Zowel de urineblaas als de baarmoeder zijn organen die bij een vrouw in de onderbuik liggen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de urineblaas tijdens een zwangerschap een beetje in de verdrukking kan komen door de alsmaar uitdijende baarmoeder.
Vaker plassen
Doordat de blaas opzij wordt geduwd door de baarmoeder heeft de zwangere vrouw vaker de aandrang om te plassen. Dit ondanks het feit dat de urineblaas nog niet volledig is gevuld.
Kleinere hoeveelheden
De hoeveelheid urine die echter uit worden gescheiden is meestal beduidend kleiner dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Met andere woorden: als zwangere vrouw moet je weliswaar vaker plassen maar zal er per keer minder urine naar buiten worden gebracht.
Infectiegevaar
Doordat je vaker maar een klein beetje moet plassen zijn veel zwangere vrouwen geneigd om snel even een plas te doen. Hierdoor loop je echter het risico dat er een kleine hoeveelheid urine in de blaas achterblijft. In de urine van een zwangere vrouw zitten echter nog een heleboel voedingsstoffen en ziektekiemen die voor infecties van de blaas kunnen zorgen.
Goed uitplassen
Je moet er dus voor zorgen dat je altijd je blaas volledig leeg plast. Dit kun je doen door een ontspannen houding aan te nemen als je op het toilet zit. Bovendien kun je de laatste druppeltjes urine naar buiten brengen door wat op en neer te wiebelen. Daarnaast is het af te raden om je plas op te houden. Ook hierdoor krijgen eventueel aanwezige ziektekiemen de kans om een infectie te veroorzaken in de blaas.
Nachtelijk plassen
Doordat de blaas van een zwangere vrouw sneller geprikkeld wordt, kan het gebeuren dat ze ook ’s nachts wakker wordt omdat ze aandrang voelt om te gaan plassen. Dit is vaak erg hinderlijk omdat je door het opstaan en naar het toilet gaan dikwijls weer helemaal wakker bent en het weer in slaap vallen soms een probleem kan zijn. Je zou, om dit zoveel mogelijk te beperken, overdag wat extra kunnen drinken zodat je voldoende vocht binnenkrijgt en na acht uur in de avond je vochtinname juist wat kunnen beperken. De kans dat je dan vaak je bed uit moet om te gaan plassen wordt daardoor een stuk kleiner. Helemaal voorkomen kun je dit helaas niet altijd.