Take a fresh look at your lifestyle.

Pershoudingen tijdens de bevalling

Dat bevallen geen pretje is, daar is iedereen het wel over eens. Een bevalling gaat gepaard met pijn en voor moeder en kind is het een hele klus. Maar een feit blijft: het kleintje zal, hoe dan ook, geboren moeten worden. In welke houding je baby ter wereld komt zul je zelf voor een groot deel bepalen. Je hebt hierin een behoorlijk grote keuze, bijvoorbeeld op je rug in bed, op je hurken of op een baarkruk.

single reizen online banner

Liggend in bed

Hoewel een groot deel van de vrouwen ervoor kiest om op haar rug liggend in bed te bevallen is dit een niet-natuurlijke houding. Op deze manier zal de zwaartekracht namelijk niet mee kunnen helpen aan het naar buiten trekken van de baby. Daarbij komt verder nog dat je bekken minder groot zal zijn als je op je rug ligt.

Eigenlijk is het nog niet zo heel lang de gewoonte om een vrouw op haar rug te laten liggen voor een bevalling. Toen in 1850 de toeter in gebruik werd genomen om de hartslag van de ongeboren baby te controleren was de rugligging de enige manier om dit instrument te gebruiken. Vanaf dat moment zijn de meeste vrouwen liggend gaan bevallen. De hedendaagse technologie heeft echter apparaten ontwikkeld waarmee ook in andere houdingen de hartslag van de baby in de gaten kan worden gehouden. Je kunt dus vaak zelf bepalen hoe je wilt bevallen zolang de verloskundige maar goed in de gaten kan houden of alles naar behoren verloopt.

Baarkruk

Een aantal eeuwen geleden brachten vrijwel alle vrouwen hun kinderen ter wereld op een zogenaamde baarkruk. De vroedvrouw ging dan op een krukje voor de vrouw zitten en kon de baby vervolgens helpen geboren te worden.

bewust puur banner

Veel verloskundigen zijn in het bezit van een baarkruk. Op het moment dat je moet bevallen zou je kunnen vragen er één mee te brengen. Je bevalt dan als het ware in een hurkzit die door de kruk wordt ondersteund. Hierdoor zullen je spieren minder snel verzuren en houd je deze houding langer vol. Wel kunnen je billen soms pijn gaan doen na lang persen.

Hurkzit

Wanneer je partner je ondersteunt kun je tijdens een wee door je knieën zakken en je bekken een beetje naar voren kantelen. Hiervoor kan je partner bijvoorbeeld achter je gaan zitten op een stoel. Je armen kunnen dan steunen op de benen van je partner. In het begin is een diepe hurkzit nog niet nodig. Pas wanneer het hoofdje van de baby een beetje zichtbaar is zak je verder door je knieën en kantel je je bekken naar voren. Zo zal de uitgang van het bekken groter worden. Om de baby op te vangen leg je een kussen op de vloer.

Op de knieën

Door op je knieën te zitten met je billen laag zal, net als bij de hurkzit de zwaartekracht kunnen helpen bij het bevallen. Je zit dus niet op handen en knieën.

naturaplaza superfoods banner