Take a fresh look at your lifestyle.

Duizeligheid tijdens zwangerschap

Als je in verwachting bent dan is het niet vreemd dat je wel eens duizelig wordt. Je voelt je dan licht in je hoofd of draaierig maar kunt soms zelfs flauwvallen. Wanneer je duizelig wordt dan voel je je dikwijls ook moe, je gaat transpireren, ziet bleek en voelt je misselijk. In de meeste gevallen lijken de klachten ernstig maar blijken uiteindelijk onschuldig te zijn. Duizeligheid kan bijvoorbeeld geen kwaad voor je ongeboren kindje. Hinderlijk kan duizeligheid wel zijn natuurlijk.

single reizen online banner

Oorzaken

Wanneer je duizelig wordt tijdens je zwangerschap kan dat een aantal verschillend oorzaken hebben.

  • Zo is een lage bloeddruk er één. Deze kan ontstaan ten gevolge van de aanmaak van zwangerschapshormonen. Door de lage bloeddruk zal het bloed minder snel en met een lagere weerstand door je lichaam stromen. Op het moment dat je bijvoorbeeld snel opstaat zul je hier last van kunnen ondervinden. De druk zal in een dergelijk geval nog verder dalen en er zal tijdelijk niet voldoende zuurstofrijk bloed naar je hersenen kunnen stromen. Het gevolg daarvan is een gevoel van duizeligheid.
  • Een andere oorzaak voor duizeligheid als je in verwachting bent is bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat ten gevolge van een tekort aan ijzer in het bloed. Nadat bloedarmoede met behulp van een bloedonderzoek vast is gesteld kan deze behandeld worden met zogenaamde ijzertabletten.
  • Als je een te lage bloedsuikerspiegel hebt kun je ook duizelig worden. Door wat te eten kun dit al snel verhelpen. Verder kan hyperventilatie de veroorzaker van duizeligheid zijn. Je voelt je in de laatste twee gevallen vaak ook een beetje trillerig.
  • Zodra je zwangerschap wat verder is gevorderd kun je een gevoel van duizeligheid krijgen wanneer je in rugligging ligt. In deze houding kan er namelijk een belangrijk bloedvat af worden gekneld door de inmiddels grote en zware baarmoeder met inhoud.

Voorkomen van klachten

Doordat je in het bijzonder duizelig wordt als je plotselinge bewegingen maakt kun je het beter allemaal wat rustiger aan doen. Het maken van een snelle beweging zal immers de kans op duizeligheid vergroten.

bewust puur banner

Op het moment dat je gedurende een langere tijd stil moet staan kun je de doorbloeding stimuleren door loopbewegingen te maken.

Indien je last hebt van duizeligheid bij het opstaan dan kun je beter niet meer op je rug slapen maar kiezen voor een zijligging, het liefst op je linkerzij zodat de doorbloeding van je lichaam optimaal zal zijn. Als je duizelig wordt tijdens het liggen wordt dezelfde zijhouding aangeraden om van de klachten af te komen.

Handelen bij duizeligheid

Zodra je je duizelig voelt dien je even voorovergebogen te gaan zitten en een paar keer diep in te ademen. Zo gaat er wat extra zuurstof naar je hersenen. Het lichte gevoel in je hoofd zal dan snel weer verdwijnen. Verder kun je wat zoets of zouts eten of drinken. Indien je opknapt van het eten van zoetigheid dan zou dit kunnen betekenen dat je bloedsuikerspiegel te laag was. Het is altijd verstandig om aan de begeleider van je zwangerschap te melden dat je last heb, of hebt gehad, van duizeligheid.

naturaplaza superfoods banner