Take a fresh look at your lifestyle.

Lage rugpijn tijdens zwangerschap

Een veelgehoorde klacht onder zwangere vrouwen is pijn in de onderrug. Circa één op de twee zwangere vrouwen heeft te maken met dergelijke klachten. In het bijzonder aan het einde van de zwangerschap kan dit vervelende fenomeen de kop op steken.

single reizen online banner

Oorzaken

Steunweefsels op allerlei plaatsen in het lichaam zullen zwakker gaan worden.
Het zwangere lichaam bereidt zich geleidelijk voor op de aanstaande geboorte van de baby en zal ervoor moeten zorgen dat het kindje door de bekkenopening gaat passen. Hiervoor zullen steunweefsels onder invloed van zwangerschapshormonen op verschillende plaatsen in het lichaam zwakker worden. Een van de gevolgen daarvan is pijn in de lage rug en in het bekken.

De verlegging van het zwaartepunt van het lichaam bij een vorderende zwangerschap. Voor een zwangere vrouw wordt het steeds lastiger om rechtop te blijven lopen waardoor er steeds meer van de spieren in de rug wordt gevergd en deze dus alsmaar meer wordt belast.

Symptomen

Kenmerkend voor deze ongemakkelijke kwaal tijdens de zwangerschap is de pijn onder in je rug. Het kan zijn dat deze voortdurend aanwezig blijft maar ook dat deze in het bijzonder tijdens het belasten van de rug opspeelt. In een aantal gevallen zal de rugpijn samengaan met bekkenpijn.

bewust puur banner

Voorkomen

Een correcte houding van je lichaam is essentieel tijdens een zwangerschap. Dit betekent dat je tijdens het staan je knieën licht gebogen moet houden en wanneer je wat op wilt pakken je goed door je knieën zakt. De zwaardere klussen in huis zoals de ramen lappen of het huis stofzuigen kun je beter even uitbesteden aan een ander. In het bijzonder aan het einde van de zwangerschap is het niet aan te raden om zware dingen te tillen, ook al is het maar voor even.

Omgaan met klachten

Op het moment dat je last hebt van lage rugklachten tijdens je zwangerschap dan doe je er goed aan om de nodige rust te nemen. Wanneer je opstaat uit bed kun je jezelf het best eerst op een zij draaien en vervolgens je benen naast het bed plaatsen. Hierna kun je rechtop gaan zitten en voorzichtig opstaan. Door te gaan zwemmen, kunnen de pijnklachten in de onderrug (tijdelijk) wat minder worden.

Oefeningen

De begeleider van je zwangerschap kan je bij lage rugklachten een aantal simpele oefeningen leren om de pijn te verminderen. Wanneer de klachten aan blijven houden dan kan er een doorverwijzing volgen naar een fysiotherapeut.

Medicatie

Als je zwanger bent moet je altijd voorzichtig zijn met medicatie, dus ook met het gebruik van pijnstillers. Wanneer je dus te maken hebt met lage rugpijn kun je dus het beste zo min mogelijk hiervan gebruiken. In overleg met een arts zou je eventueel paracetamol kunnen nemen zonder verdere toevoegingen. Indien de pijn in je onderrug uit gaat stralen naar één, of beide benen dan dien je contact op te nemen met je huisarts, er zou dan immers sprake kunnen zijn van een ischias of wellicht zelfs een hernia.

naturaplaza superfoods banner