Take a fresh look at your lifestyle.

Vocht vasthouden bij zwangere vrouwen

Een groot deel van de zwangere vrouwen houdt vocht vast. Vooral aan het einde van de dag zullen de enkels en voeten daardoor wat dikker worden. Meestal begint het vasthouden van vocht pas later in de zwangerschap en heb je er het meeste last van in het laatste trimester.

single reizen online banner

Oorzaken

Door de aanmaak van zogenaamde zwangerschapshormonen zullen de vaatwanden van de bloedvaten in je lichaam slapper worden. Bovendien gaat je lichaam als je zwanger bent meer bloed produceren en wordt het bloed dat in de benen zit min of meer belemmerd om terug te stromen naar het hart door de druk die uitgeoefend wordt door de alsmaar uitdijende baarmoeder.

Door dit alles bestaat de kans dat er zich bloed op gaat hopen in de benen wat weer kan leiden tot het ontstaan van spataderen en vochtophoping in de weefsels. Dit vocht is afkomstig uit de bloedbaan maar zal door de opgetreden veranderingen uittreden.

Symptomen

Wanneer het bloed uit de bloedbaan treedt dan zal het in je benen terechtkomen. De zwaartekracht zorgt er vervolgens voor dat het zich uiteindelijk in je enkels en voeten ophoopt. Naarmate de dag vordert zullen je enkels en voeten daarom dikker worden. Op het moment dat je met je duim een deukje vormt in een opgezwollen gedeelte van je lichaam dan zal de huid hier tijdelijk wat lichter en niet direct terugveren. De symptomen zullen toenemen wanneer het warm wordt en wanneer je niet voldoende aan lichaamsbeweging doet.

Tips

Je kunt enkele dingen doen om de klachten te voorkomen of te verminderen. Hierbij zorg je ervoor dat de bloedstroom in je benen weer wat beter wordt. Dit kan beginnen met lekker veel te bewegen.

bewust puur banner

Als je zwanger bent, kun je om te ontspannen, en in beweging te blijven, is bijvoorbeeld gaan:

  • wandelen
  • zwemmen
  • fietsen

Bij deze activiteiten wordt namelijk je kuitpomp in werking gesteld en door dit aanspannen van de kuitspier zal het bloed goed uit je benen naar je hart terug kunnen stromen.

Om de zwaartekracht te slim af te zijn kun je je benen een beetje omhoog leggen zodra je gaat zitten. Het bloed kan dan gemakkelijker uit de benen terugstromen. Door verder op je linkerzij te gaan liggen voorkom je dat de, steeds zwaarder wordende, baarmoeder veel druk uitoefent op de beenaderen. Ook dan zal het bloed eenvoudiger terug naar het hart kunnen stromen.

Een aantal aanpassingen in je eet- en drinkgedrag zullen ook helpen het vasthouden van het vocht tegen te gaan. Zodra de bloedstroom weer optimaal is zal ook het vocht weer in de bloedbaan terechtkomen en uiteindelijk gewoon via de urine je lichaam weer verlaten. De kans is daarom groot dat je wat vaker aandrang voelt om te plassen. In tegenstelling tot wat misschien logisch lijkt moet je wel voldoende blijven drinken wanneer je last hebt van vochtophopingen. Daarnaast dien je de hoeveelheid zout in je eten zo gering mogelijk te houden. Zout zal er namelijk voor zorgen dat je lichaam vocht vast blijft houden.

Medisch ingrijpen

Wanneer je ineens vocht vast begint te houden in je handen, voeten of gezicht, in combinatie met andere klachten zoals hoofdpijn, dan is het zaak contact op te nemen met de begeleider van je zwangerschap. Deze symptomen kunnen namelijk inhouden dat je te maken hebt met pre-eclampsie.

naturaplaza superfoods banner