Take a fresh look at your lifestyle.

Druk op blaas tijdens de zwangerschap

In de loop van de zwangerschap zullen de meeste vrouwen last krijgen van een drukkend gevoel op hun urineblaas. Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de baarmoeder, en de daarin groeiende baby, steeds meer plek in gaan nemen in de buikholte. De blaas wordt dan als het ware daardoor gewoon opzij gedrukt. Dit kan overigens geen kwaad maar wordt door sommige vrouwen wel als hinderlijk ervaren.

single reizen online banner

Drang om te plassen

Een zwangere vrouw zal op een bepaald moment dan ook vaker de drang krijgen om te gaan plassen. De urineblaas wordt zo namelijk eerder geprikkeld hoewel de hoeveelheid urine die erin zit doorgaans minder is dan normaal. Ook kan het gebeuren dat een zwangere vrouw één of meerdere keren per nacht wakker wordt omdat ze het gevoel heeft dat ze moet plassen.

Blaas leeg maken

Doordat je eerder drang hebt om te gaan plassen als je zwanger bent, zou je geneigd zijn om snel even naar het toilet te gaan zodat de ergste druk van de blaas af is. Hierdoor kan er echter urine in de blaas achterblijven en voor vervelende ontstekingen gaan zorgen. Beter is het om goed alle urine uit de blaas te plassen. Dit kun je doen door niet snel even een toilet te bezoeken en wat op en neer, en heen en weer te wiebelen tijdens en na het plassen. Zo zullen ook de laatste druppels urine naar buiten worden gebracht en is de kans op ontstekingen een stuk kleiner geworden.

bewust puur banner

Veel drinken

Tijdens je zwangerschap is het van essentieel belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Toch kun je beter na acht uur ’s avonds niet meer zoveel drinken. Hierdoor loop je namelijk de kans om tijdens je slaap gewekt te worden door een volle blaas. Voldoende slaap is voor zeen zwangere vrouw immers ook van groot belang.

Blaasproblemen

Naast het frequent moeten plassen kunnen er zich ook problemen met de urineblaas voordoen als je zwanger bent. Doordat je bijvoorbeeld niet goed alle urine naar buiten brengt kunnen bacteriën voor een infectie zorgen. Het plassen gaat dan meestal pijn doen en zal branderig aanvoelen. Ook kun je dan last krijgen van pijn in de onderbuik en de onderrug. Een arts zal in een dergelijk geval meestal een antibioticum voorschrijven om de klachten zo snel mogelijk te verhelpen. Een dergelijke antibioticakuur dien je overigens altijd volledig af te maken om herhaling van de klachten te voorkomen.

van asten baby banner

naturaplaza superfoods banner