Take a fresh look at your lifestyle.

Verstopping tijdens zwangerschap

Op het moment dat je zwanger bent dan zullen je darmen het rustiger aan gaan doen. Een van de oorzaken daarvan is dat ze als het ware klem komen te zitten in je buik door de alsmaar groter wordende baarmoeder met inhoud. In sommige gevallen kan dit een moeilijke stoelgang tot gevolg hebben.

single reizen online banner

Verstopping

Een andere benaming voor verstopping is obstipatie. Wanneer je in verwachting bent kun je hier soms last van hebben. Met andere woorden je hebt te maken met een lastige stoelgang. De oorzaak hiervan is gelegen in de veranderde hormoonhuishouding in je lichaam ten gevolge van de zwangerschap. Zo zullen de spieren van de darmwand worden verslapt door het hormoon progesteron, dat tijdens je zwangerschap meer wordt aangemaakt. Hierdoor kun je je minder makkelijk ontlasten en kan dit zelfs gepaard gaan met pijn.

Een andere oorzaak voor de verstopping tijdens een zwangerschap is de groeiende baarmoeder die de darmen opzij drukt, waardoor deze als het ware klem komen te zitten. De darmen gaan daar langzamer door werken en jezelf ontlasten wordt lastiger. Dit is echter volkomen normaal wanneer je zwanger bent.

Verstopping voorkomen

Door voldoende vocht in te nemen kun je verstopping voor een belangrijk deel al tegengaan. Je kunt beter niet te veel koffie drinken omdat dit ongezond is voor de ongeboren baby. Verder kun je ervoor zorgen dat in je voeding voldoende vezels zitten. Het eten van groente, fruit en volkoren producten wordt dan ook sterk aangeraden.

bewust puur banner

Indien je al last hebt van een verstopping dan kan het eten van ontbijtkoek, pruimen en donkerbruin brood helpen hier verandering in te brengen. Ook jus d’orange en ’s ochtends een glas lauw water drinken helpen in de regel goed. Elke dag voldoende bewegen, ook als je zwanger bent, zal de stoelgang bevorderen en verstopping helpen voorkomen door de darmen actief te houden.

Goede houding

Op het ogenblik dat je dan toch eindelijk naar het toilet moet om je te ontlasten, dan is het van groot belang dat je een goede houding aanneemt. Het best leun je met je rug schuin tegen de stortbak of muur achter het toilet. Zo vorm je, als het ware, een glijbaan voor de ontlasting zodat deze zo makkelijk mogelijk naar buiten kan komen. Absoluut af te raden is om naar voren te leunen wanneer je je ontlast.

Aambeien

Door een verstopping kun je de neiging hebben om tijdens de ontlasting te gaan persen. Dit is geen goed idee omdat je dan het risico loopt op aambeien. De druk op je anus en het laatste deel van je endeldarm zal dan immers extra groot worden en voor uitstulpingen kunnen zorgen (aambeien). Aambeien kunnen jeuk veroorzaken maar soms ook erg pijnlijk zijn waardoor het naar buiten brengen van de ontlasting nog vervelender wordt. De combinatie aambeien en verstopping wordt over het algemeen als zeer onprettig ervaren en vraagt zeker om een goed behandeling.

naturaplaza superfoods banner