Take a fresh look at your lifestyle.

Oogklachten tijdens de zwangerschap

Een van de klachten waarvan je last kun krijgen tijdens je zwangerschap zijn oogklachten. De meest voorkomende bij zwangere vrouwen zijn wazig zien, dof licht zien, stippen zien of dubbelzien, Het veranderde zicht heeft vaak te maken met bloedarmoede en is doorgaans goed te behandelen. Uiteraard is het altijd zaak om een arts te raadplegen als je plotseling last krijgt van oogklachten tijdens de zwangerschap.

single reizen online banner

Oogvocht

Het oogvocht van een zwangere vrouw kan een andere samenstelling hebben dan van iemand die niet in verwachting is. Dit geldt ook voor de hoeveelheid oogvocht die aan wordt gemaakt. De zogenaamde zwangerschapshormonen zijn hier verantwoordelijk voor en in het bijzonder vrouwen die lenzen dragen kunnen extra veel last krijgen van oogklachten tijdens hun zwangerschap. Door bijvoorbeeld te weinig aanmaak van oogvocht kan de lens aan het oog blijven kleven en daardoor irritatie veroorzaken.

Het oog kan dus sneller geïrriteerd raken of dingen anders zien. In sommige gevallen wordt het zicht van een zwangere vrouw zo belemmerd door haar oogklachten dat zij (tijdelijk) geen motorvoertuig meer kan besturen. Vaak zal de situatie zich na de geboorte overigens weer verbeteren.

Combinatie van klachten

Wanneer je niet alleen last hebt van oogklachten tijdens de zwangerschap maar ook bijvoorbeeld van een hoge bloeddruk of ernstige hoofdpijn dan is het zaak om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand maar de kans bestaat dat er ernstige complicaties zich voordoen.

bewust puur banner

Vermindering zicht

Onder invloed van de hormonen kun je tijdens je zwangerschap (tijdelijk) minder goed gaan zien en bijvoorbeeld de sterkte van je bril of lenzen afwijken van normaal. Om die reden is het niet aan te raden om juist als je zwanger bent een nieuwe bril of lenzen aan te laten meten. De gemeten uitslag kan immers na de bevalling al weer zijn veranderd.

Verbeterd zicht

Bij vrouwen met een verslechterd zicht kan een zwangerschap soms een heilzame werking hebben. Onder invloed van de zwangerschapshormonen zou het kunnen gebeuren dat het zicht verbeterd. Dit kan zowel een tijdelijke verbetering zijn maar soms ook een blijvende. Na een zwangerschap de sterkte van een bril of lenzen aan moeten passen is dan ook niet ongewoon.

Hormonen

Of, en hoe, de ogen tijdens een zwangerschap zullen worden beïnvloed door de veranderde hormoonspiegels verschilt van vrouw tot vrouw. De één zal er helemaal geen last van krijgen terwijl de ander juist enorm veel hinder ervan ondervindt. Het is wel altijd goed om oogklachten te melden bij de begeleider van je zwangerschap of de huisarts. Deze kan dan beoordelen of het een ernstige klacht betreft en of er een behandeling in gang moet worden gezet.

naturaplaza superfoods banner