Take a fresh look at your lifestyle.

Er ontstaan soms wat verwarring over zwanger zijn en al lijden aan diabetes en zwangerschapsdiabetes. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen in het bijzonder schade toebrengen aan het embryo op het moment dat er vitale organen aan worden gelegd. Zwangerschapsdiabetes treedt pas later in de zwangerschap op en heeft hierop dus geen invloed meer.

single reizen online banner

Zwangerschapsdiabetes

Een andere benaming voor zwangerschapsdiabetes is zwangerschapssuiker. Het betreft een tijdelijke vorm van diabetes die vaak weer zal verdwijnen na de bevalling. Vanaf ongeveer de vierentwintigste zwangerschapsweek kun je ermee te maken krijgen. In de medische wereld wordt dan gesproken van gravidarum als men deze zwangerschapskwaal aan wil duiden..

Hormonen

In een zwanger lichaam verandert er een heleboel: er worden onder andere extra hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat het lichaam gedurende de zwangerschap slechter reageert op insuline. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de bloedsuikerspiegel. Bij een gewone zwangerschap zal het lichaam meer insuline produceren met als doel voldoende te hebben om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Wanneer er echter sprake is van zwangerschapsdiabetes dan zal dat niet, of onvoldoende, gebeuren. Het gevolg is: er blijft te veel suiker in het bloed aanwezig. Om die reden is het goed dat je wordt behandeld aan zwangerschapsdiabetes. Ongeveer vijf procent van de zwangere vrouwen zal te maken krijgen met zwangerschapsdiabetes. Hoewel bepaalde vrouwen wat meer aanleg hebben om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen kan het in principe elke zwangere vrouw overkomen.

bewust puur banner

Risicofactoren

Je hebt in een aantal gevallen een verhoogd risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes, zoals:

  • wanneer je tijdens een eerder zwangerschap hiermee te maken hebt gehad.
  • als je in het verleden een baby hebt gekregen die zwaarder was dan vier kilo
  • indien je zelf al voor de zwangerschap leed aan overgewicht.
  • een naast familielid (vader, moeder, broer of zus) die lijdt aan diabes type 2.
  • vrouwen die van Turkse-, Marokkaanse- of Hindoestaanse afkomst zijn.
  • een te hoog cholesterolgehalte
  • te hoge bloedsuikerspiegel.

Controle

Het is van groot belang dat zwangerschapsdiabetes tijdig wordt ontdekt zodat er passende maatregelen kunnen worden getroffen. In de meeste gevallen betekent dit dat de zwangere vrouw voor de rest van haar zwangerschap een suikervrij dieet dient te volgen, Het kan soms ook voorkomen dat een vrouw met zwangerschapsdiabetes tijdelijk zichzelf moet injecteren met een voorgeschreven dosis insuline.

Gevolgen

Bij vrouwen die leden aan zwangerschapsdiabetes baren vaak een baby met een hoog geboortegewicht. Het hoge gewicht is te wijten aan de hoge concentratie suiker die in het bloed van de moeder zat en door de ongeboren baby is opgenomen.

naturaplaza superfoods banner