Take a fresh look at your lifestyle.

De nageboorte

Nadat de baby door het geboortekanaal naar buiten is gekomen, en op de buik van de kersverse moeder is gelegd, zit de bevalling er nog niet helemaal op. De bevalling bestaat namelijk uit drie fasen:

single reizen online banner
  1. de ontsluitingsfase
  2. de uitdrijvingsfase
  3. de nageboorte.

Bij de geboorte van de baby zitten de eerste twee bevallingsfasen erop. Alleen de nageboorte moet nog komen.

Placenta

De placenta (ook moederkoek genoemd) is bij zoogdieren het orgaan dat gedurende de zwangerschap door het embryo wordt geproduceerd in de baarmoeder. Door de placenta wordt de scheiding gevormd tussen de bloedsomlopen van moeder en kind. Zuurstof en voeding zullen van de moeder naar het ongeboren kind gaan terwijl de afvalstoffen juist in de nadere richting worden vervoerd. De placenta zal er ook voor zorgen dat er antistoffen en hormonen van de moede naar het ongeboren kind gaan. Dit alles zonder dat de twee bloedsomlopen in direct onderling contact staan. Indien dit namelijk wel het geval zou zijn dan zou een verschil in bloedgroep tussen moeder en kind fatale gevolgen kunnen hebben voor het kleintje.

Navelstreng

Door middel van de navelstreng zal de placenta met de foetus in verbinding staan. Deze navelstreng bestaat uit twee verweven delen: het embryonale weefsel (ontstaan uit de ingenestelde zygote) en de decidus (de weefsels afkomstig van de moeder die uit de baarmoederwand groeien).

bewust puur banner

Nageboorte

Na de geboorte van de baby zal de placenta diens functie verliezen. De doorbloeding zal namelijk stoppen zodra de navelstreng wordt afgeklemd of doorgeknipt. Het hartje van de baby hield immers de circulatie van het bloed in de placenta op gang. Nadat de baby is geboren zal, na enige tijd ook de placenta naar buiten komen. De vrouw zal hier één of meerdere keren voor moeten persen. Dit wordt de nageboorte genoemd.

Medisch ingrijpen

Indien de nageboorte niet binnen een uur naar buiten is gekomen dan zal er medisch ingegrepen worden. Op het moment dat er namelijk weefsel in de baarmoeder achterblijft dan bestaat er een grote kans op infecties met alle gevolgen van dien. Door het ontstaan van infecties in de baarmoeder stierven vroeger in de westerse landen veel vrouwen al in het kraambed. In ontwikkelingslanden gebeurt dit nog steeds regelmatig.

Gebruiken rondom de placenta

In de westerse wereld zal de placenta na de bevalling in de meeste gevallen bij het medisch afval belanden. In andere culturen zal de placenta echter worden begraven of soms zelfs worden opgegeten. Het opeten van de placenta is in de dierenwereld eveneens gebruikelijk om roofdieren niet op het spoor van het jong te brengen.

naturaplaza superfoods banner