Take a fresh look at your lifestyle.

Transpireren en zweten tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn betekent vaak niet alleen negen maanden genieten van de zwangerschap. In de meeste gevallen komen er wel één of meerdere zwangerschapskwaaltjes om de hoek kijken. Een bekend kwaaltje, of beter gezegd ongemak, is het transpireren. Veel zwangere vrouwen klagen regelmatig over het feit dat ze erger zweten dan voor hun zwangerschap.

single reizen online banner

Oorzaak

De zweetklieren van een zwangere vrouw hebben een betere doorbloeding dan bij niet zwangeren. Hierdoor zal een zwangere vrouw het eerder warm hebben en meer gaan zweten. In het bijzonder tijdens de nachtelijke uren kun je daar dan veel last van hebben. Naast de betere doorbloeding van de zweetklieren zal ook de afvoer van afvalstoffen, die afkomstig zijn van de ongeboren baby, uit het lichaam verwijderd moeten worden. Zweten is hiervoor een uitstekende oplossing.

Ongemak

Hoe natuurlijk en nuttig al dat zweten ook mag zijn, voor een zwangere vrouw kan het soms behoorlijk hinderlijk zijn. Behalve natte zweetplekken op kleding kan het ook nog eens minder fris gaan ruiken. Maar door jezelf één of meerdere wasbeurtjes te geven op een dag wordt het probleem al aardig opgelost. Ook het dragen van kleding die gemaakt is van absorberende stoffen zoals katoen kan een deel van het ongemak opvangen. Om nare luchtjes tegen te gaan is het handig om een fris ruikende deodorant bij je te hebben. Sommige vrouwen kiezen er ook voor om speciale vochtige doekjes mee te nemen zodat ze zichzelf zo nu en dan even een beetje op kunnen frissen op plaatsen waar geen stromend water voor handen is.

bewust puur banner

Het veel transpireren ’s nachts zal er vaak wel voor zorgen dat je wat vaker je beddengoed dient te verschonen. Dit voorkomt niet alleen vervelende *luchtjes in de slaapkamer* maar is wel zo hygiënisch. In vochtig beddengoed (en kleding) kunnen zich immers allerlei ziektekiemen gaan nestelen.

Sommige vrouwen vinden het hevig transpireren zo vervelend of gênant dat ze papieren zakdoekjes onder hun oksel stoppen om zo het zweet op te vangen. Door het doekje met een stukje schilderstape vast te zetten blijft het enige tijd op zijn plaats zitten, maar kun je het ook weer gemakkelijk verwijderen.

Voorkomen

Het (overmatig) transpireren tijdens je zwangerschap kun je eigenlijk niet voorkomen. Het enige dat je kunt doen is de gevolgen beperken door je regelmatig op te frissen. Verder kun je misschien een beetje troost halen uit het feit dat de situatie na de zwangerschap waarschijnlijk weer als van ouds zal worden. Het hevig zweten is dus geen blijvend ongemak.

naturaplaza superfoods banner