Take a fresh look at your lifestyle.

Als een zwangere vrouw last heeft van pijn die zich vanuit de bil naar heel het been uitstraalt dan is de kans behoorlijk groot dat ze lijdt aan zwangerschapsischias. Deze vorm van ischias kan flink wat pijn met zich meebrengen.

single reizen online banner

Oorzaak

De oorzaak van een zwangerschapsischias is de verhoogde druk op een zenuw ten gevolge van de gewichtstoename van de aanstaande moeder en haar alsmaar groeiende buik. Door de toegenomen druk op de spieren de betreffende zenuw kan deze op een bepaald moment geblokkeerd raken. De druk kan ontstaan in de rug van de zwangere vrouw omdat, naarmate de zwangerschap vordert, haar buik en borsten alsmaar meer gaan wegen.

Behandeling

Niet iedere vrouw die zwanger raakt zal ook te maken krijgen met een zwangerschapsischias. De aandoening is overigens niet gemakkelijk te behandelen. Alleen door een goede balans te vinden tussen bewegen en het vinden van rust zullen de klachten af kunnen nemen. Tijdens de zwangerschap is het overigens sterk af te raden om je rug te belasten door bijvoorbeeld zwaar huishoudelijk werk te verrichten of door zware dingen te tillen.

bewust puur banner

Risicofactoren

De kans op het krijgen van een zwangerschapsischias wordt groter als je je rug erg gaat belasten tijdens je zwangerschap. Door het tillen van grote of zware objecten bijvoorbeeld bij de inrichting van de babykamer of bij een verhuizing, kun je het risico op rugklachten al aanzienlijk vergroten.

Rust

Op het moment dat je lijdt aan een zwangerschapsischias, of deze juist wilt voorkomen, dan kun je het beste op tijd even rusten. Hierbij ga je dan op je zij liggen en het liefst afwisselend: eerst op de ene en even later op de andere zij. Beter is het om niet op je rug te gaan liggen als je zwanger bent. Hierdoor kan de baarmoeder, met diens groeiende inhoud, een belangrijk bloedvat in je lichaam afknellen zodat je hersenen tijdelijk minder zuurstof aangevoerd krijgen. Uiteraard is rusten op je buik helemaal uit den boze: in deze houding kan er te veel druk op de buik komen te staan en is de kans op een miskraam niet uitgesloten.

Goede houding

Om een zwangerschapsischias te voorkomen doe je er goed aan een optimale houding aan te nemen. Je dient goed rechtop te lopen met een rechte rug. Ook wanneer je al last hebt van een zwangerschapsischias is je houding van groot belang. Door bijvoorbeeld voorovergebogen te gaan lopen of zitten zal je rug het nog zwaarder te verduren krijgen en de klachten uiteindelijk alleen maar toenemen.

naturaplaza superfoods banner