Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen zullen spataderen gaan ontwikkelen. Spataderen zijn niet alleen erg ontsierend maar kunnen ook nog eens behoorlijk hinderlijk zijn.
Spataderen
Een spatader is een ader die opgezwollen is en op de huid is komen te liggen. Soms zien ze eruit als een kronkelend slangetje of als een weggetje vol bobbels. Doorgaans hebben spataderen een donkere paarse of blauwe kleur. In de meeste gevallen ontstaan spataderen aan de binnen- of achterkant van benen.
Zwangerschap
In het eerste trimester van je zwangerschap kunnen de meeste spataderen ontstaan onder invloed van het hormoon progesteron. Door de aanmaak van dit hormoon zal de wand van de bloedvaten slapper worden. In combinatie met de toegenomen hoeveelheid bloed in je lichaam zullen de vaatwanden wijder worden. De beenaderen zullen daardoor onder een extra druk komen te staan en de kans op spataderen zal toenemen.
Doordat je tijdens je zwangerschap te maken hebt met een toename van je gewicht zal de kans op het ontstaan van spataderen ook toenemen. Veel lichaamsgewicht is namelijk ook één van de factoren die meewerken aan het ontstaan van spataderen.
Klachten
Beginnende spataderen zijn doorgaans verantwoordelijk voor beenklachten wanneer je zwanger bent. Je zou hierbij kunnen denken aan bijvoorbeeld:
- vermoeide benen
- zware benen
- ook dikwijls warme benen
- jeuk
- een stekende of trekkende pijn in je kuiten
- spanning op de benen
- trillende benen
- gezwollen benen
Je hoeft niet per definitie een spatader te kunnen zien wanneer je één of meerdere van deze klachten hebt. Het is namelijk ook mogelijk dat je last hebt van dieper gelegen spataderen. Op het moment dat je niet zeker weet of je lijdt aan spataderen dan kun je altijd advies in winnen bij je huisarts.
Behandeling
Na de zwangerschap kiezen de meeste vrouwen ervoor om de lelijke spataderen weg te laten halen. Allerlei zogenaamde wondermiddeltjes die zouden helpen tegen spataderen werken helaas niet. Uiteraard is genezen, ook in het geval van spataderen, altijd beter dan genezen. Door tijdens je zwangerschap voorzorgsmaatregelen te nemen kun je spataderen voor een belangrijk deel voorkomen.
Voorkomen
Over het algemeen zal het dragen van elastische kousen prima werken om spataderen te voorkomen. Maar op het moment dat je spataderen hebt gekregen omdat je daar toevallig erfelijke aanleg voor hebt dan zullen ook deze kousen niet veel nut hebben. Bovendien zul je er dan rekening mee moeten houden dat de spataderen later nog eens terug kunnen keren ook al ben je hieraan behandeld. Zelfs een perfect uitgevoerde behandeling zal immers de oorzaak niet weg weten te nemen.
Handige tips
- Blijft niet te lang staan of zitten maar zorgt voor voldoende beweging gedurende de dag.
- Niet met je benen over elkaar zitten dit zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop afgekneld wordt.
- Je benen ongeveer 15 centimeter hoger te leggen wanneer je in bed ligt zal ervoor zorgen dat het bloed gemakkelijk uit je benen naar je hart terug kan stromen.
- Warmte op je benen kan klachten verergeren, het is dus zaak dit zoveel mogelijk te voorkomen. Je kunt dus beter niet onder de zonnebank gaan liggen, naar de sauna gaan of een elektrische deken gebruiken.