalling

Slapen

De meeste vrouwen voelen zich na de eerste drie maanden van hun zwangerschap weer een stuk energieker. Je lichaam is nu gewend geraakt aan de nieuwe situatie. Je slaappatroon is echter een ander verhaal doordat je veel lichter slaapt en je buik misschien in de weg gaat zitten. Ook kan het zijn dat je vaker wakker wordt om bijvoorbeeld te gaan plassen. Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen ook dromen die betrekking hebben op de bevalling, hun baby of hun toekomst. Dit is heel normaal maar als het nare dromen zijn kan dit erg vervelend zijn. Hierover praten lucht vaak op en zal je zorgen meestal wegnemen.

naturaplaza superfoods banner