Take a fresh look at your lifestyle.

Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap

Zodra een zwangere vrouw pigmentvlekken krijgt dan wordt dit vaak aangeduid als een zwangerschapsmasker. De hormonen die aan worden gemaakt tijdens de zwangerschap zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van deze vlekken. De productie van pigment raakt namelijk verstoord door de veranderingen in de hormoonspiegels in het lichaam van de zwangere vrouw. De vlekken komen vooral voor op die plaatsen van het lichaam die het meest bloot worden gesteld aan zonlicht zoals het gezicht, de hals de armen en de handen maar ’s zomers ook de benen en de voeten.

single reizen online banner

Voorkomen

Als je wilt voorkomen dat er zich pigmentvlekken zullen gaan vormen dan is het van essentieel belang dat je je huid voortdurend goed beschermd. Niet alleen tijdens je zwangerschap maar ook de maanden erna is het erg belangrijk dat de huid optimale bescherming geniet. Hiervoor kun je het best een product gebruiken met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor. Bovendien kun je je lichaam beter helemaal niet blootstellen aan fel zonlicht.

Genezing

Pigmentvlekken zullen na de zwangerschap in de regel vanzelf weer verdwijnen. Dit kan overigens wel een geruime tijd in beslag nemen. Wanneer je echter weer zwanger wordt is de kans behoorlijk groot dat de vlekken terug zullen komen.

bewust puur banner

Oorzaak

Bepaalde medici zijn van mening dat pigmentvlekken tijdens een zwangerschap ontstaan doordat er een tekort is ontstaan aan foliumzuur. Om de kans op het krijgen van pigmentvlekken dus zo veel mogelijk te beperken is het goed om dagelijks voldoende van dit voedingssupplement binnen te krijgen. Foliumzuur wordt zelfs van het begin van elke zwangerschap aangeraden ter voorkoming van een open ruggetje bij het ongeboren kind.

Aanwezige pigmentvlekken

Als je last hebt van pigmentvlekken is het zaak om de verstoring van de pigmentproductie niet verder op gang te helpen maar deze een halt toe te roepen. In de zon zitten en het gebruik van sommige medicijnen en cosmetica is om die reden uit den boze. Verder dien je altijd een zonnebrandcrème of –lotion met een hoge beschermingsfactor te gebruiken als je ’s zomers naar buiten gaat.

In de winter zullen de vlekken minder op gaan vallen omdat de huid dan doorgaans minder intensief aan zonlicht wordt blootgesteld. Toch blijft het lastig om volledig van pigmentvlekken af te komen. In sommige gevallen is zelfs lasertherapie hiervoor nodig. Bepaalde fabrikanten van cosmetische producten beweren dat zij crèmes, en andere middeltjes, op de markt hebben gebracht die de pigmentvlekken kunnen laten verdwijnen, meestal is dit echter niet het geval.

naturaplaza superfoods banner