Een gezwollen ader in de endeldarm of rondom de anus wordt ook vaak aangeduid als een aambei. Aambeien zijn te vergelijken met spataderen die op benen voorkomen. Op het moment dat de aderen van de endeldarm of anus geïrriteerd zijn dan zal het weefsel dat er omheen ligt op gaan zwellen maar eveneens gaan jeuken, branden en soms zelfs bloeden.
Ontstaan aambeien
Wanneer er een te hoge druk ontstaan in de endeldarm zal het bloed in de aderen deze laten uitzetten. In sommige gevallen barsten de aderen zelfs open. Een aambei komt niet alleen buiten maar ook in de anus voor. Een zogenaamde inwendige, of interne, aambei kan door de huid heen naar buiten steken.
Oorzaken
De kans op het ontstaan van aambeien wordt vergroot door veel zitten of door het hebben van te weinig lichaamsbeweging. Daarnaast kun je door te harde ontlasting een verrekking veroorzaken van de aderen en zo aambeien veroorzaken. Maar ook het tegenovergestelde kan het geval zijn: aambeien kunnen namelijk ook ontstaan door dunne ontlasting (diarree). Mensen die lange tijd op het toilet blijven zitten lopen eveneens een groter risico op het ontwikkelen van aambeien.
Maar ook minder alledaagse factoren kunnen leiden tot het ontstaan van aambeien. Naast ouderdom, hevig hoesten en zwaar tillen kunnen ook een zwangerschap en een bevalling de veroorzakers zijn.
Klachten
Als je last van aambeien hebt dan is de kans aanwezig dat
- je bloed in het toilet aan treft
- er zich rondom de anus een pijnlijke zwelling bevindt
- soms is er zelfs een harde bobbel te voelen rond de anus.
- er zich abcessen of scheurtjes rondom de anus gaan vormen.
De meest voorkomende klachten van aambeien zijn echter:
- irritatie
- jeuk
- een branderig gevoel
Hoewel aambeien niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid kunnen ze wel voor behoorlijk wat hinder zorgen. Door te wrijven, te krabben of de aambeien te vaak schoon te maken kunnen de klachten overigens wel verergeren.
Zwangerschap en aambeien
Bij zwangere vrouwen komen regelmatig aambeien voor doordat het ongeboren kind druk op de buik uitoefent en doordat de hormonale veranderingen de aderen in en rondom de anus op laten zwellen. Vaak zullen deze aambeien na de zwangerschap vanzelf weer verdwijnen. De klachten kunnen worden verminderd door het nemen van een warm bad, een washandje met ijsblokjes tegen de zwelling aanhouden gedurende een korte tijd, speciale aambeienzalf gebruiken, veel drinken en voldoende vezelrijk voedsel eten (hierdoor zal de ontlasting zacht blijven of worden en eenvoudiger naar buiten kunnen worden gebracht).