Take a fresh look at your lifestyle.

Bloedend tandvlees tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen doen er goed aan om hun gebit wat extra aandacht te geven. De invloed van de veranderde hormonen in je lichaam zullen immers ook je tanden en je tandvlees niet ontzien. Verder zou ochtendmisselijkheid een negatief effect op je gebit kunnen hebben, zeker wanneer je vaak moet overgeven.

single reizen online banner

Gezond gebit

Net zoals voor en na je zwangerschap moet je ook als je in verwachting bent optimaal voor je gebit zorgen. Elke dag minstens twee keer goed poetsen maar ook flossen en tandenstokers gebruiken is absoluut aan te raden. Hierdoor blijft niet alleen je gebit gezond maar voorkom je ook gaatjes en andere mondproblemen.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid is vaak de oorzaak voor wat minder goed poetsen, hoe tegenstrijdig dit misschien ook mag klinken. Maar juist vanwege de verhoogde kans op overgeven zal soms de reden zijn om de achterste kiezen minder goed te poetsen en zo braakneigingen tegen te gaan. Verstandig is dit zeker niet want een tandenborstel met een minder grote kop kan er al voor zorgen dat je minder van deze neigingen krijgt tijdens het poetsen.

Op het moment dat je toch hebt moeten braken dan is het aan te bevelen om goed na te spoelen met water en een mondwater. Zo kunnen de maagsappen, die zuur zijn, je gebit niet aantasten.

bewust puur banner

Bloedend tandvlees

Bij zwangere vrouwen is het tandvlees vaak opgezwollen en extra gevoelig. Het tandvlees raakt daardoor snel geïrriteerd of zelfs ontstoken. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat het pijnlijk, rood of bloedend is. De veranderde hormoonhuishouding is verantwoordelijk voor de extra gevoeligheid voor bacteriën en het bloeden van het tandvlees.

Op het moment dat het ontstoken tandvlees niet wordt behandeld dan zal de ontsteking verder kunnen woekeren in de richting van de tandwortels om uiteindelijk in je tandbeen te belanden en daar schade aan te richten. Gebitselementen zouden daardoor zelfs los kunnen komen te zitten of uitvallen.

Voorkomen

Goed je tanden en kiezen verzorgen, maar ook de ruimte er tussenin, en op tijd een controle uit laten voeren door je tandarts zijn de toverwoorden als het gaat om een gezond gebit tijdens je zwangerschap.

Tandartsbezoek

Als je op controle gaat bij de tandarts dan doe je dit tijdens je zwangerschap het beste tussen de vierde en zesde maand. Dit is het meest gunstig voor het uitvoeren van de meeste tandheelkundige behandelingen. Door ten minste één keer een controle door je tandarts uit te laten voeren tijdens je zwangerschap weet je zeker dat je gebit in een goede staat is bij de bevalling. De kans op complicaties ten gevolge van infecties in de mond zal dan tot een minimum worden beperkt.

naturaplaza superfoods banner