Een kwaal die regelmatig wordt gespot onder zwangere vrouwen is ongewild urineverlies. Door de aanmaal van zwangerschapshormonen is de sluitspier slapper geworden en de urineblaas zal door de uitdijende baarmoeder een beetje opzij worden geduwd. De urine, die in de blaas op wordt geslagen totdat deze vol is, zal daardoor soms ongecontroleerd naar buiten lekken.
Zwakkere bekkenbodem
In de meeste gevallen zal ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door een bekkenbodem die is verzwakt. De bekkenbodem zit onderaan het bekken. Samen met de botten van het bekken vormt de bekkenbodem de onderzijde van de buikholte. De bekkenbodem wordt gevormd door spieren, banden en zenuwen die ervoor zorgen dat je urineblaas, je darm en je vagina op hun plaats worden gehouden en af kunnen worden gesloten. Wanneer de spieren van de bekkenbodem ontspannen zijn dan kun je plassen, geslachtsgemeenschap hebben of ontlasting naar buiten brengen. Tijdens het urineren, zal de sluitspier ontspannen en de urine naar buiten kunnen stromen. Zonder deze kringspier zou er constant urine naar buiten lopen.
Minder controle urineblaas
Het is daarom niet vreemd dat aan het einde van een zwangerschap een vrouw een minder goede controle heeft over haar urineblaas. Onder het gewicht van de baarmoeder, en de baby die hierin zit, zal namelijk een behoorlijke druk op de bekkenbodem worden uitgeoefend. De spieren van de bekkenbodem hebben daardoor veel te lijden en kunnen gaan verslappen.
Genante kwaal
Ongewenst urineverlies is onder zwangere vrouwen weliswaar een veel voorkomende kwaal, het blijft voor de meeste dames toch erg gênant. Op het moment dat je ontdekt dat je niet langer de volledige controle hebt over je urineblaas dan kan er een tijd van onzekerheid en angst aan zijn gebroken. Een heleboel vrouwen vrezen dat ze voor de rest van hun leven met dit probleem blijven kampen. Bovendien zijn veel vrouwen bang dat deze kwaal bekend wordt bij hun naaste omgeving. Het gevolg is dat ze er zelfs niet met hun partner of de eigen huisarts over durven praten. Zowel sociaal als seksueel worden deze vrouwen soms minder actief en proberen medische hulp uit te stellen.
Goed plassen
In een heleboel gevallen kan het echter al helpen door rustig te plassen voordat ze bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging gaan doen. Hiervoor dien je rustig de tijd te nemen en goed rechtop te zitten met het bekken een beetje naar voren gekanteld.
Bekkenbodemspieren oefenen
Dikwijls kunnen klachten verminderen, of zelfs helemaal op worden gelost, door het versterken van de bekkenbodemspieren. Deze spieren kun je goed trainen door het op- of intrekken van de spieren aan de onderzijde van de romp. Verder kun je de spieren rondom de vagina en anus op een gelijke wijze trainen. In het begin kun je de oefeningen het beste uitvoeren terwijl je op je rug ligt, en de knieën licht gebogen houdt.