Take a fresh look at your lifestyle.

Strepen en jeuk

Wanneer je, zoals bij een zwangerschap het geval is, in een relatief kort tijdsbestek een gewichtstoename doormaakt dan kun je zogenaamde groei- of zwangerschapsstrepen (striae) krijgen. Deze strepen zijn weliswaar onschuldig maar voor veel vrouwen wel foeilelijk. Een andere kwaal die tijdens een zwangerschap regelmatig voorkomt is jeuk. Dit kan jeuk zijn aan de huid maar ook vaginale jeuk.

single reizen online banner

Strepen

De strepen die tijdens een zwangerschap kunnen ontstaan zijn het gevolg van onderhuids bindweefsel dat door de snelle groei uiteen wordt getrokken. Ook hormonen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze dunne, enige centimeters lange, strepen. Je ziet de strepen in het bijzonder op plaatsen waar de huid erg gespannen is zoals op de buik, de dijen, de billen, rondom de tepels en in de liezen. De mate waarin je last hebt van deze strepen kan van persoon tot persoon verschillen.

Behandelen

Omdat de strepen in feite littekenweefsel is, is dit fenomeen lastig te behandelen. Hoewel verwijderen niet mogelijk is kun je wel met bepaalde behandelingen de strepen wat vervagen zodat deze minder opvallend aanwezig zijn.

bewust puur banner

Voorkomen

Door je huid tijdens de zwangerschap zo elastisch mogelijk te houden is de kans op het krijgen van strepen het kleinst. Dit kun je doen door dagelijks een vette crème te gebruiken. Verder is gezonde voeding en voldoende drinken van groot belang voor een flexibele huid.

Jeuk

Tijdens de zwangerschap kun je verder nog last krijgen van jeuk. Zowel de huid als de vagina kan hierdoor worden getroffen. De oorzaken hiervan zijn niet altijd even duidelijk maar hebben meestal iets te maken met een droge en spannen huid. Zelfs het ontstaan van strepen wordt dikwijls voorafgegaan door jeuk. Vaginale jeuk is vaak gerelateerd aan de hormoonveranderingen of aan een infectie.

Jeukende huidaandoeningen

  • Een aandoening die jeuk veroorzaakt tijdens de zwangerschap wordt de vroege zwangerschapsjeuk van Besnier genoemd. Hierbij krijg je in het tweede trimester een heleboel kleine pukkels met een rode kleur, korstjes en wondjes. Deze aandoening komt voornamelijk voor op je schouders, armen en buik. Na genezing kan er een donker gekleurd vlekje op de huid zichtbaar blijven.
  • Doordat de lever gal gaat stuwen kun je tijdens je zwangerschap vanaf de derde maand (maar dikwijls pas aan het einde van de zwangerschap) jeuk en zelfs een gele verkleuring van de huid krijgen.
  • Daarnaast kan tijdens je zwangerschap jeuk veroorzaakt worden door een aantal aandoeningen aan de huid bijvoorbeeld PUPPP. Bij deze huidaandoening krijg je aan het einde van de zwanger last van rode bultjes of plekken die vreselijk jeuken. De aandoening manifesteert zich op de buik maar breidt zich soms ook uit naar andere delen van je lichaam.
  • Herpes gestationes is een huidaandoening die eveneens erge jeuk kan veroorzaken als je zwanger bent. Deze aandoening ontstaat meestal rond de zesde zwangerschapsmaand of pas in het kraambed. Op de huid vormen zich gegroepeerd blaasjes en blaartjes waarin helder vocht zit.
naturaplaza superfoods banner