Take a fresh look at your lifestyle.

Thuisbevalling of in het ziekenhuis bevallen?

Voor een aantal vrouwen staat vanaf het begin van hun bevalling al vast waar ze hun kind ter wereld willen brengen. De één kiest bijvoorbeeld voor de vertrouwde omgeving van thuis terwijl een ander juist liever de extra mogelijkheden in een ziekenhuis meer ziet zitten.

single reizen online banner

Poliklinische ziekenhuisbevalling

Indien je in een ziekenhuis wilt bevallen, zonder medische indicatie, dan wordt dat een poliklinische bevalling genoemd. Dit houdt in dat je bevalling gewoon thuis op gang zal komen en je pas bij tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis vertrekt. Gedurende de bevalling zal de aanwezige verloskundige over dezelfde mogelijkheden beschikken als bij een thuisbevalling het geval zou zijn. Alleen wanneer er zich complicaties voor mochten doen dan zal de hulp van een gynaecoloog of een kinderarts in worden geroepen. Indien de bevalling goed is verlopen en moeder en kind in goede gezondheid zijn dan mogen zij al na korte tijd na de bevalling weer naar huis.

Thuisbevalling

De reden waarom sommige vrouwen juist thuis willen bevallen is het feit dat ze zich in een vertrouwde omgeving bevinden en zelf, min of meer, de regie in handen kunnen houden. De bevalling kan thuis vaak meer ontspannen verlopen. Wanneer de baby is geboren zal er bovendien de kraamverzorgster zijn om alles van de bevalling op te ruimen en moeder en kind te verzorgen. Indien er zich complicaties voordoen tijdens de thuisbevalling dan zul je alsnog snel naar het ziekenhuis worden gebracht. Uiteraard dient er voor een thuisbevalling stromend water aanwezig te zijn op de etage waar je je baby ter wereld wilt brengen.

Ziekenhuistas

In beide gevallen dien je toch altijd een zogenaamde ziekenhuistas klaar te maken en op een centrale plaats neer te zetten. Zodra het nodig blijkt te zijn dat je (onverwacht) naar het ziekenhuis moet dan hoef je je spulletjes niet meer bij elkaar te zoeken. In de tas doe je de spullen die tijdens een bevalling en een verblijf in het ziekenhuis nodig hebt. Vergeet ook de kleertjes voor je pasgeboren baby niet in te pakken!

bewust puur banner

Pluspunten ziekenhuisbevalling

Bij complicaties is er sneller medische hulp en –apparatuur aanwezig om je te ondersteunen. Indien nodig kan er bijvoorbeeld ook pijnstilling worden toegediend. Je kunt je volledig op de bevalling richten zonder te worden afgeleid door allerlei zaken in huis en daarnaast heb je geen “gedoe” bijvoorbeeld omdat je beddengoed moet worden gewassen na de bevalling en alles ervan moet worden opgeruimd.

Pluspunten thuisbevalling

De sfeer tijdens de bevalling is veel meer ontspannen en intiem. Je kunt tijdens de bevalling veel meer zelf bepalen waar je je prettig bij voelt zoals een douche nemen of in huis rondlopen. Verder kun je zelf beslissen wie er aanwezig zijn tijdens en direct na de geboorte van je kind.

Voordelen ZiekenhuisbevallingVoordelen Thuisbevalling
Veel medische hulp en apparatuur aanwezig.Veel meer ontspannen in een vertrouwde omgeving.
Mogelijkheid voor pijnbestrijding.Intimiteit.
Geen afleiding door huishoudelijke aangelegenheden.Zelf meer kunnen bepalen wat prettig is.
Niets opruimen na de bevalling.Bepalen wie aanwezig is tijdens en direct na de bevalling.
Geen extra wasgoed.Niet met weeën in de auto.
naturaplaza superfoods banner