Take a fresh look at your lifestyle.

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je zwanger bent dan gebeurt er van alles in je lichaam. Er groeit niet alleen een nieuw leven in je buik waardoor je langzamerhand zwaarder en omvangrijker wordt maar ook kunnen de hormonen behoorlijk op gaan spelen. Door de veranderingen in de hormoonhuishouding bestaat de kans dat je duizelig wordt of zelfs kunt gaan flauwvallen. Een paar eeuwen geleden was het voor een adellijke dame zelfs erg chic om door flauw te vallen aan haar omgeving duidelijk te maken dat ze een baby verwachtte.

single reizen online banner

Veranderde bloeddruk

Bij een zwangere vrouw zal haar lichaam zich helemaal aan gaan passen aan de nieuwe situatie. Zo zal het hart harder moeten gaan pompen om genoeg bloed door zowel het eigen als het babylichaam te kunnen pompen. Soms kan daardoor een bepaalde houding ervoor zorgen dat tijdelijk de bloeddruk lager wordt en je je duizelig voelt of zelfs flauwvalt.

Voorzorgsmaatregelen

Als je zwanger bent en je dreigt flauw te vallen dan moet je meteen stoppen waarmee je op dat ogenlik bezig bent en even rustig gaan zitten. Een activiteit waarbij het evenwicht van belang is, is dan uit den boze. Door te blijven zitten tot je niet langer duizelig bent en eventueel wat te eten of te drinken voorkomt meestal flauwvallen.

bewust puur banner

Oorzaken

Een zwangere vrouw kan soms flauwvallen wanneer ze:

  • plotseling van houding verandert: bij het snel opstaan of gaan zitten.
  • op haar rug gaat liggen: na haar vierde zwangerschapsmaand kan een vrouw in rugligging last krijgen van flauwvallen of duizeligheid. In die houding zal de baarmoeder met de baby erin, een belangrijke lichaamsslagader dichtdrukken. Hierdoor zullen de hersenen van minder zuurstof worden voorzien en kun je flauwvallen.
  • niet voldoende eet of drinkt: een hongerig of uitgedroogd lichaam zal immers eerder flauwvallen.
  • oververhit is
  • van nature lage bloeddruk heeft
  • bloedarmoede heeft tijdens de zwangerschap.

Artsbezoek

Wanneer je tijdens de zwangerschap regelmatig flauwvalt of dit gepaard gaat met andere symptomen, zoals spraak- of gezichtsproblemen, dan is het zaak dit met de begeleider van de zwangerschap of de huisarts te bespreken.

Flauwvallen voorkomen

Zodra je een flauwte aan voelt komen dan kun je het bloed in je lichaam omhoog pompen door te gaan zitten en de benen te kruisen. Door vervolgens de spieren van de benen enkele keren flink aan te spannen zal het bloed met kracht omhoog worden gepompt en sneller bij de hersenen terechtkomen.

naturaplaza superfoods banner