Take a fresh look at your lifestyle.

Neusbloedingen tijdens de zwangerschap

Op het ogenblik dat je zwanger bent dan is de kans groter dat je spontaan een bloedneus krijgt. Zeker wanneer dit vaak gebeurt is het begrijpelijk dat een aanstaande moeder zich hierom zorgen maakt, toch is het een erg onschuldig fenomeen dat relatief vaak voorkomt onder zwangeren. Hiervoor zijn een aantal verschillende redenen te geven.

single reizen online banner

Oorzaken

  1. Gewichtstoename
    Ten gevolge van de zwangerschap zal het lichaam van de vrouw zwaarder worden. Hierdoor zal het lichaam meer bloed aan gaan maken en onder andere de druk op de kleinere bloedvaatjes die in de neus zitten toe gaan nemen.
  2. Hormonen
    Daarnaast zal het hormoon progesteron, dat tijdens de zwangerschap aan wordt gemaakt, verantwoordelijk zijn voor het verslappen en dunner worden van de bloedvaten. Hierdoor zal de kans op het krijgen van een spontane bloedneus toe gaan nemen.
  3. Betere doorbloeding
    Bij een zwangere vrouw zullen de slijmvliezen in haar lichaam extra goed doorbloed worden, dit geldt ook voor het neusslijmvlies. Deze extra doorbloeding is eveneens een oorzaak voor het eerder ontstaan van een spontane bloedneus.

Onschuldig

Op het moment dat er tijdens je zwangerschap spontaan een bloedneus optreedt dan is dit een onschuldig fenomeen. Er bestaat dan ook geen gevaar voor de aanstaande moeder of voor haar ongeboren baby. Een bloedneus kan echter wel behoorlijk wat hinder veroorzaken.

bewust puur banner

Bloedneus verhelpen

Om een einde te maken aan een (spontane) bloedneus dien je je neus, voor de duur van tien minuten, dicht te knijpen. Dit doe je met je duim en wijsvinger ter hoogte van het neusbotje op het meest zachte deel van de neusbrug. Voor het dichtknijpen kun je voorzichtig eerst je neus snuiten zodat al het aanwezige bloed verdwenen is. In de regel zal na tien minuten de neus dichtknijpen de bloeding gestopt zijn. Wanneer deze echter langer dan ongeveer twintig minuten aan blijft houden is het raadzaam om een medicus om raad te vragen.

Medicatie

Indien je vaak last hebt van neusbloedingen kan het handig zijn om een speciale gel bij je te dragen. Met behulp van deze gel kun je dan een neusbloeding een stuk sneller stelpen dan met de eerdergenoemde methode het geval is. De gel breng je daarvoor met behulp van de tube in, in je neus nadat je deze leeg hebt gesnoten. Het bloeden zal daardoor direct stoppen zodat je niet eerst tien minuten je neus dicht hoeft te knijpen. De ingebrachte gel zal weliswaar in je keel terechtkomen maar vormt geen gevaar voor de gezondheid van jezelf of je ongeboren baby. Het middel kan dus prima worden gebruikt tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer je je baby na de geboorte borstvoeding geeft.

naturaplaza superfoods banner