Take a fresh look at your lifestyle.

Bekkenpijn tijdens zwangerschap

Bekkenpijn is een vorm van pijn die het gevolg is van de instabiliteit van het bekken. Deze instabiliteit is ontstaan onder invloed van de hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Verschillende weefsels in het lichaam van een zwangere vrouw worden namelijk wat flexibeler om de geboorte van het kind uiteindelijk mogelijk te maken.

single reizen online banner

Klachten

Op het moment dat het bekken erg instabiel is zullen ook de pijn en de mate van functiebeperking ernstiger zijn.

bewust puur banner
  • Bij bekkenpijn zal de pijn zich op of rond het schaambeen manifesteren dus middenvoor in het bekken. Het is mogelijk dat de pijn uitstraalt langs de binnenzijde van het been naar de lies of de vagina.
  • Ook kan de pijn zich aan één of beide zijden in de onderrug voordoen. Deze kan over de gehele bil uitstralen maar ook in de richting van de lies, de achterkant van het been en zelfs naar het onderbeen.
  • Bekkenpijn kan daarnaast nog pijn rondom het stuitbeen betekenen. Bij vermoeidheid zal de pijn vaak toenemen net zoals wanneer je bepaalde bewegingen maakt. Hierbij kun je denken aan bukken, een draai maken met de rug, op een pad met kuilen fietsen, hardlopen, je omdraaien in je bed of een andere schokkende beweging maken.
  • Ook kun je last hebben van zogenaamde startpijn. Dit wil zeggen dat je pijn ervaart bij het beginnen van een beweging zoals het opstaan uit bed of van een stoel.

Vermoeidheid

Naast het ervaren van pijn is vermoeidheid ook een belangrijk kenmerk van bekkenpijn. Vaak wordt je eerder moe door lang te staan of door wat rond te slenteren dan wanneer je stevig doorstapt. In de regel gaat om die reden fietsen ook beter dan bijvoorbeeld wandelen. Overigens kan dit van persoon tot persoon verschillen en zullen ook de ernst van de klachten hierbij een voorname rol spelen. Voor langere tijd in eenzelfde houding blijven staan of zitten wordt in de regel als zeer onprettig ervaren.

Inspanning kan ervoor zorgen dat een vrouw die lijdt aan bekkenpijn enige tijd erna nog last heeft van meer pijn en extra vermoeidheid. Toch moet je voorzichtig zijn met het toeschrijven van klachten aan de bekkenpijn. Niet alles is daar immers op terug te voeren. In het bijzonder tijdens een zwangerschap is het belangrijk dat je alle mogelijkheden goed in het oog blijft houden zodat jezelf en je ongeboren baby geen onnodig risico zullen lopen. Zo heeft pijn in de onderbuik of zij meestal een andere oorzaak dan de bekkenpijn bijvoorbeeld door opgerekte banden. Bij twijfel is het dan ook aan te raden overleg te plegen met een arts of de begeleider van je zwangerschap.

naturaplaza superfoods banner