Take a fresh look at your lifestyle.

Pijnlijke borsten

Zodra je zwanger raakt zullen er in je lichaam een heleboel dingen gaan veranderen. Zo zullen bijvoorbeeld je borsten zich gaan voorbereiden op het maken van moedermelk en het voeden van de baby. Deze voorbereidingen gaan in bepaalde gevallen gepaard met een minder prettig gevoel of zelfs met pijn in de je borsten.

single reizen online banner

Gevoelige borsten

Tijdens de zwangerschap zal onder andere de doorbloeding van de borsten aanzienlijk verbeteren. Het gevolg daar van is dat de borsten een stuk gevoeliger zullen worden en dus ook eerder op pijnprikkels zullen reageren. Daarnaast zal, onder invloed van het hormoon oestrogeen, extra klierweefsel in de borsten aan worden gemaakt. Hierdoor kunnen de borsten wat eveneens meer gevoelig worden.

Pijnlijke borsten

Het kan zelfs gebeuren dat je borsten pijn gaan doen. In bepaalde gevallen kan een dergelijke pijn zelfs zo erg worden dat het zachtjes aanraken van de tepels door jezelf of je partner vreselijk zeer doet. Verder is het mogelijk dat je last krijgt van pijnscheuten in je borsten als je zwanger bent. In de regel echter zal de pijn in je borsten na de eerste elf á twaalf zwangerschapsweken weer verdwenen zijn.

bewust puur banner

Remedies

Op het moment dat je last hebt van pijn in je borsten tijdens je zwangerschap dan zijn een aantal remedies voor.

  • Het dragen van een goed ondersteunende en stevige beha is er daar één van. Een beha voorzien van een beugel is dan juist weer niet de bedoeling omdat de borsten al extra gevoelig zijn en de beugel kan gaan knellen.
  • Sommige vrouwen hebben ook baat bij het ’s nachts dragen van een beha. Wanneer je dit niet prettig vindt dan zou je ook kunnen kiezen voor een zogenaamd beha-hemdje. Dit biedt eveneens ondersteuning maar zit doorgaans wat comfortabeler tijdens het slapen.
  • Een lichte massage van je borsten kan soms ook helpen om de pijn in je borsten wat te verlichten. Dit doe je met de toppen van je vingers door draaiende bewegingen te maken over je borsten. Als masseren ook te veel pijn gaat doen zou je kunnen proberen dit onder een warme douche te doen.

Prettige slaaphouding

Als je last hebt van pijn in je borsten dan is het slapen op je buik in de regel niet echt prettig en soms zelfs helemaal onmogelijk. Deze slaaphouding veroorzaakt dan te veel druk op de borsten waardoor je pijnklachten krijgt. Veel vrouwen vinden in een dergelijk geval het slapen op hun zij het meest prettig. Soms kun je wat extra ondersteuning krijgen van één of meerdere kussens bijvoorbeeld achter je rug.

naturaplaza superfoods banner