Take a fresh look at your lifestyle.

Vaginale afscheiding

Als je zwanger bent dan weet je zeker dat er in je lichaam van alles verandert. Naast de groei en ontwikkeling van een baby in je buik zal namelijk ook je hormoonspiegel een aanzienlijke verandering ondergaan en daarmee een heleboel processen in het lichaam beïnvloeden.

single reizen online banner

Hormonale invloeden

Onder invloed van de veranderde hormoonspiegel zal bijvoorbeeld de vaginale afscheiding veranderen. De dikte en de hoeveelheid van de afscheiding kan anders dan voordat je zwanger was. Dit is overigens heel normaal en je hoeft je hierover dus geen zorgen te maken. Wanneer je echter een vaginale infectie op hebt gelopen is het absoluut wel noodzakelijk om een arts te raadplegen en de aandoening te behandelen. Indien je last hebt van een vaginale infectie dan zul je dat in de regel merken aan symptomen zoals jeuk en een minder aangename geur van de afscheiding.

Normale afscheiding

Onder normale omstandigheden is de vaginale afscheiding helder en transparant of wit van kleur. De afscheiding is vloeibaar en een beetje kleverig. Tijdens een zwangerschap zal de samenstelling doorgaans hetzelfde blijven maar wel in hoeveelheid wat toenemen.

Afscheiding tijdens de zwangerschap

Bij een zwangere vrouw zal de vaginale afscheiding toenemen onder invloed van de zwangerschapshormonen. Deze hormonen zorgen er namelijk voor dat het weefsel van de vagina losser en meer rekbaar worden. De slijmvliezen in de vagina zullen harder gaan werken door de verbeterde doorbloeding van de vaginawanden. Het gevolg daarvan is dat er meer vocht geproduceerd wordt in de vagina.

bewust puur banner

Andere factoren die de afscheiding uit je vagina toe laten nemen zijn: warmte en inspanning. Dus bij warm weer en wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent zal de aanmaak van vaginale afscheiding toenemen. Uiteraard zal er ook meer vocht aan worden gemaakt op het moment dat een (zwangere) vrouw seksueel opgewonden raakt.

Einde van de zwangerschap

Aan het einde van de zwangerschap kan het gebeuren dat er extra vaginale afscheiding wordt aangemaakt. De afscheiding is dan meestal wel wat dunner. Bij het opstaan ’s ochtends zou het dus kunnen gebeuren dat er wat van deze dunne afscheiding langs je benen naar beneden stroomt. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen omdat sommige vrouwen de afscheiding aanzien voor vruchtwater.

Verschil vruchtwater en afscheiding

Het is niet moeilijk om normale afscheiding van vruchtwater te onderscheiden.

AfscheidingMelkachtigGeurloos of een beetje zurigPlakkerig
VruchtwaterWaterigZoete geurNiet plakkerig

Infectie

Wanneer je in verwachting bent dan is je vagina gevoeliger voor infecties. Daardoor is het zaak om vaginale afscheiding goed in de gaten te houden. Je kunt hieraan immers goed merken wanneer je last van een vaginale infectie hebt. Een vaginale infectie kun je herkennen aan symptomen zoals: een vies ruikende afscheiding, grijze of groengele afscheiding of een korrelige of vastere structuur van de afscheiding. Maar ook vaginale jeuk, een branderig gevoel of pijn duidt vaak op de aanwezigheid van een infectie.

naturaplaza superfoods banner